Existuje mnoho způsobů, jak se naučit cizí jazyk. Můžete vyplňovat gramatická cvičení, poslouchat podcasty, biflovat se slovíčka. Každý přístup má něco do sebe a každý se hodí pro trénink trochu jiné jazykové dovednosti. Metoda, která nikdy nevyjde z módy a která je nejenom jednou z nejpřínosnějších, ale zároveň i nejpříjemnějších, je, si prostě chvíli číst.

Jenže co? Pokud studujete italštinu teprve krátce, pak si v Boccacciových básních v originále asi moc nepočtete a mistrovské romány Umberta Eca vás pravděpodobně také nechají ledově chladnými, když z nich budete rozumět každému desátému slovu. Vzhledem k tomu, že nejdůležitějším pravidlem každého učení je, že by vás mělo především bavit a být přiměřené vaší současné úrovni, doporučujeme začít místo italskými klasiky hezky postupně, krůček po krůčku. A právě k tomu může výborně posloužit právě zjednodušená četba.

Proč právě zjednodušená četba?

Nesporná výhoda dobře zvolené zjednodušené četby je, že reflektuje vaši aktuální jazykovou úroveň a postupně, bezbolestně ji rozšiřuje. Využívat ji tak mohou studenti téměř všech pokročilostí. Knihy na nižších úrovních tak zpravidla využívají k vyprávění příběhu krátkých vět a co nejjednoduššího jazyka. Jak se budete postupně pročítat k pokročilejším úrovním, můžete si všimnout, jak se věty v knihách postupně natahují, nových slov přibývá a gramatické konstrukce nabývají na složitosti.

Právě tenhle postupný proces učení vede ke stabilnímu zvyšování studentova sebevědomí a motivace. Jakmile zjistíte, že si i se znalostí jen pár základních slovíček, frází a gramatických konstrukcí dokážete přečíst v cizím jazyce celou knihu, už vás od dalšího čtení nikdo neodtrhne. Nová slovíčka se navíc budete učit místo nezáživným drilováním v kontextu a zábavnou formou, takže si toho pravděpodobně i víc zapamatujete. Další podrobnosti k tématu najdete například v následujícím článku (EN).

Zjednodušené knihy navíc kromě samotného, pro studijní účely uzpůsobeného textu obsahují i další prvky, které vaši italštinu dále rozvíjí. Na konci jednotlivých kapitol většinou najdete nejrůznější opakovací a prohlubující gramatická cvičení a cvičení na upevňování použité slovní zásoby. Ke knihám bývá také často připojené CD s nahrávkou namluveného textu. Kromě čtení a slovní zásoby tak můžete trénovat i své poslechové dovednosti a výslovnost.

Jak si ze zjednodušené četby odnést co nejvíc?

Naprostým základem je vybrat si knihu na správné úrovni. Ta by měla být o trochu (ale zase ne o moc) vyšší, než kde se nacházíte právě teď. Pokud si nejste výběrem jistí, můžete si před koupí vyzkoušet přečíst z knihy pár stran. Pokud si musíte ve slovníku hledat každé třetí slovo, nebo pokud se naopak všemu rozumíte a nemusíte se u čtení vůbec namáhat, je to signál, že by pro vás byla přínosnější jiná úroveň.

Existuje několik přístupů, jak se zjednodušenou četbou pracovat. Určitě neuděláte chybu, když si knihu prostě jen přečtete. Pokud byste si však chtěli ze zjednodušené četby odnést co nejvíc, existuje i spousta dalších aktivit, které můžete vyzkoušet.

Například místo toho, abyste si knihu přečetli pouze jednou, si ji můžete přečíst víckrát za sebou a i dál se k ní čas od času pravidelně vracet. Tím by se vám měla výrazně upevnit použitá slovní zásoba. Navíc u toho pravděpodobně zjistíte, že si najednou při četbě všímáte úplně nových věcí (slovíček/frází/gramatiky), které by jinak zapadly. Vyzkoušet můžete i psaní krátkých shrnutí jednotlivých kapitol s využitím nových slovíček, která jste se v kapitole naučili. Přínosné určitě je i někomu příběh v knize převyprávět, ideálně vašemu učiteli italštiny či dalšímu studentovi. K zahození určitě není poslechnout si přiloženou nahrávku textu a zkoušet si pak číst text nahlas. Určitě platí, že čím různoroději ke knize přistoupíte, tím víc si z ní odnesete.

Zjednodušená četba v italštině – tipy

Dvojjazyčné knihy

Poměrně specifickým fenoménem zjednodušené četby jsou dvojjazyčné knihy, kde na jedné straně naleznete původní italský text a na straně protější jeho český překlad. Podobné knihy ocení především začátečníci, pomáhají totiž překonávat počáteční ostych a strach z toho, že nebudu v knize rozumět ani slovu. Vhodné jsou také pro všechny, kdo si chtějí u četby hlavně odpočinout. Když v dvojjazyčné knize nerozumíte nějakému slovíčku či frázi, není nic jednoduššího, než se podívat na protější stranu.

Alma Edizioni

Mezi nejlepší na trhu určitě patří zjednodušená četba od nakladatelství Alma Edizioni. Vybrat si můžete z pokročilostí od začátečníků až po středně pokročilé. Jejich knihy se dobře čtou, jsou tak akorát dlouhé, zajímavě ilustrované a obsahují na konci každé lekce drilová cvičení na nová slovíčka a na zlepšení poslechu.

Black Cat

Další výbornou volbou jsou tituly od nakladatelství Black Cat. Jejich krátké příběhy jsou ideální pro mírně až středně pokročilé studenty, protože obvykle využívají nejrůznější pokročilejší gramatické struktury a idiomy. Najdete v nich také promyšlené oddíly obsahující cvičení na slovíčka z jednotlivých lekcí či na různá gramatická témata.

The Fable Cottage

Tyto skvělé internetové stránky nabízejí sbírku pohádek a příběhů, které potěší zejména malé čtenáře. Kromě samotného textu se na stránkách nachází také audio a video verze jednotlivých příběhů, a to v italštině, angličtině, němčině, španělštině a francouzštině. Odkaz na stránky naleznete zde.

Pensierini – blog

Na blogu italského učitele a spisovatele Uga Copparo s poetickým názvem Pensierini (česky: přemýšlej o tom) najdete inspirativní kraťoučké příběhy, povídky a eseje v italštině, sepsané studenty tohoto jazyka z celého světa. Nejlépe si na blogu počtete, pokud je vaše úroveň někde mezi začátečníkem a středně pokročilým.


Primárním zdrojem a inspirací pro vznik článku Zjednodušená četba v italštině byl článek Top Italian short stories to unlock your vocabulary and listening. Kromě všech tipů výše určitě neuděláte chybu ani, když si zkusíte slova „zjednodušená četba v italštině“ napsat přímo do vyhledávače Google. I tam získáte spoustu další inspirace. No a kdybyste měli chuť pustit se do četby co nejdříve, můžete se zastavit přímo u nás v Correctu a vypůjčit si nějakou zjednodušenou četbu v italštině přímo v naší knihovně.

Nemáte-li ještě dost a rádi byste se dozvěděli další tipy, jak své jazykové dovednosti dále zlepšovat, můžete navázat naším článkem Co číst pro lepší italštinu, anebo článkem Co poslouchat pro lepší italštinu.

Pokud byste rádi zlepšovali svou italštinu pravidelně, můžete vyzkoušet naše kurzy italštiny či individuální výuku. Pokud neradi cestujete, můžete zkusit i online výuku italštiny přes Skype nebo Zoom. Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoli dotazem, rádi vám pomůžeme.

Facebook Comments