Patříte mezi milovníky chorvatštiny? Pak jste skutečně vzácní, protože do Chorvatska nás sice jezdí nespočet, ale chorvatsky už hovoří málokdo. Takže si zasloužíte pořádnou várku inspirace na vaší cestě k plynulé chorvatštině. Tu pro vás sepsala naše lektorka chorvatštiny Aloisie.

Co takhle dát si trochu aktuálního dění v Chorvatsku? Mezi serióznější zdroje patří třeba Vecernji.hr a Index.hr, kde si můžete přečíst každodenní zprávy a zkusit rozluštit sportovní výsledky. Komu nevadí trochu populárnější portál, může se začíst do novinek na 24sata.hr.

Vecernji.hr

Už jste někdy vařili podle chorvatských receptů? Ne? Tak to je nejvyšší čas to vyzkoušet! Procvičíte si slovní zásobu v oblasti jídla a gastronomie a zároveň si připravíte nějakou nevšední dobrotu. Zkuste to na Coolinarika.com!

Coolinarika.com

Chorvatsky o Chorvatsku? Česky jsme to četli již mnohokrát. Chorvatská příroda nás však bude lákat vždy, tak ji pro jednou prozkoumejme i v jazyce místních. Na Croatia.hr se můžete inspirovat, kam za krásami této jedinečné země.

Croatia.hr

Chtěli byste procvičovat chorvatský jazyk přímo na chorvatských stránkách? Hr4eu.hr vám to umožní, jen se musíte zaregistrovat – stránky provozuje Filosofická fakulta Univerzity v Zábřebu. Máte zde příležitost absolvovat on-line kurz chorvatštiny, a to ve třech stupních pokročilosti. Navíc zde naleznete informace o běžném životě v Chorvatsku, zejméma o administrativním uspořádání, kulturních událostech, specialitách, svátcích, atd. Najdete zde i odkazy na různé lexikony či chorvatský jazykový korpus.

Hr4eu.hr

Bez zmínky o hudbě by článek nebyl kompletní. Dali byste si mimochodem skvěle srozumitelnou pomalejší romantiku? Poslechněte si Olivera Dragojeviće a jeho Cesaricu, Dobro jutro od Dalmatina či Mirakul od Gibonniho. V trochu rychlejším tempu pak třeba píseň Mojoj Majci (Prljavo Kazaliste) nebo Esma (Crvena Jabuka).

A nakonec, kniha je stejně nejlepší čtení. Na elektronickeknjige.com najdete e-knihy podle vašeho gusta – jak jinak než v chorvatštině.

Přemýšlíte, že byste se chorvatský jazyk učili pravidelně? U nás můžete vyzkoušet jak skupinové kurzy tak individuální výuku.

Chtěli byste studovat aniž byste museli docházet do učebny? Nabízíme rovněž online výuku chorvatštiny. Studujte odkudkoli, zkušební lekce je zdarma!

Pokud byste potřebovali překlad z/do chorvatštiny, také se na nás neváhejte obrátit, rádi Vám pomůžeme.

Facebook Comments