Jakmile ucítíme vůni perníčků a v regálech supermarketů se najednou objeví vánoční sušenky „Spekulatius“, ví se, že tu brzy budou Vánoce. Začátkem adventu se již po celé zemi rozzáří náměstí vánočními trhy a v rádiu uslyšíme vánoční hity. Ačkoli jsou Vánoce původně křesťanským svátkem, slaví jej v Německu asi 78 % lidí. Pro každého čtvrtého Němce je návštěva půlnoční mše neodmyslitelná. Je to zvyk, který si lidé nechtějí nechat ujít.

Sušenky Spekulatius
lecker.de

Vánočí shon

V Německu se slaví Vánoce velmi podobně jako u nás. Svíčky, cukroví a rozdávání dárků, které nosí Ježíšek. Svátek však mají jen 25. a 26. prosince. Pokud tedy Štědrý večer (24. prosince) padne na pracovní den, stává se velmi hektickým dnem. Obchody jsou ještě dopoledne otevřeny, aby lidé stihli nakoupit poslední dárky, na které se zapomnělo, a dokoupit dobrůtky. Večer se pak již všechno zklidní, aby si lidé mohli v rodinných kruzích užít rozbalování a štědrovečerní večeři. V Německu bychom na Štědrý den našli na jídelním stole přesně to samé co u nás. Kapra s bramborovým salátem.

NÁŠ TIP: dárkový poukaz na kurz českého pravopisu či pár online/offline lekcí libovolného jazyka?

Karpfen mit Kartoffelsalat
eatsmarter.de

Na co se večer podíváme?

Štědrovečerní filmy se také staly tradicí. Německé rodiny si oblíbily Tři oříšky pro popelku či román Der kleine Lord od autorky Frances Hodgson Burnett. Ale i filmy jako Sám doma nebo Grinch jsou již také součástí tamních Vánoc.

Der kleine Lord
cr.napster.com

Které město navštívíme?

Co ale v Německu rozhodně stojí za to, jsou Vánoční trhy ve velkých městech. Na každém je totiž speciální něco jiného. Přes dva miliony návštěvníků přitáhne každoročně nejslavnější německý vánoční trh v Norimberku. Ve zhruba 180 dřevěných stáncích se můžete nechat rozmazlovat vánočními lahůdkami (především Norimberskými perníčky a pečenými klobásami), a když budete mít štěstí, potkáte „Christkind“, tedy německého Ježíška.

Striezelmarkt Dresden
dresden.de

Na drážďanský vánočkový trh napečou pekaři asi 4 tuny obřích vánoček. Tento trh má v Drážďanech tradici od roku 1434. Kromě toho, že se k prasknutí nacpete výbornými vánočkami, se můžete pokochat čtrnáctimetrovou stupňovitou pyramidou s malebnými postavičkami. Pokud máte chuť potrápit svoji němčinu, zde si přečtete, čím se chlubí ostatní vánoční trhy v Německu.

Chystáte se navštívit některý z proslulých německých trhů? Zvládli byste si objednat svařák v němčině? Nevíte? Tak si svou němčinu otestujte!

Facebook Comments