Moderní technologie s sebou přináší jednu velikou výhodu, a sice tu, že je můžeme využívat při studiu jazyků. Chcete si poslechnout písničku, přečíst zajímavý článek nebo zhlédnout video v jazyce, který studujete? Žádný problém. Naše lektorka ruského a českého jazyka Krystyna pro Vás v následujícím článku připravila přehled užitečných materiálů ke studiu ruštiny a tipů na poslechy v ruštině.

Něco pro začátečníky? Proč ne!

Velice dobré materiály ke studiu ruštiny naleznete například na stránkách RealLanguage.Club. Jednoduché texty jsou seřazeny podle témat a můžete si je nejen přečíst, ale zároveň i poslechnout. Nabízí se možnost začít nejjednoduššími tématy a postupně se propracovávat ke složitějším článkům na vyšší úrovni. Stránky nabízejí také dialogy nebo videa s titulky. Jak titulky, tak celé webové stránky jsou pouze v ruštině.

Čistě ruskojazyčné stránky Vám úplně nevyhovují? Nevadí. V tom případě můžete vyzkoušet anglickojazyčný server Russian For Free, nabízející videa podle témat. Najdete tam užitečné fráze pro každodenní komunikaci, dokonce i s jejich fonetickým přepisem.

Máte dost studijních materiálů od svého lektora a chtěli byste si místo učení spíš jen odpočinout? Pokud hledáte jednoduché poslechy v ruštině, na Youtube najdete docela dobrý kanál Russian with Anastasia, kde si kromě videí o gramatice můžete pustit i odpočinkové krátké příběhy v ruštině, podívat se s Anastasií do růžných měst a míst po světě nebo zlepšit svoje komunikační dovednosti.

Je libo trochu hudby?

Legendární ruská kapela Кино (Kino)

Jste milovníkem hudby a věříte, že je to ten nejlepší způsob, jak zlepšit svou slovní zásobu? I pro vás máme pár tipů. Například jednu z nejpopulárnějších a nejoblíbenějších kapel v Rusku, sovětskou skupinu Кино (Kino). Založil ji zpěvák a muzikant Viktor Coj, který v roce 1990 tragicky zahynul při autonehodě. Mezi mladými lidmi však začal být populární výrok: «Цой жив!» (Coj žije!), vyjadřující přesvědčení o nesmrtelnosti jeho tvorby. Nejpopulárnější písně kapely jsou: «Звезда по имени Солнце» (Hvězda jménem Slunce), «Перемен!», nebo «Группа Kрови». Video k poslední zmíněné písni se skládá ze scén z filmu «Игла» (Jehla, 1988), ve kterém Viktor Coj ztvárnil hlavního hrdinu. Mezi další populární rockové skupiny patří: Сплин, Танцы-минус, Би-2, Агата Кристи, Король и Шут, Смысловые галлюцинации, Наутилус помпилиус. Všechny jejich písně bez problémů naleznete na Youtube.

Jestli rock neposloucháte, nevadí, zde najdete pro změnu výběr z ruské lidové tvorby. Anebo si v odkazu níže poslechněte to nejlepší z tvorby velikého ruského básníka, herce a hudebníka Vladimira Vysockého.

Anebo snad film?

Studujete ruštinu už dlouho a cítíte se už na zhlédnutí celovečerního filmu? Nejpopulárnějším ruským filmem počátku jednadvacátého století se nejenom v Rusku, ale i v zahraničí stal dvoudílný film «Брат» (Bratr).

Ze starších, sovětských, filmů se staly legendárními snímky: «Москва слезам не верит» (Moskva slzám nevěří), «Ирония судьбы, или С лёгким паром!» (Ironie osudu aneb Rozhodně správná koupel!), anebo komedie «Служебный роман» (Služební román).

Služební román, jedna z nejoblíbenějších komedií sovětské éry.

Více filmů ke zhlédnutí online najdete na webových stránkách: https://cinema.mosfilm.ru

Ode mne je to vše. Doufám, že Vám výšeuvedené materiály ve studiu ruštiny pomohou, budou vás motivovat a zpestří Vaše běžné lekce. 🙂

Pokud Vás článek zaujal a chtěli byste v tipech na zpestření studia ruštiny pokračovat, můžete vyzkoušet náš článek: Tipy na ruské seriály a TV pořady.


Zajímalo by Vás, jak na tom s ruštinou vlastně jste? Vyzkoušejte si náš online test z ruštiny, který Vám s určením úrovně pomůže.

Probudilo se ve Vás po přečtení článku studijní nadšení a rádi byste se své ruštině začali věnovat intenzivněji? Ani to není problém. Stačí vyplnit náš formulář pro individuální výuku a můžete začít studovat buď přímo v učebnách Correctu, nebo pohodlně doma online. Že byste dávali přednost skupinové výuce? Rádi vás uvidíme na našich skupinových kurzech ruštiny.

Načerpejte inspiraci a naučte se společně s námi něco nového 🙂

Facebook Comments