Když noc je ještě mladá… 31. prosince: Nochevieja

Silvestr doprovází kuriózní zvyk: opravdu se doporučuje vzít si červené spodní prádlo, protože tento počin vám zajistí lásku na celý rok. Netoužíte-li tolik po lásce, jako spíše po hmotném zajištění, zvolte žluté spodní prádlo. Díky němu by vám neměly po další nastávající rok chybět peníze.

Španělsky se silvestrovské noci říká Nochevieja, tedy stará noc. Aby nás v novém roce čekaly jen samé příjemné věci, vyrábí se na mnoha místech Latinské Ameriky panák z hořlavých materiálů. Postavička se nazývá Starý Rok (Año Viejo), anebo prostě a jednoduše Starej (El Viejo). Vyrábí se v kruhu rodinném či s přáteli a sousedy a znázorňuje všechno špatné, co nás potkalo v minulém roce, a od čeho se chceme symbolicky oprostit: očistit ohněm. Strarýho spálíme a vykročíme vstříc novému, šťastnějšímu roku.

„Spálíme Starýho“
calendarr.com

Když odbíjí silvestrovská půlnoc ve Španělsku, je zvykem sníst 12 hroznů. Nejde však o žádné klidné degustování, ale s každým úderem hodin je třeba požít jednu celou kuličku. Aby všichni polykali své hrozny v pravý čas, mohou si v televizi naladit tradiční přenos odbíjení půlnoci z významného madridského náměstí Puerta del Sol. Ale pozor! Hodiny zde odbíjejí zvláštním způsobem, musíte se tedy nejdříve podívat na návod, abyste nezačali polykat hrozny s prvním zazvoněním, kdy se teprve spouští kyvadlo sférického tvaru a přináší pouhou „předehru“ k vlastnímu polykání. Tento nejtradičnější zvyk s sebou bohužel nese i jistý počet udušení, a to zejména z řad dětí a seniorů, kteří se snaží nezůstat ve slavení pozadu.

„Spolykej všech 12!“
wearelatinlive.com

Na Puerta del Sol hned následuje masivní objímání všeho živého kolem. Nový rok se také vítá přípitkem jako jinde: popíjí se šampaňské anebo španělské šumivé víno cava a následuje celonoční slavení, které Španělé často ještě více oživují pestrými převleky: na hlavách jim vlají umělé vlasy barevných paruk, tančí a radují se v bláznivých kostýmech. Již na vánočních trzích najdete k tomuto účelu připravené různé klobouky, protože kdo by na Silvestra nechtěl mít na hlavě oblíbenou slepici.

Velká jízda s hromadou dárků na konci: Reyes Magos (Tři králové)

Dlouho očekávanému rozdělování dárků předchází 5. ledna tříkrálová jízda (La Cabalgata de los Reyes Magos): Tři králové, španělsky Melchor, Gaspar, Baltasar, projíždějí městy s alegorickými vozy a jejich „služebníci“, zvaní pajes (pážata), rozhazují do chtivého davu bonbóny a rozdávají drobné dárky. Dříve údajně navštěvovali děti doma, aby si s nimi rozbalili dárky, ale to by dnes již zřejmě neprošlo. Jízda se těší takové popularitě, že ji zabírá i televize. Tak si například i nemocné děti plně užijí slavnosti a vší iluze vrcholného svátku v přímém přenosu. Je nutno podotknout, že některá města pojímají jízdu opravdu ve velkém: spolu s králi nechávají defilovat velbloudy, nebo dokonce slony. Každopádně se zdá pro děti výhodnější zanechat večer před spaním na viditelném místě trochu mlíčka pro znavené velbloudy, protože právě na nich k nim domů přijedou králové a složí jim dárky.

Tři králové
as.com

Rozhodující a magická je tedy pro děti noc z 5. na 6. ledna. Jestli byly hodné, ráno doma najdou celou řadu dárků, v opačném případě jim Tři králové složí v pokojíčku hromadu uhlí. Ať už děti zlobily či nikoli, se svými rodiči pak posnídají tradiční koláč roscón de reyes. Svým kulatým tvarem a nazlátlou barvou připomíná korunu: korunu Tří králů, současně také korunu Krista, a tak i to, že on je král králů. Proto svým zdobením, tvarem i symbolikou koláč připomíná adventní věnec.

Tříkrálová jízda
decouvrirmadrid.canalblog.com

Tradiční roscón se vyrábí z mléka, vajec, mouky, pomeranče, datlí, kandovaného ovoce (barevné ovoce má znázorňovat drahokamy koruny). Současný pekařský trend přináší také varianty s různými náplněmi (se šlehačkou, smetanou, s čokoládou), aby si každý mlsný jazyk přišel na své. Co v roscónu ovšem nikdy nesmí chybět, je drobné překvapení. Šťastlivec, který ve své porci koláče nalezne postavičku (figura), dostane královskou korunu (nejčastěji vyrobenou z papíru), kterou pak nosí celý den: je zkrátka král. Nešťastník, který naopak nalezne bob (haba), sám zaplatí příští rok celý roscón.

Roscón
lolitalapastelera.com

Ať už vánoční svátky budete slavit kdekoli a jakkoli, nezbývá mi než Vám popřát, jako José Feliciano ve známé dvojjazyčné vánoční písni, ¡Feliz Navidad, Próspero Año y Felicidad! (veselé Vánoce, úspěšný rok a hodně štěstí!)

Španělské Vánoce však nezačínají až Silvestrem. Co tomu všemu předchází? Přečtěte si první díl tohoto článku, jak se slaví Vánoce ve Španělsku.


Probudilo se ve vás po po přečtení článku studijní nadšení a rádi byste se začali učit španělsky? Žádný problém. Stačí vyplnit náš formulář pro individuální výuku a můžete začít studovat buď přímo v učebnách Correctu, nebo pohodlně doma online. Že byste dávali přednost skupinové výuce? Rádi vás uvidíme na našich skupinových kurzech španělštiny.

Facebook Comments