Přijde Vám, že máte Evropu již procestovanou a nevíte, kam dál směřovat své cesty?
A už jste navštívili Nizozemsko?

Nizozemsko v sobě skrývá spoustu krás (od tulipánů a mlýnů po krásnou architekturu). Pokud se chystáte na cestu do tohoto kraje, nezapomeňte do svého cestovního itineráře zakomponovat i plán na půjčení kola. V Nizozemsku se jedná o běžný a oblíbený způsob dopravy. Cyklostezky zde tvoří velice propracovanou a hustou síť, což tento způsob dopravy velice zpříjemňuje. Dalším zpříjemněním je i absence kopců, tudíž jedete většinu času po rovině. To zní jako sen, nemyslíte?

(https://unsplash.com/de/fotos/8sTEBeN0U84)

Když se budete procházet ulicemi, nenechte se vyvést z míry tím, že lidé nemají zatažené závěsy ani rolety. Do jejich domácností jde tedy krásně vidět. Lidé se totiž řídí „moudrostí“, že kdo nic neskrývá, ten nic neschovává.

Na své cestě určitě nevynechejte Keukenhof, kde můžete vidět velkolepé výstavy květin. Samozřejmě nechybí typické tulipány. Dejte si ale pozor na dobu, kdy chcete Keukenhof navštívit – park se otevírá pouze na dva měsíce v roce, kdy jsou květiny rozkvetlé.

(https://unsplash.com/de/fotos/HX_yGEB2evI)

Dalším místem, které určitě nesmíte vynechat je městečko Naarden. Všichni Češi znají jméno J. A. Komenského. A proč neznat i místo jeho posledního odpočinku? Tímto místem je právě Naarden. Jedná se o malebné městečko, které Vás během chvíle vtáhne do své atmosféry, že se Vám ani nebude chtít odjet.

(https://www.alltherooms.com/blog/5-best-places-to-go-hiking-in-the-netherlands/)

Máte rádi sýr goudu? Proč se nejet podívat i do stejnojmenného města – Gouda. Můžete zde navštívit tradiční sýrové trhy. Určitě nevynechejte ani návštěvu větrného mlýna.

Když už zazněla zmínka o jídle, tak nesmíme vynechat ani zástupce pití – tím bude pivo. Za ním se vydáme do Haarlemu, kterému se nazývá město piva. V minulosti se zde nacházelo 20 pivovarů, které vařily pivo z vody z místních vodních kanálů. Nyní jsou zde pivovary pouze 4 a vodní kanály jsou známé spíše díky projížďkám v loďce, ale i tak stojí určitě toto město blízko Amsterdamu za návštěvu.

Nesmíme opomenout ani zástupce studentského města, kterým nemůže být jiné město než Utrecht. Univerzita zde byla založena již v roce 1636. Díky tomu se ve městě nachází velká spousta kaváren a klubů. Avšak není to jediný typ zábavy, je zde plno památek a muzeí, za zmínku stojí i urbanistické uspořádání města. To si můžete skvěle prohlédnout z věže Domtoren.

A na závěr přidáváme trochu klišé, ale v Nizozemsku určitě nesmíte vynechat návštěvu Amsterdamu. Toto místo v sobě skrývá mnohé – romantické vodní kanály, degustační Foodhallen, typické coffeeshopy, trhy květin, krásné domky, muzea a galerie… A tímto nabídka zdaleka nekončí. Program si zde dokáže naplánovat opravdu každý.

A pokud jste milovníci umění, rozhodně nevynechávejte nizozemské galerie! Ukrývají se v nich díla mistrů – jako třeba Rembrandta a Van Gogha.


Chtěli byste se dozvědět o nizozemštině více a nizozemštinu se třeba i naučit? Neváhejte se podívat na naši nabídku (chro chro :)) kurzů nizozemštiny a zachrochtejte si s námi 🙂

Facebook Comments