Možná znáte někoho, kdo strávil celé léto prací na horské chatě v Alpách a sami o tom přemýšlíte. Zamlouvá se Vám ta myšlenka čím dál víc? Tento článek přináší několik tipů, jak takovou práci získat, co očekávat, a na co se připravit (přímo z praxe).

Jak hledat?

Už jste jistě někdy slyšeli pojem Alpenverein. Je to alpský svaz, který má pod sebou přes 500 chat. Zároveň se mohou lidé stávat členy Alpenvereinu. To znamená, že zaplatí roční členský příspěvek, nemusejí si pak sjednávat pojištění a mají slevu na ubytování na chatách. Nabídky práce na chatách Alpenvereinu jsou soustředěny ZDE. Jsou i jiné portály, kde se nabízí práce v Rakousku, ale na zmíněném odkazu jsou nabídky psány přímo od správců chat, není tam tedy žádná agentura jako prostředník a komunikujete přímo (v němčině nebo v angličtině).

Co se při hledání opravdu hodí?

Předchozí praxe v Rakousku v gastronomii. S tou máte mnohem větší šanci, že někdo odepíše, ale co když ji nemáte? Snažte se ze všeho udělat, že přeci jen nějakou praxi máte. Pracovali jste někde v Česku v restauraci či kavárně? Napište to. I kdyby to měla být pouze malá brigáda. Byli jste někde jinde v zahraničí a měli jste tam práci? Napište jakou. Pracovali jste někdy v hotelu? I pokojské se hledají. Často uvidíte v nabídce, že hledají Allroundera nebo Allroundkraft, tedy člověka na všechno.

Neformálnost. Nepište mail tak, jako byste jej psali v Česku svému budoucímu zaměstnavateli – tedy velmi formálně. Lidé v horách si všichni tykají. Panuje tam horská atmosféra. Jedna paní, u které jsem pracovala na chatě mi řekla: „I kdybys na horách potkala Bundesprezidenta, řekneš mu DU.“ Pokud chcete zůstat u vykání, můžete, ale pište svůj motivační dopis pouze „poloformálně“. Oslovení může být například: Hallo Herr Werner nebo Liebe Frau Klein. Já jsem oslovovala přímo křestním jménem.

Alpský mlok

Být k dispozici na celou sezónu. Hlavní sezóna v Alpách je zhruba od poloviny června do konce září. První rok, co jsem hledala, jsem všude nabízela, že mohu přijet na 1,5 měsíce. Neměla jsem ani praxi a neodepsal skoro nikdo. Pak jsem se přihlásila na 14denní dobrovolnou práci na jedné velmi malé horské chatě, kde si nemohli dovolit placenou pracovní sílu. Příští rok jsem nabídla 2,5 měsíce a tuto drobnou praxi a na jednu (jen na jednu) chatu mě vzali. Pokud to tedy myslíte vážně, vyhraďte si na to co nejvíce prostoru. Správci chat nemohou uprostřed chaosu v hlavní sezóně zaučovat nové lidi.

Hledejte včas a nevzdávejte to. První nabídky práce na léto přicházejí na stránku v odkazu v únoru nebo v březnu. Včas sledujte a pište všude tam, kde to jde. Nezoufejte, když neodepíšou. Většina neodepíše. Pak se najde pár lidí, kteří odepíší, že mají již někoho jiného. A pak se při troše štěstí najde chata, která Vás vezme. (Pokud máte nějaké známé na horských chatách, hledá se podstatně lépe).

Němčina. Jen ten správce chaty, který umí dobře anglicky si troufne vzít někoho s angličtinou. Správci musejí umět anglicky, aby uvítali hosty z jiných zemí. Ne všichni mají však prostor a kompetence k tomu, aby zaučovali nového pracovníka v angličtině. Ačkoli znám lidi, kteří se dostali na chatu přes angličtinu, řekla bych, že němčina je v tomto případě samozřejmost. Když budete komunikovat v němčině a zašlete nějaký jazykový certifikát, vyrovnáte se těm, kteří se o práci ucházejí a němčina je jejich mateřským jazykem.

Odpovídejte na nabídky zvlášť. Netvořte si jeden e-mail, který pošlete na všechny nabídky. Jde to poznat a takový e-mail většinou končí nedočtený v koši. Každá nabídka práce má nějaké požadavky a vyskytuje se tam několik různých pozic. Pište tak, že chcete přímo tuto práci, že jste právě na ni dostatečně kompetentní, že můžete právě v tom termínu, který je požadován. Pokud nejste schopni nabídnout k práci celý čas letní sezóny, zkraťte Vámi nabídnutou dobu, ale jen o pár týdnů. Jinak vyberou jiného. Napište, jak moc máte rádi hory a přírodu, dále také něco o sobě. Správci ve skutečnosti neví, koho si zvou, tak ať Vás poznají alespoň trochu přes e-mail. Životopis s fotkou a jazykové certifikáty jsou nutností. Já posílala i nějakou svoji fotku z hor.

Západ slunce ve Stubaiských Alpách

Vzali Vás? Hurá! Na co se připravit?

Náročná práce. Obrňte se vůči tomu dopředu a řekněte si, že to prostě zvládnete. Pokud za sebou nemáte dlouhodobou práci v gastronomii, tak vězte, že přesně nevíte, do čeho jdete. Budete pracovat nejspíš šest dní v týdnu, směna může být rozdělena do dvou částí a roztáhne se do celého dne.

Šéf. Tak jak šéf nemůže dopředu znát Vás, Vy neznáte jeho. Doufejte, že budete mít štěstí. Doufejte v přátelskou atmosféru a snažte se o ni. Pokud to nevyjde, je to ještě větší břemeno než fyzicky náročná práce. Se šéfem budete totiž celou směnu v kuchyni nebo na terase.

Nadmořská výška. Záleží, kde budete, ale pokud je chata vysoko, připravte se na to, že strávíte léto na jednom místě. V podstatě v jednom domě se stejnými lidmi. Pokud máte volno, vyražte ven a projděte si okolí. Pokud máte den volno, udělejte si výlet do údolí a přesvědčte se, že tam civilizace stále je.

Minimální mzda a „Remuneration“. Rakouská minimální mzda je pro nás Čechy skvělý peníz. Budete pracovat podle podmínek tzv. Kollektivvertrag, což jsou předpisy pro pracovníky v hotelnictví a gastronomii v Rakousku. Remuneration jsou peníze, které Vám náleží navíc, je to něco jako podíl 13. a 14. platu na tu dobu, která byla odpracována. Musíte ale pracovat alespoň 2,5 měsíce jen u jednoho zaměstnavatele. Pohlídejte si, že Vám to šéf na posledním výplatním lístku nezatajil. Pokud bude šéf fajn, budete dostávat i část dýšek, i když budete pracovat třeba v kuchyni nebo jako pokojská.

Pojištění při práci. Šéf ho musí zařídit, aby byli pracovníci pojištěni proti pracovnímu úrazu. Měla by Vám pak dojít kartička, kterou musíte předložit u každé návštěvy doktora nebo při zásahu záchranné služby. Vypadá takto:Cestovní pojištění a pojištění odpovědnosti je však na Vás! Když se zraníte na výletě, pracovní pojištění nepomůže.

Východ slunce ve Stubaiských Alpách

Překrásná příroda. Pokud jste milovníkem hor a přírody, tady si přijdete na své. Hory mají každý večer jinou barvu, mraky jsou jiné, uvidíte nádherné západy a východy slunce, zažijete silné bouřky, budete moci pozorovat horské květiny a uslyšíte (možná v dálce uvidíte) sviště.

Možná Vás článek malinko vyděsil. Je však lepší vědět věci dopředu. Na druhou stranu si z takového pobytu odnesete opravdu hodně. A to nejen peněz. Uvědomíte si, jak je těžké se takovou prací živit (natož celý život) a najednou získáte úctu ke spoustě lidem. Získáte skvělou zkušenost do životopisu. Opět v sobě najdete motivaci do učení a sebevzdělávání. Zažijete hory a poznáte nové lidi. Na chatách pracují i lidé z Maďarska, Německa, Slovenska, dokonce i z Nepálu a jiných zemí.

Přemýšlíte, že zkusíte příští léto pracovat v horách a potřebovali byste vypilovat němčinu? V našem Jazykovém centru Correct si můžete vybrat z nabídky skupinových kurzů němčiny nebo zkuste individuální či online výuku němčiny. Neváhejte nás kontaktovat.

Autorkou článku je Markéta Lorencová.

Facebook Comments