Ve francouzštině už jste ušli nějakou cestu a chcete jít dál? Jste tu správně. Ve druhém díle článku Co poslouchat pro lepší francouzštinu naše lektorka Šárka sepsala tipy právě pro vás, kdo už francouzštinu zvládáte, ale přesto se chcete stále zlepšovat. Poslechy a podcasty pro začátečníky najdete v prvním díle. Dejme se do toho!

Francouzština s Pierrem

Pro hodiny francouzštiny a pro vlastní zdokonalovaní je velmi vhodný kanál Français avec Pierre. Pierre, Francouz žijící a vyučující v Madridu, vysvětluje gramatické jevy, radí, jak se zlepšit ve francouzštině, představuje slovní zásobu v kontextu, vyjadřuje se k aktuálním tématům (najdeme u něj Velikonoce, ale i koronavirus, jemu věnované video obohatil obecnější slovní zásobou nemocí a zdravotnictví), také se věnuje různým rovinám jazyka. Jedno video představuje argotické výrazy, jiné je zasvěceno sprostým slovům apod. Pierre bude nejvíce sedět studentům od úrovně B1 po úroveň C2. V některých videích mluví schválně pomaleji, neznámá slovíčka vysvětlí, je-li to možné, pantomimicky předvede a pokaždé klíčové výrazy zopakuje.

Na rádiových vlnách

Pro ty nejpokročilejší (úroveň C1 a C2) se jako vhodné zpestření nabízí poslech francouzského rádia. V mnoha francouzských románech napříč desetiletími postavy poslouchají stanici France Inter, jejíž četba na pokračování a detektivní příběhy určují každodennost. Dnes je možné poslouchat přímé vysílání, anebo si ze záznamu pustit to, co nás zajímá z oblasti kultury, politiky apod.

franceinter.fr

Přímé vysílání, chytře komentované reportáže o aktuálním dění, nabízí rovněž stanice France Culture, která zahájila své vysílání již v roce 1945. Jak napovídá název stanice, věnuje se především kultuře, a to v různých aspektech poznání. Najdeme zde pořady o umělé inteligenci, další z oblasti náboženství i filosofie, ale i audio četby různých povídek a románů.

Veselá banda YouTuberů

Učit se  – a to na vícero úrovních – může student francouzštiny i od celé řady YouTuberů. Velmi známou je bývalá policistka Natoo, která glosuje a komicky rozvádí situace z každodenního života. Za druhou nejpopulárnější YouTuberku Francie je považována Andy (Andy Raconte), dřívější modelka a Miss kraje Berry Val-de-Loire, která nabídne humorně psychologizující videa. Psychologizující proto, že zobrazují např., jak se chovají muži a ženy po rozchodu, jaké to je žít s otravnými lidmi, anebo jakou typologii by představovaly sociální sítě, kdyby se proměnily v lidi. Mužskou perspektivu nabízí Norman (Norman fait des vidéos) a perspektivu Francouze s asijskými předky pak kanál Le rire jaune. Nesmíme zapomenout ani stálici mezi francouzskými hvězdami YouTube: Cypriena. Cyprien již řadu let těší svých 13,8 milionů odběratelů videy se svými postřehy, a to například o vlastním těle, o bydlení v Paříži, o učení se cizím jazyků anebo o uživatelkách Instagramu.

Natoo
zdroj: youtube.com

Ačkoli se francouzština zda být ke studentům zpočátku nepřátelská, časem se vám jistě stane obohacující cestou k objevování kulturního bohatství a sebezdokonalování. Tak konečně nejen svým přátelům vysvětlíte, jak se správně vyslovuje déjà vu, à propos, c’est la vie, ale i vy sami brzy s nadšením sáhnete po knihách, filmech a reportážích v originále. Bon travail !

Pokud byste se chtěli francouzštině věnovat pravidelně, podívejte se na naši nabídku kurzů francouzštiny. Můžete se tam potkat právě se Šárkou. Na výběr máte i online variantu kurzů.

Raději byste vyzkoušeli individuální výuku francouzštiny? Napište nám, máme pro vás opět jak prezenční, tak online výuku.

Pokud byste měli jakékoliv další dotazy, třeba týkající se překladů do/z francouzštiny, neváhejte se na nás obrátit.

Facebook Comments