Ačkoliv v těchto australských končinách auto nevlastníme, měli jsme možnost pomoct našim přátelům s hlídáním, a tím také užíváním jejich vozu za podmínky, že jej pro ně dovezeme na jih, kam se přestěhovali. Taková vzájemná výpomoc se nám samozřejmě hodila a řízení po Austrálii, stejně jako zdejší mentalitě, kultuře a místům jsme tak mohli rozumět trochu více. O pár poznatků, které jsem po trase Brisbane – Byron Bay – South West Rocks – Port Macquire – Newcastle – Blue Mountains – Canberra – Albury – Melbourne a část Great Ocean Road nasbírala, bych se s vámi ráda podělila…

Jízda vlevo

Ze začátku možná nezvyk, ale jelikož jsou australská auta z 99 % s automatickou převodovkou, nemusíte toho až tolik měnit. Občas se samozřejmě podíváte na špatnou stranu nebo najedete do nesprávného pruhu, ale naštěstí zrovna tyhle dvě situace se mi staly v malé rychlosti a s velkou tolerancí okolních aut.

Blue Mountains – just awesome

Úzké jízdní pruhy

S touhle skutečností se asi nikdy nesmířím. Pruhy jsou mnohem užší než v ČR, ale převážná většina aut jsou velké terénní vozy s pohonem 4 x 4. Tím pádem se okamžitě cítíte zranitelnější a nejednou se mi stalo, že jsem i přes velkou snahu jet rovně přejížděla od jednoho varovného zvuku ke druhému.

Rychlost v Austrálii

Povolené rychlosti se liší dle státu, stejně jako povinné zpomalení v místě, kde se nachází škola či školka. Jednotlivé státy také mají své numberplates (SPZ). Zatímco Queensland má pod každou značkou uvedeno Queensland – Sunshine State, New South Wales jich má hned několik, například – Best place to be. V celé Austrálii je ale povolené mít svou vlastní originální značku. Můžete tedy mít na autě Nicky, Boss, Darling….zkrátka cokoliv.

Bezpečnost na australských dálnicích

Stále tomu nemůžu uvěřit, ale hlavní tah ze Sydney do Melbourne je obyčejná dálnice bez jakýchkoliv zábran proti zvěři a dokonce po ní smí jezdit i cyklisté. Přejeté klokany a další zvěř je tak možné vidět poměrně často.

Great Ocean Road

Významná Great Ocean Road je spíše business

Výhledy jsou opravdu krásné, ale nikterak se neliší od těch evropských či jiných zemí, kde je zkrátka moře a skalnaté pobřeží. Nejlákavější místo – 12 apoštolů – je komerční zastávka s obrovským parkovištěm a chodníčky tak, abyste mohli mít co nejlepší snímek. Že na něj občas čekáte i frontu, vám už nikdo neřekne :). Ale jinak opravdu krásné, jen jsme zrovna neměli úplně slunné počasí.

Dvanáct apoštolů – The Twelve Apostles – Great Ocean Road
Facebook Comments