Dnešní doba způsobila, že si tuto otázku klademe častěji než kdy dříve. Zvláště když většina z nás má dostatek možností a příležitostí vyzkoušet obě varianty. Abychom vám s rozhodováním pomohli, přináší tento článek srovnání obou typů výuky. Napsala jej pro vás naše lektorka němčiny Markéta, která má jak s online, tak s prezenční výukou bohaté zkušenosti. Díky tomu se teď společně s Markétou můžeme zamyslet nad velice konkrétními plusy a minusy obou.

Podstatnou otázkou při výběru mimo jiné je, zda se jedná o skupinový kurz či o individuální výuku. Tomu se budeme věnovat v jiném článku, který si určitě stojí za to přečíst, odhalili jsme v něm totiž výsledky průzkumu mezi našimi studenty. Pokud jste na vážkách, jestli zvolit online či prezenční skupinový kurz, jste na správném místě.

Výhody online kurzů

Že nemusíte nikam dojíždět a že u kurzu můžete usrkávat kafe v klidu a pohodlí vašeho domova vás jistě napadne. (I když maminky s malými dětmi si tuto výhodu zřejmě moc neužijí. Není úplně snadné uvolnit se a soustředit na výuku, když za sebou neustále slyšíte dupot, křik, nebo zvuk tříštícího se skla).

Existuje ale i spousta výhod, které se týkají samotného online prostředí, v němž se kurz koná. Za prvé dnešní technologické nástroje umožňují uskutečnit při online výuce skoro všechno to, co by lektor normálně dělal i na prezenčním kurzu. Kromě toho však nabízejí i možnosti použitelné pouze v online prostředí, které studenty při učení jazyka dále podpoří. O co konkrétně jde?

Nekonečná tabule

Místo tabule lektor otevře dokument ve Wordu či poznámkový blok, který studentům nasdílí a na konci hodiny jim ho pošle a oni se díky tomu mohou méně soustředit na pouhé zapisování a více na pochopení toho, co lektor skutečně říká. Ještě modernější prostředek výuky představuje tablet, kam lektor může přímo psát elektronickým perem a kreslit různé vztahy, přehledy či souvislosti.

Virtuální místnosti

Máte obavy, že se na online hodině nedostanete tolik ke slovu? Pokud jazyková škola používá platformu, která má k dispozici oddělené virtuální místnosti (proto u nás v Jazykovém centru Correct používáme Zoom), tak se při konverzačních cvičeních spolu mohou nerušeně bavit dvojice nebo třeba trojice a lektor může všechny skupinky v místnosti postupně „navštívit“ tak, jako by si ke každé skupince přisedl na hodině.

Moře zdrojů

Lektor vám může nasdílet úplně cokoli. Jakýkoli web se cvičeními, videa z YouTube či své vlastní materiály v elektronické podobě. Nejenže lektor ušetří spoustu papíru, protože nic nemusí tisknout, ale může toho studentům poskytnout ještě mnohem víc, než co se stihne přímo na hodině.

Uděláte cvičení třeba na časování sloves a lektor vám obratem může poslat další dva dobré zdroje, kde si časování můžete procvičit ještě sami.

A cvičení na internetu mohou být na rozdíl od těch v učebnicích interaktivní.

Slyšeli jste už někde, že obrázek vydá za tisíc slov? A že video vydá za tisíc obrázků? Je to přesně tak. Na online hodině nemusí lektor složitě zprovozňovat notebook ani dataprojektor, video vám prostě ve vteřině nasdílí. Různé tematické rozhovory tak nejen slyšíte, ale i vidíte, a modelové situace se tak mohou ještě více přiblížit skutečnému světu. Můžete se také mnohem jednodušeji věnovat aktuálním zprávám v cizím jazyce a cizojazyčné písně si vychutnáte i s videoklipem!

Nevýhody online kurzů

Buďme realisté, někdy nás ta technika přece jen zradí. Ze zkušenosti jsou to nejčastěji problémy s internetem, protože ne všichni studenti mají stejně silné připojení.

Tu a tam se stane, že některý student na chvilku vypadne, což občas hodinu trochu protáhne. Musí se pak zopakovat zadání, nebo student musí říct svou větu znovu, aby ji lektor mohl opravit. Na online prostředí si musí jak studenti, tak lektoři zvyknout. Přihlašování, práce s obrazem, mikrofonem a chatem však není nic náročného a během pár hodin se to všichni studenti bez problému naučí.

Přesto může být používání Zoomu či jiné platformy ze začátku složité zvláště pro ty, kteří s nimi ještě neměli žádnou zkušenost. Proto našim studentům pomáháme s prvním přihlášením, když potřebují. Fungujeme pro ně jako taková „telefonická podpora“ :).

Cena

Studenty občas překvapí, že online kurzy nejsou ve srovnání s prezenčními levnější. Ekonomicky smýšlející jedinci si řeknou: ‚‚Neplatí se nájem za učebnu, lektor netiskne, nedojíždí, náklady tedy musí být nižší.‘‘ Není tomu ale tak. Aby byla zaručena kvalita hodiny, používají se často placené verze online platforem, které nabízejí dostatečnou kapacitu a nadstandardní funkce, aby byla hodina pro studenty co nejpřínosnější. Z toho důvodu jsou ceny prezenčních a online kurzů srovnatelné.

Výhody prezenčních kurzů

Online platformy jsou dnes na skvělé úrovni, mnozí jsou však stále toho názoru, že osobní kontakt nenahradíte. Tady to hodně záleží na povaze studenta. Jsou studenti, pro které je přesun na online platformu nemyslitelný, protože jim na osobním kontaktu velmi záleží. Je také pravda, že výhodu prezenčních kurzů určitě představuje okamžitá reakce lektora, možná o něco vřelejší kontakt s ostatními studenty, větší prostor pro vysvětlování. V tomto však lektor hraje velkou roli a pokud je zkušený, může stejně skvělou atmosféru vytvořit i na online lekci.

Pokud přemýšlíte, jestli se začít učit online, nebo prezenčně, a stále váháte, kterou variantu zvolit, můžete se inspirovat i tím, co o online kurzech řekli naši studenti, když jsme se jich na to zeptali.

Když se podíváte na naše webové stránky do nabídky kurzů, skoro u všech jazyků najdete i online variantu. Můžete se také podívat, který lektor jaký kurz učí, a lépe ji/ho poznat ještě před začátkem kurzu. Po kliknutí na jméno lektora v přehledu kurzů se vám otevře jeho medailonek, nebo se na medailonky většiny našich lektorů můžete podívat i přímo v sekci „Kdo jsme?“ na našich stránkách.

Měli byste zájem o online individuální výuku? Žádný problém, kontaktujte nás a rádi Vám pomůžeme!

Facebook Comments