Ať už vás nalákal k dalšímu čtení náš poslední článek o jazykových faktech nebo jste o něm dosud neměli ani tušení (v tom případě doporučujeme si článek přečíst), jsme tu pro vás s další várkou zajímavostí o jazycích, které vás možná překvapí, možná pobaví nebo s vámi provedou něco úplně jiného – to už necháme na vás. Na nás naopak je, abychom vám sdělili, že…

  • Ve Spojených státech amerických neexistuje oficiální jazyk. Mysleli jste si, že je jím angličtina? To nejste sami. A ona jím fakticky je, to asi nikdo nemůže popřít, faktem však zůstává, že na federální úrovni není úřední jazyk kodifikovaný (zakotvený v zákoně).
  • Nejvíce překládanou knihou na světě je (ne zcela nečekaně) Bible. V závěsu za ní jsou Collodiho Pinocchiova dobrodružství. A když už jsme u té Bible, věděli jste, že papež tweetuje v 9 jazycích, přičemž jeho španělský účet má nejvíce followerů?
Pope Francis smiles as he arrives to lead his general audience in St. Peter’s Square at the Vatican May 18. (CNS photo/Paul Haring) See POPE-AUDIENCE-POOR May 18, 2016.
  • Pravděpodobně jste se už setkali s tvrzením, že Eskymáci mají 50 nebo i 100 různých výrazů pro „sníh“. Ve skutečnosti je jich jen něco kolem 20, přičemž se často jedná o slova obecnějšího významu, která v některých případech či souvislostech mohou vyjadřovat právě sníh. Co jste ale možná netušili, je, že Havajané (údajně) disponují více než 200 slovy označujícími „déšť“.
  • Při konverzaci ve španělštině je naprosto běžný fyzický kontakt. Naopak japonskému konverzačnímu protějšku se raději vyhněte nejen dotyky, ale i pohledem.
  • V knihách, filmech a seriálech se objevuje přes 200 různých fiktivních jazyků (jako třeba „klingonština“ prolínající se světem Star Treku nebo „alienese“ objevující se v seriálu Futurama).

A teď zase zpět do práce anebo k učení! Třeba tím i vy přispějete k vzniku nějakých nových zajímavostí (nejen) ze světa jazyků.

Je libo další jazykově laděný článek? Máme pro vás spoustu dalších článků, které vám přináší tipy, jak zlepšovat konkrétní jazyky. Jak zdokonalit němčinuitalštinušpanělštinu či švédštinu poslechem? Co číst pro lepší italštinu a jakou hudbu poslouchat, abyste vyšperkovali svou španělštinu? Načerpejte inspiraci a naučte se něco nového!

Pokud byste se chtěli věnovat cizím jazykům pravidelně, neváhejte vyzkoušet naše skupinové kurzy či individuální výuku. Naživo nebo online!

Facebook Comments