Ospalá chvíle před usnutím, nudné čekání na šalinu anebo civění do zdi na WC – i tady všude si místo neproduktivního zabíjení času můžete poslechnout pár minut jazyka, který se učíte! Stačí popadnout nějaké mobilní zařízení, najít ten správný odkaz a můžete jít na to. V tomto článku, který pro vás napsal náš lektor švédštiny Tomáš, najdete několik tipů a my už se těšíme na to, který z nich vám bude znít ve sluchátkách, až půjdete příště do Correctu :).

Televize či rádio?

Udržet si přehled o tom, co se právě ve Švédsku děje, umožní podcast švédské televize SVT, který vysílá zprávy ve zjednodušeném jazyce. Existuje i zpravodajská rádiová verze Švédského rozhlasu (Sveriges Radio). Kdo by si chtěl i trochu počíst, může zamířit na stránky 8sidor.se, kde se ve zjednodušené řeči nacházejí aktuální zprávy podané ve velmi zkrácené formě. A ne, vymlouvat se na to, že si je nemůžete poslechnout, už nejde. Jsou totiž také namluvené.

På minuten

Pro pokročilejší mluvčí se pak nabízí pořady švédského rozhlasu zahrnující nejen zprávy, ale mnoho dalších témat podle vašeho aktuálního naladění. Minout byste neměli pořad På minuten, který se jako obdoba pořadu BBC Just a Minute zabývá různými tématy. Několik účastníků má vždy jen jednu minutu na vyjádření názoru, ale pokud poruší jedno ze tří daných pravidel, zbytek jejich minuty připadne protivníkovi. Každá splněná minuta znamená jeden bod a kdo jich bude mít na konci nejvíc, vyhrává celou soutěž a něco poživatelného k tomu.

Sommar

Další ze skvělých pořadů je Sommar (respektive Vinter v zimní sezóně) vysílaný na Švédském rádiu (Sveriges Radio), jehož koncept spočívá ve zvaní hostů (sommarvärdar/sommarpratare) do studia. Ti následně představí sami sebe, mluví o libovolném tématu a hrají k tomu hudbu, kterou si sami vybrali. Pořad běží nepřetržitě od roku 1959!

Švédština pro přistěhovalce

Pokud se vám předchozí nabídka zdá poněkud příliš při zemi anebo je možná na vás až moc, tak se přesuneme rovnou k učení se jazyka – organizace Svenska för invandrare (Švédština pro přistěhovalce) má svůj vlastní web se zásobou neustále doplňovaných podcastů rozdělených podle úrovní obtížnosti a délky příspěvku stejně jako u oblečení (velkost S, M a L). Dají se zde poslouchat příspěvky o každodenních tématech a uslyšíte nejen rodilé mluvčí, ale i „nové“ Švédy, kteří se s jazykem a kulturou nové země teprve začali sžívat.

Posloucháme knihy

Co takhle poslechnout si nějakou pěknou knihu? Blahopřejeme, skvělý nápad! Tento seznam obsahuje nepřeberné množství odkazů na weby, kde si můžete literární dílo (Něco z červené knihovny? Pár řádek na nedělní chvilku poezie? Divadelní hru, ať to máte trochu akčnější?) nejen nechat namluvit do uší, ale také si ho přečíst. Stačí si jednoduše jen vybrat.

Podcasty Poddtoppen

Poddtoppen je pak vůbec největší shromaždiště těch nejoblíbenějších a nejposlouchanějších podcastů ve Švédsku. I tady si můžete vybrat podle své chuti – ať budete hledat v kategoriích komedie a humor, vzdělání, děti a rodina, TV a film, hudba, náboženství a duchovno, technologie, hospodářství, společnost a kultura, literatura, dějiny, kriminalistika, zprávy, volný čas, úřady a organizace, zdraví a pohyb, vědomosti, sport, umění anebo si zvolíte topplistan, která obsahuje vůbec ty nejlepší pořady ze všech kategorií z poslední doby na základě hodnocení posluchačů. Proč si třeba nepustit aktuální číslo 1 na seznamu pořad Dokumentär, ve kterém přímí účastníci nejrůznějších světových událostí vzpomínají a vyjadřují se k nim? Nebo si vyberete něco z nepřeberné nabídky komediálních titulů?

To už je zcela na vás. Můžeme jen dodat, že většinu z nich najdete i např. na Spotify, takže pokud nebudete chtít, už ani nemusíte měnit platformu a pěkně střídat hudbu s mluveným slovem. Nechť vás podcast a milovaný jazyk doprovází na každém kroku. A raději se nachystejte na to, až se vás lektor bude příště ptát, co nového jste mimo hodinu slyšeli. Myslí to dobře :).

Dali byste si další jazykově zaměřený článek? Zabrouzdejte na našem blogu.

Chtěli byste se učit švédský jazyk pravidelně? Švédštinu u nás učíme jak v kurzech, tak individuálně. Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoli dotazem.

Facebook Comments