Lidé, co mají vliv. Lidé, co mají z velké části v rukou náš postoj k dané oblasti. Lidé, kteří nám zůstávají v paměti na celý život. Lidé, kteří nám častokrát pomohli. Lidé, jejichž obličej již nechceme nikdy vidět. Lidé, kteří to musí mít v krvi, aby byli dobří. Lidé, kteří svou práci musí dělat s láskou, jinak vyhoří dřív, než by člověk řekl: učitel je skvělé zaměstnání.

To vše se dá říct o různých učitelích, kteří nás provázeli na naší cestě za vzděláním. Zpětně si mnohdy říkáme, že to s námi neměli jednoduché. Někdy vzpomínáme na jejich hlášky, které nám stále zní v uších. Někdy si uvědomujeme, že tam, kde jsme, jsme i díky nim. Pojďme proto pořádně oslavit Den učitelů.

Odkdy slavíme Den učitelů?

Den učitelů byl vyhlášen v roce 1955 právě na 28. března. Tento den je výročím narození snad nejznámějšího českého učitele všech dob – Jana Ámose Komenského. Vzhledem k tomu, jak byl nadčasový, může svým životem inspirovat učitele i v dnešní době.

Mezinárodní den učitelů

Jinde ve světě se slaví Mezinárodní den učitelů 5. října. Jako mnoho dalších významných mezinárodních dnů, i tento den stanovila OSN, a to v roce 1994 (to jsme již u nás dlouhá léta Den učitelů slavili).

Právě 5. října 1994 se konala mezinárodní konference o postavení učitelů a členové OSN ten den přijali tzv. Chartu učitelů. Je to soubor doporučení, která by měly následovat všechny země, které do OSN patří. Tehdy to byl pokus sjednotit principy a myšlenky pedagogiky na mezinárodní úrovni, ale jak dnes vidíme, tato oblast zůstává v kompetenci jednotlivých států.

Jak oslavit Den učitelů?

To byla špetka historie. Jak ale oslavit Den učitelů dnes? Máme pro vás jeden tip. Vzpomeňte si na své oblíbené učitele a napište jim přání ke Dni učitelů. Napište jim, že jste rádi za to, co vám předali a co vás naučili. U nás v Jazykovém centru Correct pracuje mnoho učitelů, které dobře známe. Můžeme zaručit, že kdykoli je nějaký student pochválí a poděkuje jim, tak jim to nejen udělá velkou radost, ale motivuje je to i do další práce.

Proto se nebojte a povzbuďte naše české učitele, zvláště ty, kteří pracují ve státním školství. Ty dobré potřebujeme jako sůl. I v Correctu uvítáme nové tváře, přidejte se.

Na jakého učitele nejraději vzpomínáte? Podělte se s námi v komentářích. Jestli ještě neznáte lektory z Correctu, můžete se podívat na náš web, kde o sobě každý něco prozradil. A když zabrouzdáte v našich nabídkách kurzů, uvidíte navíc, kdo jaké kurzy učí 😊.

A pokud jste sami učitelem nebo učitelkou, lektorem nebo lektorkou, přejeme vám vše nejlepší ke Dni učitelů! Ať vás vaše práce nikdy nepřestane bavit 😊.

Facebook Comments