Pokud byste chtěli strávit Vánoce „po francouzsku“, moc by se to nelišilo od těch českých. Tedy kromě jídla, ale o tom později. 24. prosince (le réveillon de Noël) byste museli pravděpodobně do práce, protože státním svátkem je pouze 25. prosinec. Ten je hlavním vánočním svátkem.

Pečená krůta
metro.ca

24. prosince po práci by vás čekala bohatá večeře a někteří by se vydali na půlnoční mši (la messe de minuit) do nejbližšího kostela nebo by strávili večer s rodinou. Následující den ráno by vás pod stromečkem čekala hromada dárků, které nosí père Noël. Dárky se mu nosí lépe než Ježískovi, protože je to statný muž až nápadně podobný americkému Santa Clausovi (někde se „americké“ tradice přece musely vzít).

NÁŠ TIP: dárkový poukaz na kurz českého pravopisu či pár online/offline lekcí libovolného jazyka?

Foie gras
cz.pinterest.com

Francie je zemí dobré gastronomie a stoly na konci roku se o to více prohýbají pod vybranými lahůdkami a lahvemi drahých vín. Na svátečním menu najdete také rybu jako u nás, ale trochu jiného druhu – nejčastěji je to uzený losos. Z moře si také Francouzi dopřejí humra nebo ústřice. Kdo nemá rád mořské plody, tak si dá jistě rád jako předkrm kachní nebo husí játra (foie gras). Jako hlavní chod se podává pečená krůta nadívaná kaštany, kterou můžete proložit šneky s bylinkovým máslem. S českou „skromnou“ večeří to má pramálo společného.

Ústřice
madame.lefigaro.fr

Celou hostinu završí tradiční dezert, který se jmenuje „vánoční poleno“ (la bûche de Noël) – v podstatě se jedná o roládu z piškotového těsta nazdobenou do podoby kusu dřeva. Každá rodina má samozřejmě svůj recept na tu nejlepší náplň a polevu.

Vánoční poleno
bakefromscratch.com

A když už se připravuje taková hostina, ani na víně se samozřejmě nešetří. Všemu kraluje šampaňské (samozřejmě to pravé ze Champagne); během opulentní hostiny se podává různé víno podle toho, co zrovna máte na talíři – k foie gras nejčastěji sladší bílé, ale někdo raději červené, k ústřicím bílé suché, k humrovi bílé aromatické atd. Zkrátka základem je umět snoubit správné víno k vašemu chodu a vše proběhne podle vašich představ. A možná ke spokojenosti raději nepočítat kalorie a nesledovat účty z obchodů 😊.

Tak šťastné a francouzské!


Probudilo se ve vás po po přečtení článku studijní nadšení a rádi byste se začali učit francouzsky? Žádný problém. Stačí vyplnit náš formulář pro individuální výuku a můžete začít studovat buď přímo v učebnách Correctu, nebo pohodlně doma online. Že byste dávali přednost skupinové výuce? Rádi vás uvidíme na našich skupinových kurzech francouzštiny.

Facebook Comments