Jaké vzpomínky máte na školu? A jak si svého vzdělání ceníte dnes? Kladete si otázku, co byste teď asi dělali, kdybyste vzdělání neměli? Nebo ve vás občas hlodá otázka, jaké by to bylo, kdybyste svému vzdělávání dali o něco více?

Gramotnost ve světě

Ačkoli je v našem českém školství prostor pro zlepšování o velikosti galaxie, stále máme být za co vděční. Podle OSN chodí po světě 260 milionů dětí, které nemají možnost do školy chodit a skoro 620 milionů dětí a mladistvých nezvládnou základní počty a neumí psát. Celosvětová gramotnost se pohybuje okolo 85 %.

Ve vyspělých státech (i v ČR) je gramotných zhruba 99 % lidí. Nůžky mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi se tak do široka rozevírají.

Nejvíce negramotných dospělých žije v jižní Asii a v subsaharské Africe. V Nigérii čte a píše jen něco málo přes 19 % dospělých, v Jižním Súdánu je gramotných necelých 27 % obyvatel, Guinea má něco přes 30 % gramotných. V těchto zemích je navíc obrovský rozdíl mezi pohlavími (místy až 10 %), gramotných žen je v těchto zemích mnohem méně než mužů. (Worldpopultionreview.com)

Míra gramotnosti ve světě, zdroj: worldpopulationreview.com

Tohle jsou data, ale zkuste si doopravdy představit, že potkáte v Nigérii pět dospělých lidí a jen jeden z nich umí číst a psát. Umíme si představit, jak mohou s tak malou mírou gramotnosti dané země fungovat?

Mezinárodní den vzdělání a OSN

Vzdělání je jedním z klíčů k udržitelnému rozvoji a boji proti chudobě, proto se OSN 3. prosince 2018 rozhodla, že se bude tento den slavit, aby si svět uvědomil, jak důležité vzdělání pro lidstvo je.

Věděli jste, že právo na vzdělání je zakotveno ve všeobecné deklaraci lidských práv, kterou schválilo Valné shromáždění OSN v roce 1948? Závazky, které z ní vyplývají, musí členské země OSN dodržovat.

UNESCO, jedna z 15 mezistátních odborných organizací OSN, v tento den pořádá akce v New Yorku, Paříži a na spoustě dalších míst, aby byl den patřičně oslaven. (Un.org)

zdroj: peace-ed-campaign.org

Co si myslíte o českém školství?

Ještě pořád nemůžete z hlavy dostat pocit, že naše školství i přes to všechno velmi zaostává? Já také ne. Kdykoli zaslechneme něco o fungování školství v západních zemích, zvláště v těch severských, máme důvod k závidění.

Přesto máme na výběr. Buď budeme čekat, než se naše školství změní k lepšímu, nebo zkusíme vzít do vlastních rukou alespoň to, co můžeme. Vezměme si z českého školství to dobré. Lehko se to říká, hůře dělá. Ale už na střední škole si můžeme najít něco, co nás opravdu baví a sami se v tom začít vzdělávat mimo školu. Zdrojů je dnes víc než dost. Na vysoké škole to platí dvojnásob. A pro ty, kteří již pracují, jsou dveře vzdělávání rovněž stále otevřené.

Oslavme tedy letos Mezinárodní den vzdělání s nohama na zemi, ale také s motivací začít u sebe samých. Všechno tohle krásně shrnul Mark Twain ve svém citátu:

Nikdy jsem nedopustil, aby škola stála v cestě mému vzdělání.

Pokud byste se chtěli vzdělávat třeba v cizích jazycích, můžete k tomu využít další jazykové články na tomto blogu, či přímo naše jazykové kurzy v Brně. S jakýmkoli jazykovým dotazem se na nás neváhejte obrátit, rádi vám pomůžeme.

Facebook Comments