Svátky na konci roku jsou ve Francii, tak jako v jiných evropských státech, spojené s křesťanskou tradicí. Téměř v každé domácnosti najdete vánoční stromeček (le sapin) a pod stromečkem betlém (la crèche). Všude kolem uslyšíte vánoční koledy, které znějí z obchodů od prvního momentu, kdy obchodníkům přijde vhodný moment začít působit na peněženky zákazníků vánočními zpěvy.

Vánoční období je „oficiálně“ zahájeno 5. prosince, kdy, podobně jako u nás, přichází Mikuláš, aby dětem rozdal sladkosti. Ti, kteří myslí na druhé, nechají v prázdné botě nebo ponožce na dárky také cukr a mrkev pro oslíka, který Mikuláše doprovází.

Budiž světlo!

Pokud se každý rok těšíte na první vánoční světýlka, tak pro vás bude určitě zajímavým momentem rozsvícení hlavního bulváru Paříže – Champs-Elysées, které je vždy hlavní událostí pro město světel v předvánočním období. Tímto dnem také začínají vánoční trhy na Elysejských polích a v moderní čtvrti La Défense.

Přes to, že je Paříž město světel, se podle mého mínění vánoční stánky hodí spíše do Štrasburku nebo Vídně. V Paříži si raději zajdu do tradičního bistra nebo kavárny, a stánky se svařeným vínem nechám turistům.

Výzdoba na zámku Vaux-le-Vicomte
sortiraparis.com

Vkusnější často bývá vánoční výzdoba na různých zámcích po celé Francii – osobně doporučuji zámek Vaux-le-Vicomte (asi 60 km od Paříže).

Výzdoba v galerii Lafayette
parissecret.com

Jestli se ocitnete v adventním čase v hlavním městě, určitě se proderte davy turistů a zajděte se podívat na vánoční výzdobu do obchodní galerie Lafayette (něco jako hodně luxusní brněnská Vaňkovka, která ovšem potěší i oko milovníka architektury, protože budova byla postavena na přelomu 19. a 20. století a na secesní výzdobě se opravdu nešetřilo). O vánočním stromečku, který je každý rok něčím netradiční, se mluví minimálně v celém regionu – letos je tématem „vánoční úl“, takže strom zavěšený nad hlavami turistů je vyzdoben spoustou květů, nad kterými trůní obrovská včela.

Jak oslavit Vánoce po francouzsku? Čtěte dále.


Chtěli byste se začít učit francouzsky? Žádný problém. Stačí vyplnit náš formulář pro individuální výuku a můžete začít studovat buď přímo v učebnách Correctu, nebo pohodlně doma online. Že byste dávali přednost skupinové výuce? Rádi vás uvidíme na našich skupinových kurzech francouzštiny. 🙂

Facebook Comments