Rozbalit si dárky až na Tři krále? Dusit se hrozny na Silvestra? Najít si 28. prosince nalepený papírek na zádech? Tak přesně takové jsou vánoční svátky ve Španělsku. Podívejme se alespoň na některé ze zvláštních tradic Iberského poloostrova a hispánského světa.

Vánoce přicházejí

Dnům před vánočními svátky samozřejmě předcházejí vánoční trhy, kde se Španělé zahřívají horkou čokoládou s mastnými churros neurčité chuti, obdivují pestrou výzdobu světýlek (madridské náměstí Plaza Mayor se může pochlubit ekologickým osvětlením) a ze stánků voní tradiční sladkosti. Například turrón, podobný „našemu“ tureckému medu. Jen pozor: ten z Jijony je měkký, zatímco třeba ten z Alicante není určen pro strávníky s citlivějším chrupem. Také se zpívají koledy (villancicos), kromě těch o bílých Vánocích, také třeba ty o cestě do Betléma na oslíku, nebo Peces en el río: o rybách, které mají pít vodu v řece, aby uviděly Ježíška…

NÁŠ TIP: dárkový poukaz na kurz českého pravopisu či pár online/offline lekcí libovolného jazyka?

Očekávání Vánoc v Katalánsku, jednoho ze 17 autonomních společenství Španělska, doprovázejí dvě překvapivé, řekněme, fekální tradice. Do Betléma mezi pastýře a svatou rodinu se umisťuje postavička tzv. caganera, panáčka, který v podřepu vykonává velkou potřebu, a malí i velcí jej nadšeně hledají. Figurka je natolik oblíbená, že si po celý rok v obchodu se suvenýry můžete zakoupit svého caganera anglické královny, papeže, Messiho či jiné celebrity. Druhou tradicí je Tió de Nadal, anebo prostě caga tío. Původně šlo o poleno dřeva, kterému děti s postupem času začaly malovat obličeje, nasadily mu tradiční baretku barretina a přikryly ho dečkou, aby se nenastydlo, a hlavně mu nosily jídlo, aby z něj pak na Vánoce… hm… vyšly dárky. Analogicky k trávícímu systému, čím více jídla mu nosily, tím větší dárky katalánské děti očekávají. Aby proces výdeje dárků urychlily, buší na Štědrý den do polena tyčí a s písničkou za hranicí slušnosti Tió vyzývají k produkci dárků.

Caga tio
ouest-france.fr

¡A comer! 25. prosince: Navidad, feliz Navidad

Během vánočních svátků se rodina samozřejmě sejde u stolu. Neexistuje však jednotné sváteční menu: každý kraj podává vlastní speciality. Jako předkrm naleznete často šunku s olivami, jinde zase sýr a na Baleárách si pochutnají na polévce, do níž si sýr můžete sami přidat. Jako hlavní jídlo někde jedí štiku, jinde tresku a v jiném kraji se neobejdou bez dobře opečeného selátka. Kromě turrónu se jako dezert servíruje polvorón. Polvo znamená prach, jde tedy o velmi drolivý dortík z mouky, sádla, cukru a skořice, který se vám mezi prsty doslova rozpadá na prach. Jedí se i marcipánové figurky, v Andalusii vám podají také mantecado, sádlové cukroví dochucené skořicí či citronem.

V některých nedočkavých rodinách se již 25. prosince objevuje evropská verze Santy, tzv. papá Noel, podobně vystrojený vousáč v červeném oděvu, který roznáší dárky. Většina dětí si však na dárky ještě počká.

28. prosince: Los Santos Inocentes

Den 28. prosince představuje den všech možných žertů a taškařic, jejichž účelem je co nejvíc a nejlépe napálit druhého. Pokud je vtipálek úspěšný, napálenému ubožáku (inocente znamená také prosťáček, naivka) může na záda nalepit papírovou figurku. Mnozí si ani nenechají ujít příležitost se kamarádu vysmát. Původ svátku se však odvozuje od biblického příběhu, který je veselý pramálo: jde o vyvraždění neviňátek (inocentes), tedy malých dětí do věku dvou let, králem Herodem, který se pokoušel nalézt a zahubit Ježíše Krista, a to proto, aby jej nepřipravil o trůn a moc.

Svátek zamoučněných
sites.google.com

Zdá se, že ani tragický příběh Španělům dobrou náladu nezkazí a mnohé kraje si tento svátek ještě vylepšily po svém. Ve Valencii volí svého Bláznivého starostu (el alcalde de los Locos), v Murcii se tančí a dokonce si volí mezi dětmi svého bláznovského biskupa (Obispillo), kterému v tento specifický den svěří biskupský stolec. V Alicante během tzv. Festa dels Enfarinats (Slavnost zamoučněných) na sebe rozdivočelí dospělí vrhají vejce, ale i petardy a na závěr velké bitvy (batalla) satirického podtextu se posypávají moukou.

A kdy přijdou dárky? Španělské Vánoce jsou skutečně velká jízda. Nejdříve je třeba pořádně oslavit Silvestra a dárky najdeme až…? Čtěte dále o španělských Vánocích v následujícím článku!


Chtěli byste se začít učit španělsky, nebo se v tomto jazyce dál zlepšovat? Žádný problém. Stačí vyplnit náš formulář pro individuální výuku a můžete začít studovat buď přímo v učebnách Correctu, nebo pohodlně doma online. Že byste dávali přednost skupinové výuce? Rádi vás uvidíme na našich skupinových kurzech španělštiny. J

Facebook Comments