Kdo jste někdy zavítal k našim jižním sousedům do Rakouska, určitě jste vyzkoušel něco z rakouské kuchyně. My jsme tam také zavítali a nemohli jsme si nechat ujít dobroty, které jsou k dostání hlavně v horských chatách a penzionech. Přečtěte si, co všechno můžete v Rakousku ochutnat a pokud budete mít odvahu, zkuste si nějakou tu rakouskou specialitu ukuchtit i doma. Dobrou chuť!

Almjause

Pokud si objednáte Almjause, nepřinesou Vám žádné teplé jídlo, ale zaručeně se najíte do sytosti. Almjause, někdy též pojmenovaná jako Hüttenjause (v překladu „svačina z horské chaty“), je obložený dřevěný talíř plný místních lahůdek (sýry, špek, uzené maso a šunky, zelenina). K tomu je podáván chléb, který Vám na některých chatách donesou upečený přímo z tamní pece.

Speckknödl mit Kraut

Ručně vyráběné houskové knedle jsou v Rakousku velmi oblíbené. Dokonce můžete v každém supermarketu koupit i tzv. Knödelbrot, což jsou již předchystané nakrájené kousky suchých housek, aby byla domácí příprava rychlejší. A nyní je na Vás, jakou příchuť knedlíku dáte. V Rakousku se nejčastěji setkáte se špekovým (Speckknödl) či špenátovým knedlíkem (Spinatknödl). Podává se většinou se zelím nebo se salátem.

Knödlsuppe

U knedlíků ještě zůstaneme. Rakouská knedlíčková polévka vypadá trochu jinak než ta naše. Je v ní jeden velký domácí knedlík, který si pak každý sám nakrájí.

Může to být buď Speckknödl nebo Kasknödl. Pak se polévka jmenuje Kaspressknödlsuppe. Tento Kasknödl je sýrový knedlík a je placatější než Speckknödl.

Eierschwammerlgulash mit Semmelknödl

Houbový guláš z lišek. S čím jiným než s knedlíky? Žampiony jsou připraveny na cibulce se smetanou, okořeněny pouze solí a pepřem. Nakonec se přidá čerstvá jemně nasekaná petržel.

Palatschinke

A jsme doma. Palačinky jsou velmi oblíbené i v Rakousku a jsou nabízeny jako svačinka či dezert na mnoha chatách. Pokud nenajdete na jídelním lístku palačinku, jistě najdete tzv. Germknödl – kynutý knelík s ovocem uvnitř + mákem a máslem na povrchu. Germknödl nebo i jablečný štrůdl v Rakousku rádi servírují s vanilkovou omáčkou.

Käsespätzle

Spätzle jsou noky podobné haluškám. Těsně po uvaření je přidán čerstvě nastrouhaný sýr a osmažená cibulka.

Fiakergulasch

Tento pokrm pochází z Vídně. Kromě výborného hovězího najdete v guláši i klobásku. Guláš má v sobě hodně papriky, cibule a dalšího dobrého koření.

Wienerschnitzel

Samozřejmě nemůžeme zapomenout na Wienerschnitzel. Ačkoli má původ v Miláně, je považován za jedno z nejznámějších rakouských jídel. Pokud budete někdy v jídelním lístku tápat, Wienerschnitzel je vždy jistota.

Sbíhají se Vám sliny? Tak se vrhněte do vaření, internet je plný receptů. Pro ty z vás, kteří si potrpí na originalitě, můžete si vyhledat recepty na rakouských stránkách a potrápit trochu svoji němčinu.

Nenechte si ujít další zajímavosti ze světa. Na našem blogu najdete spoustu dalších jazykově či cestovatelsky laděných článků. Přečtěte si třeba, co poslouchat pro lepší němčinu nebo se inspirujte zážitky naší lektoky Markéty, které získala na road tripu po Švýcarsku.

Sledujte nás i na sociálních sítích! Třeba na Instagramu se s námi můžete učit neobvyklá anglická slovíčka a nahlédnout do prostředí našeho jazykového centra.

Facebook Comments