Italština mnohé láká pro svůj melodický tón a zároveň výbušnou energii. Je rychlá jako střela a častokrát je pro nás těžké při poslechu rozklíčovat výroky rodilých Italů, ačkoli se učíme italsky i několik let. Proto vůbec není od věci to vzít z druhého konce a začít více číst. Naše lektorka italštiny Markéta pro vás sepsala pár tipů. Dejte se do čtení!

Malý cíl, dobrý cíl

Při prvním setkání s italským textem jakékoli úrovně není nezbytné ztrácet čas domýšlením každého slovíčka, stačí zachytit smysl sdělení. K tomu četba napomůže představením stavby italské věty. Pochopíme-li smysl sdělení článku, aniž bychom se zaobírali každým slovíčkem, můžeme vyzbrojeni stejnou strategií přikročit k poslechu. Jen je třeba tuto strategii uplatnit v třikrát rychlejším tempu. V této fázi méně odhodlaný posluchač nutně odloží sluchátka i kuráž; bez ní se ovšem lze při poslechu obejít, stačí neztratit smysl pro krásu.

Tipy na četbu

Noiparliamoitaliano

Texty krátké, ale jazykově poměrně bohaté. V některých číhá gramatická past v podobě nečekaného konjunktivu, ale není to nic, s čím by si Google neporadil. Technická poznámka: články jsou přístupné jedině tak, že na „klikatelný“ nadpis kliknete pravým tlačítkem myši a otevřete jej v novém panelu.

parliamoitaliano.altervista.org

La cucinaitaliana

Mnohým známá klasika mezi italskými populárními weby. Nenechte se zmást, nečekají zde jen recepty s kulturním úvodem k příslušnému pokrmu, ale i samostatné články o historii italské kuchyně či o současné gastronomii. Snadno pochopitelné a pěkné slohové zpracování je téměř samozřejmostí.

lacucinaitaliana.it

Repubblica a Corriere

Četbu italských novin doporučuji zejména pokročilým studentům, kteří mají dostatek času na hledání slovní zásoby a jen tak něčeho se nezaleknou. Jelikož pochází od italských autorů stejně jako podcasty, jedná se o suverénně nejlepší nácvik na porozumění poslechu. Je-li četba váš první krok k podcastu, o to více platí, že není třeba rozumět okamžitě všemu – první četba by měla poskytnout hrubý přehled o tématu článku, druhá by měla cílit na obsah jednotlivých odstavců a až u třetí četby přichází čas na zevrubné zkoumání slovíček.

corriere.it

IIcdm

Velmi současná, velmi neformální a mnohdy přisprostlá italština dostupná na Facebooku – na této stránce popisují Italové své problémy se zahraničními spolubydlícími či své historky z pobytu v cizí zemi. Platí-li u novin, že jsou jen pro odvážné, u stránek CDM je třeba odvahy dvakrát tolik. Odměnou je svěží slovní zásoba „z ulice“, praktické vazby týkající se bydlení a nemalá dávka nekorektní zábavy.

facebook.com/ilcoinquilinodim

Dále můžete vyzkoušet třeba zjednodušenou četbu, u nás v cizojazyčné knihovně ji máme k dispozici nejen v angličtině!

Pokud byste rádi vylepšovali vaši italštinu pravidelně, můžete vyzkoušet naše kurzy italštiny či individuální výuku, kde se můžete potkat třeba právě s lektorkou Markétou. Pokud neradi stále někam cestujete, můžete zkusit i online výuku italštiny přes Skype nebo Zoom. Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoli dotazem, rádi vám pomůžeme.

Facebook Comments