Arabština je semitský jazyk, patří do rodiny afroasijských jazyků. Je to jeden z nejpopulárnějších jazyků na světě, používá ho více než 300 milionů lidí a 26 arabsky mluvících států. Pokud tedy arabštinu ovládáte, máte spoustu příležitostí na českém i zahraničním pracovním trhu. V tomto článku najdete dalších 7 důvodů, proč se učit arabsky.

1) Arabština je krásný poetický jazyk, který je velmi příjemný na poslech. Má velmi širokou slovní zásobu, takže některé básně vůbec nelze přeložit do jiných jazyků.

2) Psaní arabským písmem je relativně náročné, ale je to jako s uměním. Jakmile se jej člověk naučí, tak si ho začne užívat. Arabský rukopis je používán jako ozdoba od starověku až do teď.

3) Arabština Vám umožní lépe rozumět arabské kultuře a objevovat různá její tajemství.

4) Gramatika arabštiny je obtížnější, ale ne ve všech aspektech. Existují například pouze 3 pády – v tom je arabština snazší než čeština. Pády jsou vyjadřované ve formě koncovek, které přidáváme ke slovu. Pokud se člověku gramatika koncovek nechce příliš učit, tak to nevadí, protože se v hovorové arabštině pádové koncovky stejně příliš nepoužívají. Lidé budou dobře rozumět i bez koncovek. Dokonce i při psaní je arabština bez pádových koncovek stále srozumitelným jazykem.

5) Arabština má pouze dva časy a dva rody.

6) Přivlastňovací zájmena jsou shodná s osobními zájmeny ve všech pádech (kromě prvního pádu)! Člověk má hned o starost méně a nemusí myslet na vše 🙂

7) Nejspíše si to arabštinou zatím nepolíbení lidé nedokážou představit, ale v přítomném čase nepotřebujeme sloveso být. Zajímavé, že?

Kde všude je arabština úředním jazykem? Států je celkem 26: Alžírsko, Bahrajn, Čad, Džibutsko, Egypt, Eritrea, Izrael, Irák, Jemen, Jordánsko, Katar, Komory, Kuvajt, Libanon, Libye, Maroko, Mauretánie, Omán, Palestina, Saúdská Arábie, Somálsko, Spojené arabské emiráty, Súdán, Sýrie, Západní Sahara, Tunisko.

Na Wikipedii najdete i mapu zemí, kde je arabština jediným úředním jazyk (zeleně) a kde je jedním z více úředních jazyků (modře).

To je celkem velká část světa, co říkáte? Pokud přemýšlíte, že byste se začali učit arabsky, můžete se přihlásit do našich individuálních kurzů, příp. skupinových kurzů arabštiny s rodilým mluvčím.

Máte k arabštině nějaké dotazy? Potřebujete pomoci s překladem z/do arabštiny? Ozvěte se.

Facebook Comments