Jak využít své volné chvíle efektivně a něco nového se naučit? Jednou z možností jsou videa či podcasty vašeho oblíbeného jazyka, který se učíte. Tento článek je věnován milovníkům romantického, melodického a zároveň divokého a energického jazyka – španělštiny. Následující tipy pro vás sepsala naše lektorka španělštiny Šárka. Tak se dejte do čtení a nechte se inspirovat!

Aprender español

Velkým klasikem je stránka Aprender español. V sekci Vídeos najdete videa k různým tématům: u lékaře, v hotelu, nákup lístků, kulturní témata a mnohá další. Nespornou výhodou je to, že hned u sledovaného videa naleznete přepis mluveného slova, často doprovázený anglickým překladem. Můžete tak nenásilně zabít dvě mouchy jednou ranou. Na stránce budou jako doma žáci s úrovní A2 a vyšší, ale myslelo se na každého, a to třeba různými gramatickými cvičeními pro začátečníky.

Tu escuela de español

Jste-li spíše vizuální typ a preferujete jednoduchý poslech se spoustou obrázků, ideální pro vás bude Tu escuela de español, obrázková videa zaměřená zejména na prezentaci slovní zásoby. Defiluje tu pro vás jídlo, město, nábytek atd. Tu escuela de español vám dále nabízí rovněž krátká videoshrnutí gramatiky. Inspiraci a poučení zde mohou hledat především studenti úrovní A a B.

Hoyhablamos

Pokročilejší (B2 a více), kteří chtějí trénovat co nejvíc své ucho, naleznou to pravé na Hoyhablamos.com. Podcast Hoy hablamos nabízí nahrávky (pouze audio, nerozptyluje vás žádným videem) dlouhé kolem deseti minut, které se vždy točí kolem jednoho tématu. Například Fiestas (Svátky), dnes aktuální Expresiones para cuidarse (Výrazy k péči o sebe sama) atd. Poslech si můžete libově vracet a pouštět dokola. Toto jsou základní možnosti stránky. Chce-li požívat dalších výhod, jako jsou přepisy audia a procvičování tématu v různých formách, je nutné se přihlásit a uhradit jistý finanční obnos.

Habla

Obsahově velmi zdařilou je stránka Habla: recursos para estudiantes y profesores de español. Stránka nabízí několik tematických sekcí: kultura, film, zajímavosti, technologie atd., které jsou rozčleněny do mnoha podtémat (ve filmu například Film a občanská válka, Antonio Banderas a mnohé další). Na stránce naleznete různé texty, které jsou ve své drtivé většině přemluveny jako audio. Pamatovalo se i na studenty s úrovní A (zejména A2), zde si však především přijdou na své studenti B1–C2, kteří touží po procvičování slovní zásoby na zajímavých socio-kulturních tématech. Své si tu najdou také učitelé, kteří jistě využijí textu a audia jako základ k rozvíjení další plodné diskuse se studenty nad nabídnutými tématy.

RTVE

Poslední zastávkou pro ty nejpokročilejší může být každodenní sledování televizních zpráv. Pokud v tomto nesnadném úkolu vytrváte, zjistíte, že každý den rozumíte stále větší části sdělení. Každodenní zprávy nabízí zdarma kanál španělské televize RTVE a to v podobě dlouhé večerní relace v přímém přenosu, anebo jen krátkých videí s jednotlivým zprávami dostupnými hned na titulní straně portálu.

Další programy si pokročilý student může vybírat přímo na YouTube podle vlastního zájmu. Jak nejlépe si zopakovat slovní zásobu lidského těla než s fitness trenérkou, která dané části těla velmi ilustrativně ukazuje a používá. Doporučit můžeme Gimnasio virtual (Virtuální fitko), anebo klidnější povahy mohou zavítat na Canal Bienestar (bienestar je španělský ekvivalent dnes často používaného „wellness“), kde můžete začít s jógou alespoň na lexikální úrovni. Rytmický jazyk a snadné porozumění vás možná potom natolik „chytnou“, že zatoužíte procvičit nejen jazykové dovednosti, ale v praxi i svaly celého těla. Pokud se raději věnujete gastronomii než kultuře těla, na YouTube existuje celé řada kulinářských kanálů. Doporučit můžeme Cocina para todos („Kuchyně pro všechny“). Mladá veselá youtuberka Mery z Cádizu, původně zdravotní sestra, která dnes již počítá s 2,4 milióny odběratelů, si je získala nejen nakažlivě dobrou náladou, ale především svými snadnými a originálními recepty. S Mery si zopakujete rozkazy, výrazy množství a samozřejmě potraviny. Veškeré vaše snažení s porozuměním pak možná vyústí v nějakou španělskou pochutinu.

Ať již při studiu zvolíte jakýkoli postup a ať již vaše cesta povede přes latinskoamerické rytmy, struny flamenca či výukové portály a ať již zapojíte svaly mozku anebo rovnou celého těla, přejeme vám ¡mucha suerte y mucha paciencia! (hodně štěstí a hodně trpělivosti!).


Chtěli byste se začít učit španělsky, nebo se v tomto jazyce dál zlepšovat? Žádný problém. Stačí vyplnit náš formulář pro individuální výuku a můžete začít studovat buď přímo v učebnách Correctu, nebo pohodlně doma online. Že byste dávali přednost skupinové výuce? Rádi vás uvidíme na našich skupinových kurzech španělštiny. 🙂

Facebook Comments