Možná jste studenty cizích jazyků, možná nejvíc zpytujete vlastní mateřštinu, možná vás zajímají různá zvláštní nářečí a dialekty z blízkých i vzdálených krajů. V každém případě vás mohou zaujmout, inspirovat, obohatit či jen na chvíli rozptýlit následující fakta o jazycích.

Takže, věděli jste, že…

  • Na světě existuje přes 7000 jazyků, přičemž asi 2400 z nich hrozí brzké vymizení? No, možná už je nikdo nebude aktivně používat, ale věřme, že nebudou zapomenuty. Vezměte si takovou latinu, mrtvý jazyk a jak se mu v některých oborech dodnes daří…
  • S nejstručnější abecedou si vystačí papuánský jazyk Rotokas, který využívá pouhých 11 písmen. Naopak khmerština (kambodžština) se svými 74 písmeny zaujímá postavení na opačném konci tohoto pomyslného žebříčku.
  • Zemí s nejvyšším počtem oficiálních jazyků na světě je Jihoafrická republika – má jich hned 11. Pokud bychom však nehleděli pouze na oficiální jazyky, všechny by převálcovala Papua – Nová Guinea, kde místní obyvatelstvo (a převážně členové početných kmenů původních obyvatel) hovoří více než 840 různými jazyky.
  • Že čínsky mluví nejvíce lidí na světě vás asi napadne. Věděli jste však, že druhé místo zaujímá španělština? Asi to bude mít co dělat s tím, že je oficiálním jazykem hned v 21 zemích… Následuje angličtina, arabština a hindština. Ještě doplníme, že v Evropě je nejrozšířenějším jazykem němčina.
  • Více než polovina obyvatel planety Země hovoří pouhými 23 jazyky. Zároveň více než polovina světové populace je bilingvní.

Doufáme, že jsme vám pomohli zpestřit chvilku mezi náročnými úkoly v práci nebo studijní přestávku. A co na to říkáte? Které informace jste dávno znali a které vás překvapily? Chcete více? Pak pokračujte s článkem Zajímavosti ze světa jazyků II.

Chtěli byste se dočíst ještě více o cizích jazycích? Máme pro vás i spoustu dalších článků, které vám přinesou mnoho tipů, jak vylepšit právě cizí jazyk, který se učíte. Jak zlepšit němčinu, italštinu, španělštinu či švédštinu poslechem? Co číst pro lepší italštinu a jakou hudbu poslouchat, abyste vyšperkovali svou španělštinu? Načerpejte inspiraci a naučte se něco nového!

Pokud byste se chtěli věnovat cizím jazykům pravidelně, neváhejte vyzkoušet naše skupinové kurzy či individuální výuku. Naživo nebo online!

Facebook Comments