Kolega Jassan, arabštinář, sepsal svou vlastní učebnici arabštiny. Učebnice je novinkou na trhu, proto jí věnujme několik řádků i my v našem dalším příspěvku. Jassanovi jsem položil 5 otázek…

Jassane, gratuluji k Tvé práci. Učebnice je jistě ještě teplá z tiskárny. Moje první otázka zní, co Tě vlastně vedlo k tomu, že jsi sepsal učebnici?

kurzy arabštiny_brno

Děkuji. Můj původní záměr nebyl napsat celou učebnici, ale vzhledem k nedostatku materiálů, zejména cvičení a nahrávek s výslovností, jsem začal vytvářet materiály pro své studenty, ty jsem průběžně upravoval a najednou jsem zjistil, že je jich tolik, že bych učebnici sepsat mohl a začal jsem na ní pracovat cíleně.


Můžeš nám svou učebnici arabštiny trochu představit? Pro koho je určena? Zvládne s Tvou učebnicí arabštiny pracovat i samouk?

Učebnice obsahuje v podstatě kompletní materiál k výuce začátečníků a mírně pokročilých studentů. Začíná abecedou a nácvikem psaní a obsahuje jak gramatické vysvětlivky, tak cvičení a texty ke čtení. Součástí učebnice jsou i nahrávky, kde jsou nejen texty a některá cvičení, ale jsou tam i výsledky cvičení. Samouk s ní tedy pracovat může. Vzhledem k tomu, jak je ale arabština odlišná od češtiny a náročná na výslovnost, bych každému doporučil alespoň nějaké konzultace, aby si student mohl ověřit, že postupuje správně.

kurzy arabštiny brno_učebnice correct
Ukázka vysvětlení přítomného času

Učebnice má 300 stránek. Musela to být jistě dřina sepsat učebnici, která v naších krajích nemá konkurenci. Co bylo při psaní nejtěžší? S jakými problémy „jsi bojoval“?

Snažil jsem se, aby každý gramatický jev byl nejprve vysvětlen, než se objeví v nějakém textu, což nebylo zrovna jednoduché. Rovněž tvorba cvičení byla velmi náročná, protože jsem se nechtěl omezit pouze na překlady vět a odpovědi na otázky. Bylo těžké hledat inspiraci. V této situaci pomohlo z části to, že jsem materiály z učebnice používal při výuce svých studentů a zjišťoval tak průběžně, co se osvědčí, a co je naopak třeba upravit. Učebnice tedy od prvních cvičení vznikala po dobu tří let a ke konci už tam byla i silná touha vidět konečně výsledek 🙂

kurzy arabštiny_učebnice Correct
Ukázka z učebnice

Co chystáš dále? Máš v plánu např. druhý díl učebnice?

Určitě mám v plánu pokračovat prací na druhém díle. Již v době, kdy jsem dokončoval díl první, jsem měl mnoho dalších tipů, čím bych mohl pokračovat, ale nechtěl jsem učebnici rozšiřovat do nekonečna. V tuto chvíli se dokončují nahrávky a po krátké pauze se pustím do další práce.

A poslední otázka – kde učebnici seženeme? Bude k dostání v knihkupectvích? Na internetu či jinde?

V tuto chvíli zatím není dostupná v žádném knihkupectví, ale pouze na internetu v e-shopu na mých stránkách orientalni-jazyky.cz, v budoucnu ale nevylučuji, že se objeví i jinde. Samozřejmě zájemcům, kteří mají fyzicky tu možnost, nabízím, aby se na učebnici podívali přímo v mých výukových prostorách v Praze nebo v kanceláři Jazykového centra Correct, kde si ji mohou rovněž zakoupit. Pro ostatní je alespoň k dispozici malá ukázka na internetu na mých stránkách a na facebooku.

Jassane, děkuji! Přeji Ti mnoho sil do 2. dílu učebnice a mnoho spokojených studentů 🙂

Facebook Comments