Co je to stand-up? Odkud se vzal a kdy přišel do Ruska? Čím je ruský stand-up specifický? A koho z ruských komiků stojí za to vidět? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Stand-up: Co, kdy, kde a proč

Pro ty, kdo se se s tímto fenoménem ještě nesetkali: stand-up comedy je druh umělecké tvorby, v níž komik sám pouze s mikrofon stojí před publikem a snaží se ho rozesmát, pobavit, občas šokovat, upozornit na absurdní, směšné, trapné a zábavné věci a situace, kterých by si lidé běžně nevšimli. Pozor, nejedná se o improvizaci, komici se zpravidla na svá vystoupení pečlivě připravují (i když samozřejmě existují výjimky).

Stand-up jako žánr pochází ze Spojených států, kde se objevil už ve 40. letech minulého století. Na svůj velký vzestup na popularitě si však musel počkat až do 80. let 20. století. Ani dnes však obliba stand-upu v Americe neklesá a tento druh zábavy se naopak šíří po celém světě.

Ruský stand-up

Například právě do Ruska. Tam dorazil kolem roku 2010 a od té doby si pomalu ale jistě razí cestu do povědomí čím dál většího počtu Rusů a pomalu se zařazuje mezi etablované zábavní žánry. V roce 2019 dokonce vznikl projekt Женский стендап (Ženský stand-up), který na scénu přivedl mnoho dosud neobjevených talentovaných ruských komiček a obohatil a rozšířil témata a záběr ruského stand-upu o ženskou perspektivu.

A čím že se to ruský stand-up odlišuje od svého amerického předobrazu a stand-upu v jiných zemích? O spoustě věcí se samozřejmě vtipkuje po celém světě, ať už jsou to vztahy, sex, peníze, či další aspekty běžného, každodenního života. Nicméně vzhledem k tomu, že politický systém v Rusku je, řekněme, „řízenou demokracií“, některá témata jsou tam poněkud citlivá a jiným je lépe se při vystupování vyhnout úplně. Například do vtipů o politice se ruští komici zpravidla moc nehrnou. Ruský komik Oleg Denisov k tomu říká následující:

S cenzurou je to jednoduché. Během vystoupení není radno urážet city věřících a čečenského národa s jeho hlavním představitelem Ramzanem Kadyrovem. Je zakázané propagovat homosexualitu, kritizovat ruského prezidenta i pravoslavnou církev a i mnoha dalším věcem je lepší se vyhnout. Co se týče vtipů na adresu Vladimira Putina a patriarchu Kirilla, nepsané pravidlo zní: dělat si legraci můžete, ale postavit na podobných vtipech celé vystoupení už by znamenalo ocitnout se za (neviditelnou) hranou.

https://kub.media/news/5454-smeshnaya-rossiya-kub-razbiralsya-kak/

Proč právě ruský stand-up?

Proč vlastně stojí za to se na ruský stand-up dívat? Zaprvé už jen proto, že pokud studujete ruštinu, je to neocenitelný zdroj neformální, necenzurované hovorové ruštiny. Vystoupení jsou většinou krátká, běžně mají kolem deseti minut, takže pokud jste v jednom kole, ale i tak máte chuť svoji ruštinu dál pilovat, je to jedinečný způsob, jak zlepšení dosáhnout. Když si navíc najdete komika, který vám sedne a bude vás bavit, půjde učení téměř samo 🙂 Frustrace z toho, že nějaké části jeho vystoupení nerozumíte, vás donutí se ještě víc soustředit, ještě víc se ponořit a pokusit se za každou cenu zjistit, proč že se to publikum vlastně směje. Sledování ruského stand-upu vás však neobohatí jenom jazykově, ale rozšíří i vaše kulturní obzory. Právě stand-up totiž nabízí jedinečnou příležitost podívat se na ruskou společnost a současný život v této zemi přímo, bez příkras a z velmi zajímavých a různorodých úhlů pohledu.

Pokud se nám podařilo vás zaujmout, níže naleznete tipy na některé z nejlepších současných ruských komiků. Наслаждайтесь 🙂 !

Ruští stand-up komici: best of

Мария Маркова

Marija Markova, původním povoláním herečka, od první chvíle zaujme svým jedinečným stylem projevu na pódiu. Je jí 33 let, má dceru, prochází rozvodem a ve vystoupeních si dělá často legraci ze svých pokusů najít si nového manžela. Její humor je inteligentní a osvěžujícím způsobem bizarní. Při vystoupeních nemluví sprostě, což je ve světě stand-upu spíš výjimka.

«Я очень люблю мужчин, но они почему то рушат мою самооценку. Я сидела в кафе с молодым человеком, он говорит «я занимаюсь йогой». Я говорю «ОК, я плаваю». И он так «что-то не заметно…» Ну да, я не надела шапочку… Не отварачиваюсь, когда выдыхаю…»

Нурлан Сабуров

Nurlan se na pódiu pohybuje jako ryba ve vodě, se sebevědomím a lehkostí, které by mu mohl leckterý jiný komik závidět. Čas od času v rámci vtipkování uráží lidi v publiku a ti ho za to milují (takový ruský Jimmy Carr). Vzhledem k tomu, že pochází z Kazachstánu, může si také jako jeden z mála dovolit i vtipy na národnostní menšiny.

«Я слышал, что свиня, когда ее идут убивать, предчувствует смерть и убегает… Баран тоже предчувствует смерть  и хочет убежать, но со связанными ногами очень сложно убежать. Вряд ли, когда ему связывают ноги, он думает – ну, наверное, что-то подарят…»

Зоя Яровицына

Zoje je 32 let a její publikum ji zbožňuje pro její suchý, ironický humor. V roce 2015 vyhrála společně s Irinou Mjagkovou soutěž ruských komiků Comedy Battle, jejíž příjemnou hlavní cenou bylo 5 milionů rublů. O pět let později opět s Irinou založily seskupení a pořad Женский стендап, když měli pocit, že jim v – do té doby převážně mužském světě ruského stand-upu – chybí ženský pohled na věc.

«Смотрите, я не феминистка, но я считаю, что женщинам приходится на много сложнее, потому что к нам предявляется больше требований. У женщины должно быть красивое лицо, хороший характер, стройное тело… а мужику достаточно чего-то одного, типа он веселый, и все. Если есть что-то второе, то уже повезло – веселый и моется, да – это джекпот, я так замуж вышла.»

Слава Комиссаренко

Tento dvoumetrový blondýn z Běloruska si vás určitě získá svojí dobrosrdečností a originalitou. Často si dělá legraci ze vztahů, svých dívek a podivných kamarádů. Vypráví příhody ze svého života a na běžné situace se dívá ze zajímavě netradičního pohledu. Přesvědčit se o tom můžete například v tomto videu.

«Все на самом деле хотят быть в отношениях. Каждый человек хочет найти того самого или ту самую. Нет ничего хуже когда встречаешь не того человека. Знаете тех девушек, которые влюбились в мудака и ничего не хотят об этом слушат? Знаете тех девушек, которые утверждают «Вы не знаете его, вы не знаете его!!!»  «Люда, он облеванный лежит в коридоре, тут в принципе все ясно…»

Юлия Ахмедова

Jedna z nejznámějších a nejúspěšnějších ruských komiček. Její otec je Ázerbajdžánec a Julija se ke svému původu ve vystoupeních často vrací, stejně jako k tématům, o kterých se běžně z pódia moc nemluví – neúspěšné vztahy s muži, deprese, chození k psychologovi a podobně. Na vše se přitom dokáže dívat s nadhledem, otevřeností a cynickým humorem.

«Мне тридцать лет, и как-то в одном женском журнале я прочитала, что тридцать лет, это возраст максимального расцвета женщины. Вот сейчас, внимательно посмотрите на меня… это максимум. это все, что можно было выжить из этого тела.»

Васиий Медведев

Charismatický Vasilij má specifický talent rozpitvávat téma, které si zvolí, do nejmenšího detailu a nacházet v něm stále nové a nové zajímavé a vtipné úhly pohledu. Ruský stand-up by bez něho o hodně přišel.

«Не понимаю, почему в супермаркете презервативы можно только на кассе взять. На месте, где ты под самым пристальным наблюдением находишься. И все смотрят… все смотрят, как ты выбираешь презервативы. Я по этому всегда беру себе самый большой размер… и потом просто стираю при высоких температурах.»

Надя Джабраилова

Tato energická mladá komička člověka na první pohled zaujme svou dynamičností, hravostí a trefností svých postřehů. Nejčastěji si dělá legraci ze vztahů a především ze svého muže (také komika) a jejich společného soužití.

«У меня мама потрясающая хозяйка, она из одной курицы может вообще сделать все. Из одной половины там варит суп, другую перемалывает в фарш, делает из этого котлеты, голубцы, куриные потраха тушит с картошкой. Куриная кожа осталась и она диван обтянула, вот это женщина!»

Иван Абрамов

Posledním komikem, kterého tu představíme a kterého rozhodně stojí za to vidět, je Ivan Abramov. Kromě skvělých vtipů a postřehů jeho vystoupení obohacuje živá mimika a práce s tělem, na pódiu také často využívá svoje hudební nadání a zapojuje do vystoupení různé hudební nástroje.

«Мне кажется, в нашей стране, самые безстрашные люди, это наши бабушки. Я недавно смотрел видео, как бабушка зимой с Камчатской деревни прогнала двух бурых медведей. Кто не видел, суть в том, что два бурых медведя заходят зимой в деревню, там слышно как им парень говорит типа «Вон, вон они, страшно..» и слышно, как где-то бабка кричит «Вы чо сюда пришли…Аа?! Чо сюда пришли? Ону, марш отсюда, эх какие хозяева, блядь!!» И эти два медведя, они просто охренели. Там даже было видно как после первого «Вы чо сюда пришли? один из медведей сделал  «Я?»

Tak co, našli jste si už mezi ruskými komiky svého favorita? Chybí tu nějaký váš oblíbenec? Pokud ano, neváhejte a napište nám do komentářů jeho jméno a co vás na něm/ní baví. No a jestli ještě nemáte dost a rádi byste četli dál, můžete plynule navázat naším článkem Tipy na ruské seriály a pořady.


Zajímalo by vás, jak na tom vaše ruština je? Vyzkoušejte náš online test z ruštiny, který vám s určením úrovně pomůže.

Probudilo se ve vás po zhlédnutí některého ze stand-upů studijní nadšení a rádi byste se ruštině začali věnovat intenzivněji? Žádný problém, stačí vyplnit náš formulář pro individuální výuku a můžete začít studovat buď přímo v učebnách Correctu, nebo pohodlně doma online. Že byste dávali přednost skupinové výuce? Rádi vás uvidíme na našich skupinových kurzech ruštiny.

Načerpejte inspiraci a naučte se společně s námi něco nového 🙂

Facebook Comments