Advent, Velikonoce či Halloween, to známe všichni. Pojďme prozkoumat rakouské zvyky, které u nás v Česku nenajdete!

Funkenfeuer

Ohňová slavnost, která má zahnat zimu a přinést štěstí. První neděli po Popeleční středě ji slaví v mnoha vesnicích. Staví se nádherné někdy až 30 metrů dlouhé hranice (Funken), které jsou pak společně zapalovány pochodněmi. Na některých místech je zlatým hřebem tohoto zvyku explodování čarodejnice, která čeká na svůj konec na samém vrchu hranice. Často je připraven doprovodný program plný ochutnávek místních lahůdek.

zdroj: suedkurier.de

Sonnenwendfeuer

Ohněm Rakušané slaví i slunovrat (die Sonnenwende = slunovrat). Nejkrásnější je tato slavnost právě v horských oblastech, protože v ten den, nejčastěji 21. června, zazáří plameny horské štíty. V tomto článku se v němčině dočtete o 9 nejkrásnějších ohních slunovratu. Pro „neněmčináře“ jsou tam alespoň překrásné obrázky zachycující tuto originální tradici.

Sonnenwendfeuer v Gasteinském údolí, zdroj: bergwelten.com

Almabtrieb

Kdo jste zavítal do Rakouska na konci letní sezóny, možná jste byl svědkem pestrého průvodu lidí v krojích a květinami ozdobených krav, jak za doprodovu hudby scházejí z hor do údolí. Na více než 2100 chatách najde na horských kopcích místo asi 110 000 krav, 70 000 ovcí, 5 500 ovcí a 2 000 koní. Z vděčnosti za bezpečné přečkání 4 měsíců v horách jsou zvířata nazdobena stužkami, květinami a zvonky. Slavnost Almabtrieb, neboli „odvedení z chat“ slaví jak místní, tak hosté. Mrkněte na video!

Almabtrieb ve Wildschönau, zdroj: tirol.at

Lákají Vás další zajímavosti z Rakouska? Co takhle si doma uvařit nějakou rakouskou specialitu? Víte, jak vypadá rakouský kroj „dirndl“?

Spoustu dalšího se dozvíte v ostatních článcích na na blogu, ale i na našem Facebooku a Instagramu!

Facebook Comments