Pokud už mluvíte anglicky, což je, jak víme, základ, možná pošilháváte po dalším cizím jazyku, který byste mohli ovládnout. Nebo už jste třeba vyčerpali (naučili se anebo zavrhli, to už je jedno) všechny ty běžné a chcete si rozšířit obzory. Ať je to jak chce, my jsme připraveni vám s výběrem toho správného jazyka pomoct. Tímto vám představujeme pět jazyků, které budou v následujících letech stále víc a víc v kurzu.

Čínština

Na první pohled by se mohlo zdát, že po čínských mluvčích nemůže být sháňka. Vždyť už tímto jazykem hovoří asi miliarda lidí, ne? Ano, hovoří. Ovšem většina z nich mluví pouze čínsky nebo žije a pracuje přímo v Číně. V Evropě je pro uplatnění čínštinářů jistě velký prostor. Velikost a mezinárodní dosah této ekonomiky hovoří sám za sebe. Ostatně, podle některých odhadů se má do roku 2050 Čína stát světovou jedničkou, takže její vliv nadále jen poroste.

Arabština

Podobným případem jako čínština se zdá být také arabština. Rychle rostoucí trh a dynamické ekonomiky na Středním východě přímo vybízejí k mezinárodní obchodní spolupráci. Je možné, že politická nestabilita této oblasti dočasně zbrzdí nadšení (nejen) evropských businessmanů z nových příležitostí, na druhou stranu se zde otevírá široký prostor pro využití arabského jazyka ve zpravodajských a diplomatických službách.

Ruština

Pokud se vám zdají výše zmíněné jazyky moc složité či příliš exotické, můžete zvážit nám Čechům daleko bližší ruštinu. Ruský trh má nesporný potenciál pro mezinárodní business, přitom mnoho ruských podnikatelů nedisponuje dostatečnou znalostí angličtiny, takže jednají a obchodují pouze s rusky hovořícími partnery, a těch je u nás zatím stále nedostatek.

Němčina

Ani němčině ještě zdaleka neodzvonilo. S Německem a Rakouskem hned za hranicemi mají německy hovořící Češi široké uplatnění. Ekonomická síla Německa a životní úroveň Rakouska, Německa a především Švýcarska nabízejí příjemnou perspektivu pro život těch, kteří by toho chtěli využít. Samozřejmě pouze při dokonalém (rozuměj dostatečném) ovládnutí německého jazyka.

Španělština

Lákavou alternativou může být také libozvučná španělština. Jedná se o druhý nejpoužívanější jazyk na světě, tedy hned za čínštinou. Uspějete s ní nejen v Evropě, ale především v Latinské Americe a dokonce často i ve Spojených státech. Navíc má tento jazyk jeden nesporný benefit – oproti výše jmenovaným se ho zvládnete naučit poměrně snadno a rychle.

Pokud se nám podařilo vás inspirovat a už jste si vybrali ten „váš“ cizí jazyk, neváhejte a pusťte se rovnou do studia. A až ho ovládnete, můžete se těšit z bohatých benefitů, které vám v budoucnu přinese, protože stejně jako tento cizí jazyk, i vy budete v kurzu.

Na našem blogu pro vás máme spoustu dalších článků. Čtěte dále!

Facebook Comments