Znáte pohádku Lotrando a Zubejda? Stejně jako Zubejda k uzdravení potřebovala tři „obyčejné“ věci (světlo, vzduch a lásku), k úspěšnému zvládnutí jazyka není zapotřebí faktorů o mnoho více. V Correctu jsme přesvědčeni, že pouhé tři věci stačí, aby byla angličtina pro děti zábavná, ale přesto přínosná a efektivní. Jsou jimi inspirativní a motivující lektor, kvalitní učebnice a doplňující autentické materiály. Pojďme se podívat na každý z těchto pilířů zvlášť.

1) Inspirativní lektor

Pokud máte se studiem jazyka osobní zkušenost, ať už na jakémkoliv stupni povinné školní docházky či v pozdější fázi vašeho života, jistě mi dáte za pravdu, že rozhodujícím a zcela zásadním klíčem k úspěchu, který dokáže otevřít nejen vaše mozkové závity, ale především vaši zvědavost a náklonnost k danému jazyku, je váš učitel.

Pokud vás učitel či lektor dovede nadchnout a zaujmout, ať už svými lingvistickými znalostmi, osobními zkušenostmi, zábavnými a energií nabitými hodinami či pohodovou atmosférou při výuce, zcela jistě váš přístup k učení vypadá jinak, než když při vyučování usínáte nudou.

A proto byla naše volba při výběru lektora kurzů pro děti jasná – Kristýna O´Connell z Nového Zélandu (více o lektorce se můžete dočíst zde) s námi spolupracuje už druhým rokem a děti její živé a energické hodiny doslova milují. Nebojí se udělat si sama ze sebe legraci, projevit své emoce a výuku dostatečně zdramatizovat, aby byla zážitkem pro všechny zúčastněné.

Kdo jiný může vašim dětem předat víc a být lepším učitelem než někdo, kdo se pro profesní dráhu a povolání rozhodl na základě vlastní pozitivní zkušenosti se svojí učitelkou. Na otázku, jaký učitel ji v životě nejvíce inspiroval, Kristýnka odpověděla: „Moje učitelka angličtiny a francouzštiny na Novém Zélandu. Ona chápala, že život je větší než náš ostrov a že je důležité najít si náš vlastní příběh, který budeme v životě vyprávět.“

Kristýnka v hodinách dětem předává nejen svůj zajímavý životní příběh, ale především podněcuje přirozenou dětskou zvídavost, rozvíjí kreativitu a dává dětem jedinečnou možnost vyzkoušet si komunikaci v angličtině „na ostro“, bez jediného českého slovíčka. Jsme přesvědčeni, že právě tak by měla angličtina pro děti vypadat.

2) Kvalitní učebnice

Dalším důležitým krokem k vytouženému cíli v podobě zvládnutí cizího jazyka jsou kvalitní učebnice a materiály používané při výuce. Ne všichni jsou zastáncem používání učebnic v hodinách, ale pokud to myslíte s jazykem vážně a pracujete s učebnicí, která vám imponuje vzhledově i obsahově, bude vám při studiu velmi dobrým pomocníkem.

Při plánování kurzů angličtina pro děti jsme výběrem vhodných učebnic strávili několik měsíců. Nakonec jsme se rozhodli pro osvědčené výukové materiály od nakladatelství Oxford a Cambridge. Mladší děti se za doprovodu učebnic Let´s Explore (1. a 2. třída) a Explore Together (3. až 5. třída) hravou formou a prostřednictvím obrázků, písniček a autentických nahrávek naučí mnoha užitečným slovíčkům a frázím, která jsou součástí napínavých příběhů a témat z různých oblastí života.

Pro starší školní žáky jsme zvolili učebnice Eyes Open, které si stejně jako my kladou za cíl nejen naučit děti komunikovat v angličtině, ale zároveň rozšířit jejich všeobecný přehled o dění a životě v různých koutech světa. Učebnice jsou doplněny o videa od Discovery Education, která dětem umožní navštívit během hodiny angličtiny místa na opačné straně světa a zažít jedinečná dobrodružství.

3) Autentické cizojazyčné materiály

Žádný zkušený lektor by se však neměl nechat učebnicí svázat a omezit rozsah probírané látky pouze na ni. V angličtině naštěstí existuje množství autentických materiálů, např. úryvky z knih, články z časopisů, z novin, komiksy, podcasty a videa, které zpestří výuku dětí i dospělých. O materiálech pro dospělé jsme již psali zde. Teď se pojďme podívat pro změnu na nejpopulárnější materiály, které využívá naše angličtina pro děti.

Skvělým a oblíbeným zdrojem kvalitní angličtiny nejen ve výuce jsou pro nejmenší děti písničky, pohádky a edukativní videa v angličtině. I přesto, že s Youtube by měl být každý lektor a rodič vzhledem k velkému množství často nevhodných reklam opatrný, najdete zde množství videí, která jsou vyzkoušená a můžeme je jen doporučit.

Nejznámější anglické písničky včetně hitů jako např. Twinkle, Twinkle či Baby Shark ve kvalitním hudebním i grafickém zpracování najdete na kanálu Super Simple Songs. Dětské říkanky (nursery rhymes) a klasické pohádky v angličtině (Three Little Pigs, Goldilocks, Little Red Riding Hood a další) jsou nejlépe zpracovány od Oxbridge Baby.

Dalším kanálem, který znají lektoři i rodiče po celém světě je tzv. Gruffalo World. Jedná se o pohádkové příběhy a výukové materiály, které vycházejí ze série knih pro děti od autorské dvojice Julia Donaldson and Axel Scheffler. Pokud jste tituly jako jsou Gruffalo, The Stick Man či Zog nikdy neslyšeli, věřte, že vaše děti si jejich dobrodružství zamilují hned po tom, co se tyto knihy objeví v jejich knihovničce. Knih této řady existuje kolem dvaceti, takže děti si mohou vytvořit i sběratelskou kolekci.

Další pojem v dětské anglické literatuře, který doprovází děti po celém světě, jsou příběhy čarodejnice Winnie the Witch a jejího věrného přítele černého kocoura Wilbura. Krásně ilustrované knihy a poutavé příběhy tentokrát od dvojice Valerie Thomas a Korky Paul seznámí rodiče i děti s netradičními zážitky této milé staré dámy, s kterou se rozhodně nebudete nudit. Opět se jedná o celou sérii knih a mohu vám zaručit, že nebudete chtít, aby vám nějaká chyběla 😊

Autoři neopomněli ani starší děti a napsali pro ně knihy s jejich oblíbenou hrdinkou Winnie, které sice již nejsou tak bohatě ilustrované a barevné, ale zato jsou často ještě zábavnější než ty určené pro menší děti. Angličtina v nich bývá složitější, ale s pomocí učitele či rodičů by děti měly být schopny bez větších problémů příběhům porozumět.

Poslední zdroj na Youtube, který nemohu nezmínit, jsou výuková videa pro děti od zakladatele Wow!English Steva R. Wattse. Krátká videa s názvem Steve and Maggie budou děti nejen bavit (a to tak, že se budou smát nahlas), ale hlavně již během jejich sledování je Steve hravou formou „donutí“ opakovat klíčová slovíčka v každém z videí. Na krátkou ukázku s názvem Haircut se můžete podívat zde.

Aby byl výčet možností, kterými obohacovat výuku pro angličtiny děti ještě ucelenější, nemůžeme opomenout nyní již i v Čechách široce rozšířený NETFLIX. Stejně jako na Youtube zde existuje možnost zvolit si pořady určené pro děti, které vám NETFLIX dle sledovanosti sám řadí a nabízí. Ať už je vaše dítě fanouškem anglické pohádkové série Peppa Pig, kanadské Paw Patrol, amerického Magic School Bus či je spíš přírodně založené a zaujmou ho irské příběhy o ptácích papuchalcích žijících na ostrově s názvem Puffin Rock, sledování jeho oblíbených seriálů v originálním znění může výrazně zlepšit jeho výslovnost a rozšířit slovní zásobu.

Pouhé 3 věci stačí, aby výuka angličtiny pro děti byla zábavná, ale přesto přínosná a efektivní. Pokud vás článek zaujal a měli jste jakékoliv dotazy k našim kurzům angličtiny pro děti či zmiňovaným materiálům, neváhejte se na nás obrátit.


Rádi byste kromě angličtiny svých dětí zlepšili i angličtinu svoji? V tom případě se na Vás budeme těšit v některém z našich skupinových kurzů angličtiny pro dospělé, případně pro Vás rádi zařídíme individuální výuku, kde budete mít příležitost zapracovat na své angličtině ještě důkladněji. Neváhejte a naučte se společně s námi každý den něco nového 🙂

Facebook Comments