Nejrozšířenější jazyky světa

Jazyková diverzita je v dnešním světě nesmírná. Odhaduje se, že se na světě stále mluví více než 6000 jazyky. Nicméně 2000 těchto jazyků má méně než 1000 mluvčí. Tabulkám s největším počtem mluvčích dominuje čínština, resp. její mandarínský dialekt (1,2 miliardy lidí). Mandarínská čínština je úředním jazykem v Čínské lidové republice a na Tchaj-wanu.

Po nejrozšířenější čínštině je na druhém místě španělština. Následuje angličtina, za kterou je na čtvrté pozici arabština. Pátou příčku zabírá hindština…alespoň dle 20. edice (vydána r. 2017) publikace Ethnologue, která vychází již od roku 1951.

Jazyky na ústupu

V nepřeberném množství jsou na světě však i jazyky, které o své mluvčí přicházejí. Např. v samotné Evropě mezi ně řadíme irštinu, velštinu, bretonštinu, skotštinu, faerštinu, lužickou srbštinu, fríštinu, jidiš nebo sámštinu.

Za jazyk s nejmenším počtem mluvčích vůbec je označována sarkézština, což je dialekt normanského jazyka používaný na jednom z ostrovů uprostřed Lamanšského průlivu.

Bobeida basahabu

No a co konečně Bobeida basahabu? Máte tušení? Nejedná se o žádné esperanto, či klingonštinu, umělý jazyk z fiktivního světa vymyšlený herci ze Star Treku.

Bobeida basahabu je smyšlený výraz, který vznikl ve studiu při tvorbě rádiového spotu, se kterým se můžete setkat na několika brněnských rádiích v průběhu celého roku 2020. Bobeida basahabu je roční brandbuildingová kampaň Jazykového centra Correct, jejímž cílem je oslovit Brňáky a přimět je zapátrat, co a kdo se za kampaní skrývá. Pokud jste tedy dočetli až sem, tak věřím, že už na Correct nezapomenete.

V Correctu učíme, překládáme, tlumočíme. Pracujeme s více než 40 jazyky. S Jazykovým centrem Correct porozumíte všemu. Bobeida basahabu! Tedy skoro všemu. Jsme Correct. Pomáháme Brnu rozumět.

Kampaň má velkou grafickou podporu na mnoha veřejných místech v Brně… už jste se s kampaní na některém místě setkali?

Facebook Comments