V dalším příspěvku jsem si připravila 10 „skvostů“ ze světa australské fauny, se kterými jsem měla tu čest se setkat. Některé kousky byly milé, některé milejší a některé…? Ty bych raději nepotkala vůbec 🙂

  1. Waterdragon

Tihle nádherní tvorové jsou téměř všude kolem řeky, jezírek a rybníčků. Jsou také už zvyklí na lidi, takže si nenechávám ujít příležitost je v každém parku nakrmit. Nejraději mají rádi hrozny, ale nepohrdnou ani rajčaty či pečivem. Stejně jako agamy, potřebují se i waterdragoni nahřívat na slunci, aby zaktivovali trávicí systém a mohli se rychleji pohybovat.

  1. Ibis

Jestli vám na první pohled přijdou kouzelní, vězte, že jsou tady bráni stejně jako evropští holubi. Je jich všude plno, škemrají o jídlo a navíc je po nich poměrně nevábný zápach. V některých restauracích jsou návštěvníci dokonce vyzváni, aby milí ibisové nebyli krmeni.

  1. Kukabura

Nádherní ptáčci, kterým se nemůžete přestat smát, když je slyšíte. Jejich zvuk imitují i místní písničkáři ve své tvorbě. Mně se je bohužel nikdy zachytiti nepodařilo, ale někomu na youtube ano.

  1. Švábi

Cockroaches jsou, zejména v Queenslandu, bohužel téměř všude. I v té nejčistší domácnosti se jich pár čas od času vyskytne. Mají rádi teplo a pokud najdou i nějaké zbytky jídel, je jim nadmíru dobře. V každém obydlí naleznete minimálně jeden hubící prostředek, kterým jsou zvyklí nevítané šváby postříkat. Fotku snad raději ani nepřikládám.

  1. Pavouci

Od nejmenších až po obrovské… nevídané množství. Ve městech, obzvlášť v apartmánech na ně ale narazíte minimálně. Většinou se prý stává, že každý dům má několik velkých i nebezpečných pavouků, ale přijdou na ně, až když je takový huntsman (to je pavouk, který je lidem neškodný) začne lovit a pojídat. Jednoho takového huntsmana jsme měli i my 🙂

Hadi

Trošku bych tímto ráda narušila předsudky, že v Austrálii jsou hadi na každém kroku. Není tomu tak. Je jich tu samozřejmě hodně, ale pokud se zdržujete ve městě, jen málokdy nějakého uvidíte. Ani na našich túrách jsme zatím žádného nepotkali. Australané jsou poměrně poučení a umí rozeznat jedovaté hady od těch nejedovatých. I tak ale musím přiznat, že první setkání nebylo moc příjemné. Tohoto krasavce se mi podařilo přejet na kole, hned potom se odplazil za plot.

  1. Posumi

Vidět hned první dny nějakého velkého hlodavce, jak si to šplhá po elektrickém vedení ve mně vyvolalo trochu strachu, ale velmi brzy jsem se dozvěděla, že posumové jsou zkrátka všude a jakkoliv mile vypadají, místní je moc v lásce nemají. Jsou to noční tvorové a hledají cokoliv, co je jedlé. Nejednou se nechají i nakrmit. A pokud vás v noci vzbudí divné zvuky na střeše, není to nikdo jiný než possum. Často je bohužel můžete vidět i mrtvé kolem silnic.

  1. Krůty

Stejně jako ibisové, Australian Brush Turkeys (Tabon lesní) jsou úplně všude, zejména v parcích, ale můžete je potkat i na ulici. Lezou po stromech, hrabou se v půdě a nemají vůbec problém přijít i k domu.

  1. Straky a vrány

Zatímco všudypřítomné vrány vás svým krákáním dokážou dohnat k šílenství,  nic vám nemůže život znepříjemnit víc než hnízdo strak poblíž vašeho domu. Zdejší Magpies jsou doslova všude a atakují všechny kolemjdoucí. Nejvíce jsou ohroženi cyklisti, ale i lidé v jejich bezprostřední blízkosti. Straky za účelem chránění mladých a hnízda útočí svým zobákem zejména na hlavu a krk, takže je doporučováno nosit helmu jen když jdete ven. Pokud si vás taková straka „vyčíhne“ pamatuje si vás navždy a vždy na vás zaútočí. Nestává se to samozřejmě každému, ale má spolužačka takové trauma má. Po městech také naleznete upozornění na „Magpies attacks“ a díky tomu mi i po nějakém čase došlo, proč mají všichni cyklisti na helmách plastové ostny ze stahovacích pásek 🙂

  1. Nespočetné množství nejrůznějších mušek, much, komárů, mravenců a dalšího otravného hmyzu, který se umí na kůži pěkně podepsat… 🙂

V rubrice Střípky z Austrálie prozrazuji ještě další zajímavosti, o kterých jsem se dozvěděla na svých cestách v Austrálii. Jen čtěte dál!

Facebook Comments