Chtěli byste dál pracovat na svojí angličtině, ale přitom už se začínáte u nejrůznějších výukových videí a aplikací nudit? Máte na pilování jazyka relativně málo času? Smějete se rádi? Pokud jste na všechny otázky odpověděli kladně, máme pro Vás řešení: britský stand-up.

V následujícím článku se dozvíte, co je to stand-up, odkud se vzal a jak se mu v minulosti dařilo ve Velké Británii. Především však z něho, jak doufáme, načerpáte novou inspiraci a třeba i objevíte nějakého svého komediálního oblíbence.

Upozornění: Doufáme, že to nevyprovokuje žádné národnostní třenice, ale do článku jsme zařadili i jednoho irského komika, kterého jsme prostě nemohli vynechat 🙂

Stand-up: Co, kdy, kde a proč

Pro ty, kdo se se s tímto fenoménem ještě nesetkali: stand-up comedy je druh umělecké tvorby, v níž komik sám pouze s mikrofonem stojí před publikem a snaží se ho rozesmát, pobavit, občas šokovat, upozornit na absurdní, směšné, trapné, nebo prostě zábavné věci a situace, kterých by si lidé v publiku běžně nevšimli. Pozor, nejedná se o improvizaci, komici si zpravidla vystoupení pečlivě připravují (i když samozřejmě existují výjimky).

Stand-up jako žánr pochází ze Spojených států a jeho kořeny sahají až do poloviny 19. století. Na svůj první velký vzestup na popularitě si však musel počkat až do přibližně 40. let 20. století. Ani dnes však obliba stand-upu v Americe neklesá a tento druh zábavy se naopak postupně rozšířil po celém světě.

Britský stand-up: trocha historie

Jednou ze zemí, kde stand-up zapustil hluboké kořeny, je Velká Británie. Tam se tento žánr začal vyvíjet přibližně od počátku 20. století. Zajímavostí je, že až do roku 1968 podléhali komici tvrdé cenzuře. Dohled nad umělci, nejen komiky, ale například i divadelními autory a herci zajišťoval úřad lorda Chamberlaina, který fungoval jako rozhodčí ve věcech vkusu a dobrých mravů na jevišti. Materiály se komikům vracely z úřadu přeškrtané a opoznámkované a vystupující se na jevišti nesměli odchylovat od schváleného textu. Cenzura byla zrušena až divadelním zákonem z roku 1968, který komikům rozvázal ruce a otevřel jim cestu k větší svobodě projevu, autenticitě a často pravděpodobně i větší sžíravosti jejich materiálu.

Britští komici, které stojí za to vidět

1) Rowan Atkinson

Absolutni klasika, asi všichni známe Mr. Beana, někteří si možná vzpomenou i na jeho kultovní sitcom Black Adder (Černá zmije). Rowanův projev při stand-upu je hodně fyzický, často využívá řeč těla a úžasně pracuje s mimikou. V jeho starší (1992), ale stále dokonalé stand-up show Rowan Atkinson Live však Rowan dokazuje, že jeho komediální repertoár je ještě mnohem bohatší. Přesvědčte se sami:

2) Dylan Moran

Další i u nás známý a velice oblíbený komik, původem z Irska. Do povědomí mnoha lidí se zapsal svým vynikajícím sitcomem Black Books, v němž si i sám zahrál hlavní roli (ne právě společenského, a často také ne právě střízlivého majitele malého knihkupectví). Jeho standupy jsou inteligentní, observační, často s melancholickým podtónem, vždy však geniálně vtipné.

„You can go for an easily relationship…which is with a dog. That’s not challenging. The dog never says anything difficult to you, like at meal times, doesn’t turn and go „Why do you do that thing with your mouth? Are you always gonna do that? Am I gonna have to look at that shit for the rest of my life? All the dog ever says is „I can’t believe you came home again, I can’t believe you came home agaaaaain!“ Is that it, is that all the challenge you want in your life?“

3) Jimmy Carr

Asi nejpopulárnější komik v současné Británii, tam ho dokonce považují za jednoho z nejlepších britských komiků všech dob. Skvěle se hodí ke zlepšování angličtiny, jeho vtipy jsou totiž  téměř vždy tzv. „one-liners“, kameňáky, kterým je lehčí porozumět. Mnohé z nich se pohybují hodně na hraně, někdy i za ní. Jeho show můžete najít na Netflixu.

„A friend of mine said to me: „What rhymes with orange?“ I said: „No, it doesn’t.“

„I went to a proper showbyz party recently and Brad Pitt was there. And they say: „Never meet your heroes“, but I think Brand handled it really well.“

4) Sean Lock

Skvělý anglický komik, oblíbený pro své nevšední pozorovací schopnosti a dar dívat se na věci z neobvyklých úhlů pohledu. Neméně populární je však pro svůj suchý, chytrý a absurdní smysl pro humor.

„There‘s terrible discrimination you suffer as a binge drinker. I’ve been for job interviews and I know the only reason I didn’t get that job is cos I was hammered! They couldn’t see beyond that. They couldn’t see the person behind the man trying to have a sing-song going.“

5) Sarah Millican

Angličanka, jediná žena tady (ale určitě ne v britském stand-upu). Radio 4 ji ve svém žebříčku z roku 2013 zařadilo mezi 100 nejvlivnějších žen ve Velké Británii. Sarah je okouzlující, inteligentní, pohotová (často interaguje s publikem) a prostě se „toho nebojí“. Jestli si vás získá (spíš by se hodilo: až si vás získá), ve sledování můžete pokračovat na Netflixu.

„I’m getting much better at dirty talk lately, I used to be rubbish at it. I’ve just had a little bit more practice, it’s all it is. I still mostly stick to the classics…Oh, I mean the things people always say, I don’t mean like Charles Dickens…”

6) James Acaster

Tenhle vysoký, svérázný Angličan má jedinečný talent nacházet humor, absurditu a hloubku i v méně obvyklých tématech. Je schopný mluvit o historii, ale i chlebu, ovoci a terminologii druhů těstovin. Vše má přitom pečlivě probádané. Na Netflixu najdete jeho čtyřdílný stand-up s názvem Repertoire.

„A long time ago – but not long enough so it’s still not very relevant – everyone in Britain got into a big old boat and we set sail and we robbed – and this will sound far-fetched – everyone in the world!“

7) Michael McIntyre

Ve Velké Británii nesmírně populární komik, který na svých turné vyprodává obrovské haly (je mimo jiné jedním z nejvíce vydělávajících komiků ve VB) a který na pódiu přímo srší energií. Ve svých stand-upech se věnuje nejčastěji rodině, partnerským vztahům, dětem, stejně jako každodenním frustracím moderního člověka. Netřeba dodávat, že ani on nechybí na Netflixu.

„I‘m in a long-term relationship, 13 year we’ve been together. The question I’m asking is: „How do you know you are in a long term relationship?“ I have actually pinpointed the exact moment, when a relationship goes long term. I think it’s when before sex you no longer take each other’s  clothes off, but you take your own clothes off independently…coz you realize it’s more practical and less time-consuming.“

8) Bill Bailey

Anglický stand-up komik, herec a hudebník. Mohli jste ho zaznamenat ve vedlejší roli Mannyho Bianca v sitcomu Black Books. Při svých vystoupeních často využívá svého velkého hudebního talentu (viz např. jeho stand-up Happy Birthday). Dokáže prý hrát na zhruba 50 hudebních nástrojů. Jeho humor je chytrý, osobitý a nepostrádá nádech poetiky.

„British happiness is quite different from happiness around the world. Americans, Australians, they’re much more upbeat, more positive. When you say to an Australian: „How are you?“ “Awesome!” in a genuine non-ironic way… In Britain, our happiness is based on this premise: Things could’ve been a lot worse. That’s why the standard greeting in Britain is „How are you?“ „Not too bad.“ That’s as good as it gets in Britain!”

9) Romesh Ranganathan

Rodiče našeho posledního komika pocházejíí ze Srí Lanky, on sám se však narodil ve Velké Británii. Ve vystoupeních se podobně jako Micheal McIntyre zabývá především tématem partnerství, rodiny, dětí (a v jeho případě i rasových stereotypů), na rozdíl od Mikea se však v jeho stand-upech objevuje mnohem více suchého černého humoru a shazování sebe sama. Balzám pro všechny, co mají občas pocit, že se jim jejich děti/vztahy/život… vymykají z rukou.

„I’m not worried about getting older. I’m a dude. It’s so much easier for blokes to get older, it’s a piece of piss. I feel sorry for women. For women it’s so hard. When they’re young they wanna look older, when they’re older they wanna look younger. For women, there‘s really like a 45-minute period in their lives when they’re comfortable at where they are. And that shit might happen during her lunchbreak.“


Probudilo se ve vás po zhlédnutí některého ze stand-upů studijní nadšení, anebo jste naopak došli k názoru, že je na čase svou angličtinu trochu oprášit? Žádný problém! Stačí vyplnit náš formulář pro individuální výuku a můžete začít studovat buď přímo v učebnách Correctu, nebo si dát online lekce angličtiny přímo u vás doma. Dávali byste přednost skupinové výuce? V tom případě vás rádi uvidíme na našich skupinových kurzech angličtiny.

Načerpejte inspiraci a naučte se společně s námi něco nového 🙂

Facebook Comments