Přišli jste právě po dlouhém pracovním dni domů a přemýšlíte, co s načatým večerem? Máte chuť se prostě jen na chvíli odložit na gauč k nějakému seriálu? V tom případě pro vás máme malý návrh – co takhle dát pro dnešek šanci seriálu v ruštině? Když to zkusíte, z gauče můžete vstávat nejen s obnovenými silami, ale i s lepší ruštinou. V následujícím článku vám přinášíme tipy na ty nejlepší ruské seriály a TV pořady.

Proč zrovna seriály?

Zaprvé, oproti filmům jsou seriály a televizní pořady kratší a mívají rychlejší spád, což všichni zaneprázdnění studenti určitě ocení. Zároveň se ve většině z nich mluví skutečným současným hovorovým jazykem. Pokud nemáte ruské kamarády, mohou právě seriály vaši hovorovou ruštinu hodně posunout. Vizuální stránka vám pomůže často rychlému proudu řeči porozumět, navede vás k pochopení toho, o co v dané chvíli jde. Ruské seriály vás také mohou obohatit o spoustu reálií samotného Ruska, pomohou vám nasát jeho atmosféru, ducha a kulturu. Příjemným benefitem určitě je, že když se budete na tyto seriály dívat pravidelně, začnete ruštině postupně nejen lépe rozumět, ale i sami lépe mluvit. Ale pozor, klíčové je, vybrat si seriál, který vás bude bavit.

Pokud nejste rodilí Rusové, raději se předem připravte na to, že možná ani zdaleka nebudete rozumět všemu, co se v seriálu říká. Nenechte se tím vyvést z míry. Nemějte na sebe žádné nároky. Kde to půjde, zapněte si titulky a jinak prostě jen odpočívejte, poslouchejte a snažte se pochopit hlavní smysl. Ke každé epizodě se můžete v budoucnu kdykoli vrátit a třeba zjistíte, že tentokrát rozumíte zase o něco lépe. Když vás některá scéna zaujme, můžete si ji pustit několikrát za sebou, dokud si nebudete jisti, o co v ní jde.

Kde se dívat?

Klíčová otázka samozřejmě je, kde se vlastně dívat a na co. Nejprve k tomu kde: Serverů nabízejících ruské seriály a pořady existuje velmi mnoho, některé oficiálnější, některé už méně. Tady představujeme výběr těch největších (a nejoficiálnějších):

Youtube: Jak všichni víme, na Youtube se dá najít cokoli, a to včetně nepřeberného množství ruských seriálů v dobré kvalitě. Pro studenty je zde přínosná možnost si u mnoha z nich zapnout titulky. Ale pozor, nefungují stoprocentně, berte je spíš jako takový google překladač. K pochopení hlavního smyslu se ale určitě hodí.

Ivi.ru: Tento ruský server nabízí spoustu současných ruských filmů a seriálů nejrůznějších žánrů, většinu z nich zdarma. Bohužel však nenabízí možnost titulků. (Předvánoční tip: Najít tu můžete mimo jiné i populárního Mrazíka, v ruštině Морозко).

První kanál ruské státní televize: Ruský ekvivalent České televize, kde najdete současné ruské seriály, televizní pořady, různé show, filmy i aktuální zprávy natočené ruskou televizí. K radosti všech studentů ruštiny lze většinu pořadů sledovat i na území ČR (kromě některých filmů a sportovních přenosů), a to bezplatně.

Netflix: V množství ruských seriálů je tento server stále v začátcích, už teď tam ale můžete několik zajímavých kousků najít. Velkou výhodou je většinou vysoce kvalitní zpracování seriálu a možnost zapnout si nejen ruské, ale i anglické titulky (nemusíte se tedy už v noci budit zaliti potem, že některé klíčové scéně v seriálu prostě nerozumíte…Tedy pokud umíte anglicky. Jestli ne, budete se potit dál.). Nevýhodou Netflixu je, že je placený (kolem 250 Kč/ měsíc), a navíc bohužel vysoce návykový.

A teď už se pojďme konečně podívat na konkrétní tipy na ruské seriály a TV pořady.

Facebook Comments