Ať už je u nás ve střední Evropě počasí jakékoli, vždycky je příjemné zavřít na chvíli oči a nechat se unášet někam dál, do teplejších krajin. Zveme vás, abyste se teď společně s námi na pár minut vydali do horkých, prosluněných dnů španělského léta. Španělské svátky, které se právě v této době v zemi konají, vás zcela jistě okouzlí. V prvním díle našeho článku bychom Vám rádi představili svátek, který léto slavnostně otevírá, svátek zasvěcený vodě, ohni, ale i svatému Janovi.

Svatý Jan: svátek, který míchá vodu s ohněm

(https://www.diariovasco.com/san-sebastian/sebastian-encendera-hogueras-20220616112916-nt.html)

Jak vypráví legenda, na Svatojánskou noc se otevírá země a vydává své poklady. Španělé za oné noci vybíhají na pláž, kde otevírají především lahve…

Začneme-li popořádku, svátek svatého Jana (San Juan) se slaví 24. června, avšak oslavy propukají již v noci předchozího dne (z 23. na 24. června). Než se zapsal svatý Jan do křesťanského kalendáře, oslavoval se v tento den slunovrat, a to především zapalováním hranic. Soudilo se, že tato nejkratší noc roku je opředena magií a zvláštní mocí. Současně s ohněm, a tedy světlem a teplem, se uctívá rovněž voda. Právě proto si Španělé své hranice rozdělávají na pláži, kde pak celou noc zpívají, hrají na kytaru a popíjejí.

Oheň a voda

Jelikož se jedná o magickou noc, kdy se plní tajná přání, sepíší si oslavující své tužby na kousek papíru. Ten pak spálí na hranici, kterou, jak to známe od Jánošíka, následně přeskakují. Jinde se na papírek naopak sepíší špatné věci. Oheň je tak zároveň očisťujícím živlem, který má zbavit od všeho zlého a nechává prostor jen tomu dobrému a pozitivnímu. Kdo se bojí ohně, může se obrátit na jeho protipól. Za každé přání byste měli přeskočit jednu vlnu ve svitu půlnočního měsíce. Voda za této noci by měla přinášet štěstí, uzdravovat vnější i niterné bolesti a zkrátka být zázračná.

(https://naturaliste.es/noches-de-queimada/)

V podobném duchu se nesou i jiné rituály, které začínající omytím obličeje. Ve Valencii a v Alicante pak soudí, že pokud oheň přeskočíme sedmkrát, zajistíme si ochranu na celý rok. Údajně i samotný popel svatojánských hranic má natolik léčivé schopnosti, že dokáže zahnat infekce, epidemie a snad i pandemie.

V Galicii, kraji na severu, jenž sousedí s Portugalskem, při přeskakování vln musí stát člověk k moři zády a přeskočit vlny dokonce 9x. Také tam rozdělávají ohně, neboť věří, že jejich světlo dokáže zahnat zlé duchy. Pro okořenění svých ohňů popíjejí nápoj jménem queimada (galicijsky spálená). Připravuje se tak, že se pálí v hrnci, u čehož je nutné vyslovit to správné zaklínadlo k odehnání čarodějnic a zlých duchů.

Pálení soch a vodní běh

Nejvýznamnější ohně se pak rozhoří v Alicante, kde se každoročně vyrábějí krásné a velmi pracné sochy ze dřeva, korku či papíru, které pak oheň pohltí. V městečku Lanjarón se oslavuje svátek vody a šunky, jehož vrcholem je tzv. vodní běh (Carrera del Agua). Obyvatelé o půlnoci vyběhnou na trať dlouhou asi jeden kilometr a po celé její délce se polévají vším, co jim přijde pod ruku: hadicemi, kbelíky, vodními pistolkami atd. Ti, kteří neběží, polévají své sousedy z pohodlí svých domovů, a to z oken, balkónů či ze dveří.

(https://www.acasarental.es/fiestas-en-alicante)

Pokud vás svátek svatého Jana zaujal a rádi byste se o něm dozvěděli víc, určitě si oblíbíte i toto video (ve španělštině) 🙂 .

Další mezi španělskými letními svátky jsou takzvané Sanfermines a Tomatina. O nich se dočtete v článku Letní španělské svátky II: Sanfermines, Tomatina. Pokud byste se chtěli ochladit, poté nabízíme článek o tom, jak se ve Španělsku slaví Vánoce.


Článek Letní španělské svátky I pro vás sepsala naše vynikající lektorka španělštiny a francouzštiny Šárka. Pokud byste se chtěli španělštině věnovat pravidelně, podívejte se na naši nabídku kurzů španělštiny.

Raději byste vyzkoušeli individuální výuku španělštiny? Žádný problém, rádi Vám nabídneme jak prezenční, tak online lekce španělštiny.

Pokud byste měli jakékoliv další dotazy, třeba týkající se překladů do/ze španělštiny, neváhejte se na nás obrátit.

Facebook Comments