Řekli jste si, že 2. července také bude nejspíš váš den? Čím jsme starší dospělejší, máme v hlavě více starostí, povinností, termínů, informací a zuby nehty se snažíme je tam udržet. Někdy se nám však zdá, že je to jako bychom chtěli dolévat informace do již plného džbánu a když něco dolejeme, z druhé strany chtě nechtě zase něco vyteče. Většinou něco důležitého.

Že hlavní město státu Burkina Faso se jmenuje Ouagadougou (apod.) si pamatujeme, ale kdy jsme si domluvili termín u zubaře, na to si ne a ne vzpomenout.

Jak tento den vznikl?

Se slavením Mezinárodního dne proti zapomínání přišla žena jménem Gaye Anderson z města De Motte v americkém státě Indiana. Bylo to právě v období jejího života, kdy měla delší dobu problém si věci zapamatovat. Důvodem bylo příliš velké pracovní vytížení. Místo toho, aby upadla do ještě většího stresu, vzala to s nadhledem.

Tento den založila se záměren ukázat lidem, že je důležité se omluvit a napravit věci, které jsme opomenuli v minulosti. Zároveň nás má tento den povzbudit, abychom si zapamatovali, co vše jsme si naplánovali pro budoucí dny.

Ptáte se kdy byl tento den stanoven? To již bylo zapomenuto.

TGM

Se zapomínáním se potýkal i náš první československý prezident Tomáš Garrique Masaryk. Ale netrápil se tím:

„Já mám v zapomínání svou metodu; co už je odbyto, vyhodím z hlavy, abych ji měl volnou a čistou: jako když se dělá pořádek na psacím stole.“

Kéž bychom to uměli také – zapomenout jen to, co zapomenout můžeme a chceme. Ale to poslední, co nám v boji se zapomínáním pomůže, je se tím trápit. Raději oslavme Mezinárodní den proti zapomínání tím, že vymyslíme, jak udržet neustále se vytrácející informace pohromadě. Buď v hlavě, nebo jinde.

Pár tipů pro zapomnětlivé hlavy

  • Diář je pro vás sprosté slovo? Vyzkoušejte různé kalendáře, poznámkové bloky či jiné aplikace v mobilu. Je to jen o zvyku!
  • Raději si něco poznamenáte rukou? Tvořte si TO DO LIST na každý den, týden či měsíc.
  • Když si něco s někým domlouváte, nepřemýšlejte u toho nad dalšími věcmi. Zvýšíte tak pravděpodobnost, že domluvené věci nebudou vytěsněny již ve fázi ukládání do mozku!
  • Zkuste trochu polevit v tempu. Uvidíte, že si toho najednou zapamatujete víc. Naše hlava také potřebuje odpočinek!
  • Trénujte svou pamět způsobem, který vás bude bavit. Více čtěte, učte se cizí jazyk, písničky či oblíbené citáty.

Cizí jazyky – jak nezapomínat

Mnozí z nás pasivně vnímáme, jak se nám vytrácí jazykové znalosti, které jsme načerpali v minulých letech. Co s tím? Nic moc se nezmění, pokud si budeme dávat příliš velké cíle:

Během dalšího měsíce přečtu všechny učebnice, které mám doma.

nebo neurčité cíle:

Během dalších týdnů se naučím něco z němčiny.

nebo cíle, které nás vůbec nebudou lákat:

Během dalšího měsíce budu drilovat slovíčka, každý den jich přidám dvacet a všechno si to budu opakovat následujícím způsobem… 

Ještě než bychom ten poslední cíl dokončili, unudili bychom se k smrti jen myšlenkou na něj.

Udržujte cizí jazyky tak, aby vás to bavilo. Čtěte, poslouchejte písničky, podcasty, sledujte filmy a seriály, čtěte jazykově laděné články (na našem blogu jich najdete spousta) a nezapomeňte mluvit. Se zahraničními přáteli či v jazykovém kurzu, hlavně pravidelně.

Pokud byste rádi vyzkoušeli právě nějaký jazykový kurz, můžete se mrknout do naší nabídky kurzů či individuální výuky (i online). Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoli dotazem, rádi vám pomůžeme!

Facebook Comments