Vánoce jsou kouzelným obdobím roku, ale ne všude to vypadá stejně. Každá země má své vlastní vánoční tradice a Portugalsko není výjimkou. V Portugalsku narazíme na nejrůznější tradice, od tradičního vánočního stromku po velké ohně, masky, kaštany a dokonce i banány. V dnešním článku si popíšeme vše od některých z nejcharakterističtějších tradic, které se v Portugalsku slaví, až po další zajímavá fakta spojená s oslavou tamějších Vánoc.

Jak se v Portugalsku říká Vánocům?

Pokud trávíte Vánoce nebo „Natal v Portugalsku, musíte samozřejmě vědět, jak všem popřát Veselé Vánoce“ v místním jazyce. Veselé Vánoce se do portugalštiny překládají jako „Feliz Natal“. Přestože je to nejběžnější způsob, jak vyjádřit své vánoční pozdravy, můžete také říci „boas festas“, což doslovně znamená „šťastné svátky“. Jedná se o obecnější přání, které odkazuje jak na Vánoce , tak na Nový rok společně.

Presépios

V Portugalsku si potrpí na betlémy „presépios„. Portugalci betlémy milují. Najdete je po celém Portugalsku, často kolem silnic či uvnitř kruhových objezdů.

Portugalská láska k betlémům dokonce vstoupila do Guinessovy knihy rekordů. V roce 2012 se město São Paio de Oleiros zapsalo do Guinessovy knihy rekordů za umístění největšího pohyblivého betlému na světě.

24. prosince a tradiční Consoada

Nejdůležitější den portugalských Vánoc je 24. prosinec, který většina rodin tráví pohromadě. Vše začíná tradiční večeří zvanou „Consoada“, což je pečená treska nebo chobotnice podávaná s vařenými bramborami a velkou porcí zeleniny. V některých rodinách se servíruje i jehněčí maso či krocan.

Consoada (zdroj http://paginareceitaspt.blogspot.com/)

Po večeři si Portugalci dopřávají dezerty. Mezi ty nejoblíbenější patří sladká rýže (arroz doce), koblížky Sonhos či Filhoses. Oblíbené jsou i toastíky Rabanadas či dezert, král všech dezertů, Bolo Rei (= královský dort).

Bolo Rei, kulatý koláč s dírou uprostřed, je o Vánocích na každém stole a symbolizuje dary, které mudrci nabízeli Jezulátku. Kůrka symbolizuje zlato, sušené a zkrystalizované ovoce myrhu a vůně dortu kadidlo. Každý koláč má uvnitř suché fazole Fava. Podle tradice musí ten, kdo dostal plátek dortu s fava fazolí, zaplatit dort následující rok.

Sladké koláče Bolo Rei (autor Mark Atkinson)

Většina rodin chodí na půlnoční mši (Missa do Galo), i když některé kostely mají mše, které se konají o něco dříve. Velkou část půlnoční mše představuje líbání Jezulátka. Dárky se v Portugalsku rozdávají před mší nebo často až po ní, v závislosti na stáří dětí samozřejmě.

„Bananeiro“ de Braga (Banánový strom Braga)

Braga má velmi unikátní vánoční tradici, kdy se každý rok 24. prosince scházejí lidé z celého města, aby jedli banány a pili muscatel (= muškát) v Casa das Bananas na Rua do Souto.

(zdroj https://www.globalpenfriends.com/penpals/353476)

Tradice „Bananeiro“ začala, když se majitel obchodu s banány rozhodl přivydělat si a postavil si stánek před svým obchodem, kde se prodávaly sklenice muškátu. Jeden zákazník se ho po objednání skleničky zeptal, jestli má něco k jídlu a majitel mu dal banán.

Synovi majitele obchodu se tento příběh velmi líbil a příští rok přivedl své přátele do obchodu, aby jedli banány a pili muškát. Netrvalo dlouho a stala se z toho vánoční tradice.

I v dnešní době se lidé vždy 24. prosince scházejí v hospodě, protože je téměř povinné zajít do „Casa das Bananas“ nebo „Bananeiro“, jak tomu většina lidí říká, dát si sklenici muškátu a banán, zakoupený v baru nebo přinesený z domova. Teprve pak s pocitem spokojeného břicha a za zvuku pouliční hudby mohou dojít domů na štědrovečerní večeři s rodinami.

Madeiros ohně

Madeiros de Natal nebo Fogueiras do Galo jsou velké ohně, které se tradičně zapalují na Štědrý večer. Obvykle se zapalují kolem půlnoci po mši „Missa do Galo“ a mají hořet celou noc.

Tuto velmi starou portugalskou tradici lze vidět ve městech na severu a ve středu země, zejména ve vnitrozemských městech.

Tyto působivé ohně jsou způsobem, jak oslavit a přivítat slunce, v souladu se starými pohanskými oslavami na počest zimního slunovratu.

Caretos de Varge

Caretos de Varge jsou součástí staré tradice v historické provincii Trás-os-Montes, konkrétně ve městě Varge, kde se slaví zimní slunovrat.

Svobodní vesničtí chlapci se scházejí již 24. prosince, aby vše připravili na Štědrý den. 25. prosince běhají po městě v oblečení jako Caretos, s pohanskými maskami, skáčou a křičí, aby vytvořili chaos a myšlenku, že zima odchází, aby se všichni mohli znovu bavit. Uprostřed toho všeho zpívají „loas“, písně, které zesměšňují a kritizují vesničany a jejich způsoby. Chodí od domu k domu a projídají si cestu skrze obětiny, které lidé přinášejí. Na konci dne se tradičně koná závod, který končí večeří a tancem, kdy se dívky a chlapci z města znovu sejdou v symbolickém spojení.

Caretos de Varge
(https://www.escapadarural.pt/blog/o-natal-celebra-se-com-caretos-em-varge/)

Magusto da Velha a kaštany staré paní

Tato slavnost se koná 26. prosince na památku bohaté staré ženy (Velha), jejíž jméno není známo a která se rozhodla darovat obyvatelům města kaštany a víno výměnou za modlitbu v jejím jménu během Vánoc.

I dnes, každý rok den po Vánocích, chodí lidé z Aldeia Viçosa na kostelní náměstí, aby vyšli na kostelní věž, ze které podle tradice hází kaštany do zbytků madeirského ohně, který byl zapálen na náměstí.

Radnice nabízí lidem víno k pečeným kaštanům a odpoledne všichni tráví vyprávěním o minulých Vánocích.

Vánoční strom Viana do Castelo

Město Viana do Castelo se pyšní tím, že má největší vánoční strom v Evropě, nebo se to alespoň říká.

Každý rok na začátku prosince šplhají nebojácní mladí muži po několik století starém stromě, aby jej nazdobili. Je to těžká práce, vhodná jen pro ty, kteří rádi žijí na hraně.

Každoročně stojí strom na stejném místě, tisíce lidí se scházejí a chtějí ho vidět. Nachází se u lanovky Santa Luzia, na rohu 25 de Abril Avenida s ulicí Rua Doutor Tiago de Almeida. Je to pohled, který stojí za vidění.

Jaké počasí je o Vánocích v Portugalsku?

Pokud plánujete strávit Vánoce v Portugalsku, pak je počasí dalším důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu. Během zimy a období svátků je Portugalsko domovem mírného klimatu a obecně příjemného počasí. Obecně platí, že čím dále na jih jedete, tím je tepleji, přičemž Algarve (nejjižnější oblast Portugalska) je o Vánocích nejteplejší částí země. V Algarve můžete v prosinci očekávat teploty maximálně 18 °C, v průměru minimálně 10 °C.

Tak co, vyrazíte? Nezapomeňte si na cestu přibalit pár lekcí portugalštiny. Boa viagem a boas festas!

Facebook Comments