Když se řekne švédská hudba, jako první vám na mysli musí vytanout Agnetha, Björn, Benny a Anni-Frid, neboli ABBA. Legendární kapela vydala best of s nejlepšími hity již po třech albech. Věděli jste, že jejich tantiémy z Ruska byly vypláceny ropnými komoditami, anebo že její členové museli čekat až do roku 2008 (kdy už „slavili“ čtvrtstoletí od rozchodu), než se dostali i na špičku hitparády v USA, a to díky boomu spojenému s filmem Mamma Mia?! A protože zpívali i švédsky, zde pro vás máme cover vašeho jistě už oblíbeného brněnského švédského sboru SIST. Fanouškům této skupiny určitě neuniklo, že od roku 2018 opět v omezené formě vystupují a počítá se i s budoucími projekty.

Avicii
zdroj: gaffa.se

Hey Brother! Hey Sister! Taky vám hned secvaklo? Jasně, neotřelý a uznávaný švédský DJ Tim Bergling alias Avicii udělal velkou díru do světa svými nespočetnými hity a předělávkami (co by jinak dělala v jeho skladbách mimo jiné bluesová Etta James?). Pusťte si třeba Levels z tribute koncertu, či ujetý klip stejné písně a zpěvačku tam najdete. Několik písní bylo vypuštěno dokonce až poté, co nás Avicii příliš brzy, teprve ve 28 letech, opustil.

Roxette
zdroj: bbc.com

V 80. letech se ale pařilo ještě jinak – Listen To Your Heart nebo Sleeping In My Car? Jasně, Roxette! Popová kapela v čele s bohužel taktéž nedávno zesnulou Marií Fredriksson okouzlila mnohé posluchače svými texty a chytlavou hudbou.

Ace of Base
zdroj: abcnews.go.com

A potom tu máme kapely, které se do povědomí posluchačů zapsaly alespoň jednou písní a od té doby v něm zůstávají: od osmdesátkových Europe s jejich The Final Countdown, přes rozjuchané devadesátky s Ace of Base a jejich Beautiful Life anebo skupinou The Cardigans s písní Lovefool, překvapivě ještě rozjuchanější nultá léta s Alcazarem a Crying at The Discoteque (nelekněte se, i takhle vypadala hudba), až k desátým létům reprezentovaným mimo jiné kapelou Swedish House MafiaDon´t You Worry Child.

Hammerfall
zdroj: treesdallas.com

Něco ostřejšího vám může nabídnout heavymetalová kapela Hammerfall (Hearts On Fire), In Flames (I Am Above) anebo metal-rockový Opeth (In My Time Of Need). Možná jste také zaregistrovali indie-popovou Lykke Li (I Follow Rivers), garážový rock od The Hives (Hate to Say I Told You So), píseň Heartbeats z reklamy se skákajícími balónky od José Gonzáleze (argentinsko-švédského původu) anebo popové hity od zpěvačky Robyn (Monument).

The Hives
zdroj: cz.pinterest.com

Ať už si vyberete k poslechu cokoli, doufáme, že jste si alespoň u jedné skladby v článku řekli „Cože, on/ona/oni je/jsou ze Švédska?“ Mohou-li být totiž Švédi na něco hrdí, je to rozhodně hudební export!

A to jsme ještě vůbec nezmínili 100% švédské hudebníky! Těch je také spousta, a pokud byste rádi zlepšovali svou švédštinu právě hudbou, bude pro vás ještě inspirativnější 2. díl tohoto článku, který pro vás rovněž sepsal náš lektor švédštiny Tomáš, se kterým se můžete potkat právě na kurzech švédštiny.

Pokud vás celkově zajímá poslech švédštiny, doporučujeme další Tomášův článek ‚‚Co poslouchat pro lepší švédštinu‘‘, kde získáte zajímavé zdroje k poslechu švédských podcastů či rádií. Koho zase táhne švédská kultura, může se v jiném článku dozvědět, jak se slaví švédský vánoční svátek svaté Lucie.

Facebook Comments