… aneb stručný manuál, kterak vyzrát na italský podcast

Zvukové záznamy, které lze poslouchat na pozadí jiné činnosti, zažívají v současné době pravý zenit. Ačkoli je v mnoha cizích jazycích nelze než doporučit, v italštině mnohdy bývají až příliš velkým oříškem. Italština má totiž reputaci jazyka nijak náročného, zato libozvučného, a přímo vybízí k poslechu; o to větší zklamání přichází při zjištění, že té kráse téměř není rozumět. Následující řádky pro vás napsala naše lektorka italštiny Markéta. Tento článek vám představí několik kroků, které vám prokousání se italským podcastem usnadní a zpříjemní, aniž by ztratil na půvabu.

Čtěte

Je to trochu zvláštní rada, pokud se týká poslechových cvičení. Stejně překvapivé je, jak moc samotný poslech usnadní. Italština je pověstně melodická a svižná, a své zvukové podobě obětuje písmena i celé slabiky. Mnohá slovíčka je proto potřeba si domyslet. Tipy na čtení najdete tady!

Zahřejte se

Než se pustíte do poslechu podcastů, rozcvičit se můžete např. 7 minutami pomalé italštiny nebo pohádkami pro děti a dospělé.

Kochejte se

V každém podcastu, a zejména v delším, se vyskytují pasáže pomalejší a rychlejší, jednodušší a složitější. V italštině se k těmto očekávatelným překážkám přidává enormní dávka „vycpávkových“ slovíček jako dunque, quindi, in sostanza, allora, cioè a podobně. Prvním úkolem posluchače je tedy ovládnout umění „odfiltrovat“ přebytečné části věty a zachytit její informační obsah.

U poslechu za účelem kochání platí, že méně je více. Italština je pro české ouško zvukově velmi výrazná, místy až ukřičená, pročež začíná být poslechově nepříjemná mnohem dříve než angličtina. Překračování meze potěšení z poslechu ničemu nepomůže, ba právě naopak. V nejlepším, byť po pěti minutách, přichází čas podcast pozastavit, dopřát si čtvrthodinku ticha a s osvěženým sluchovým aparátem pokračovat.

Stejně jako není třeba porozumět každému slovíčku, není třeba v začátcích porozumět každé větě, ba ani každé pasáži. Ovšem i bez porozumění má poslech svůj účel – chytíte do ouška melodii a přízvuk italštiny. Čas od času narazíte na známé slovíčko a není nad to jej slyšet od rodilého mluvčího. Zběhlí v angličtině si mohou vzpomenout na nejednu vazbu, která z tohoto jazyka do italštiny přešla. V neposlední řadě pochytíte způsob, jakým Italové vyslovují internacionální výrazy.

Kochejte se hudbou

Ideální startovní bod hned po četbě. Z moderních autorů s relativně smysluplnými texty oceníte např. Ninu Zilli, Maxe Gazzého či Arisu.

Nina Zilli

Vyzkoušejte podcasty

Alberto, autor oblíbených italských podcastů zaměřených na tzv. přímou metodu, učinil pokus o výuková videa s titulky, namluvená v poměrně pomalém tempu. Pokud vám nevadí trocha nezbytné italské sebepropagace, jsou tato videa dobrým odrazovým můstkem k zajímavějšímu poslechu. Jejich výhodou je, že se každá informace několikrát zopakuje, což je ze začátku prospěšné a ke konci mírně otravné 😊. Moment, kdy se tato série stane nesnesitelnou, je tím správným k vyzkoušení složitějšího poslechu. Od stejného autora je příjemný k poslechu například výčet věcí, které v Itálii neradno zkoušet.

Albertovy podcasty

Opakování – matka porozumění

Následující doporučení začínají být stejně repetitivní jako Albertovy výukové podcasty, ale je pro efektivitu poslechu jsou tak zásadní, že za trochu otravy stojí: nesnažte se porozumět všemu hned a neztrácejte kuráž, když po minutě ztratíte pozornost. Mou zkušeností s podcasty je, že ty dobré lze poslouchat opakovaně, a to ideálně třikrát (nikoli v rámci jednoho dne).

První poslech je kochací či zaměřený pouze na základní osnovu podcastu. Poslechněte si podcast celý a pak si poznamenejte v jedné až dvou větách, o čem se v něm hovořilo.

Druhý poslech je obsahový. Nebojte se jej zastavovat a vracet dle libosti. Pokud se vám podaří napsat si pět až sedm vět o tématu poslechu, velmi si usnadníte další sledování podcastů.

Třetí poslech je automatizační. Lze při něm jít na procházku, vařit, šít, uklízet, cokoli máte zrovna na práci. Obsah už poměrně dobře znáte, soustřeďte se tedy na výslovnost, na slovíčka, která dříve unikla vaší pozornosti, a nakonec i na použití dříve zmíněných „vycpávkových“ slovíček, která mluvené italštině dodají ten správný punc přirozenosti.

Pět až deset slovíček na podcast

Samozřejmě není nutné tento složitý postup praktikovat u každého poslechu, ale něčemu se u podcastu přiučit není na škodu ani zkušenému posluchači. Každý si samozřejmě časem vyvine vlastní strategii; tou mojí je si vypsat z každého poslechu pět až deset slovíček a napsat si je do quizletu, do telefonu či jen tak na papír a ještě několikrát si je přečíst. Nestojí to mnoho času a vliv na rozšíření slovní zásoby je obrovský.

Tipy na dlouhý poslech

RaiPlayRadio. Prostě italské rádio, jedno z nejposlouchanějších. Na výběr je z dvanácti různě zaměřených radiokanálů od politiky po sport.

Velmi obsáhlou databázi všech typů poslechu najdete na Podcastitaliano.com. Rozhovory, diskuse, vyprávění, blogy, místy i četba literárních děl – to vše máte na výběr. Tyto stránky shromažďují díla různých autorů; věřím, že si každý najde „toho svého“.

RaiPlayRadio

Pevně doufám, že jsem vás tímto článkem neodstrašila. Italské podcasty rozhodně stojí za vyzkoušení – už proto, že Italové mají podobný smysl pro humor jako Češi. Nenecháte-li se odradit prvními složitostmi, za měsíc se budete výborně bavit a vaše slovní zásoba nerušeně poroste. Takže sluchátka nasadit a ascoltiamo😊.

Pokud byste rádi vylepšovali vaši italštinu pravidelně, můžete vyzkoušet naše kurzy italštiny či individuální výuku, kde se můžete potkat třeba právě s lektorkou Markétou. Pokud neradi stále někam cestujete, můžete zkusit i online výuku italštiny přes Skype nebo Zoom. Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoli dotazem, rádi vám pomůžeme.

Facebook Comments