Jak se Švédové připravují na příchod Vánoc? Mnozí vyzdobují svá okna červenými papírovými hvězdami, svícnovými stojany a „sněhovými“ lucerničkami, dívají se na televizi, kde každý den již od 50. let mohou sledovat jeden díl Adventního kalendáře – seriálu nejen pro děti. Mezi starší zajímavé tradice patřila také vánoční koupel spojená se saunováním pro obyvatele celého domu. Protože ale Švédsko za dob vikingů slavilo pohanské svátky, je potřeba zmínit i ty. Jedná se například o alvablot, blot či zimní slunovrat, které měly za cíl získat si přízeň božstva na další rok.

sv.wikipedia.org

Pohádka, co se neokouká

Poté už přichází julafton, Štědrý večer. Ráno se stejně jako u nás zdobí vánoční strom, ale již odpoledne se většina rodin sejde u televize, aby zhlédla vánoční díl seriálu My kačeři z Kačerova z roku 1958 (Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul), který se od roku 1960 vysílá každý rok ve státní švédské televizi. Naznačují to také čísla, která ukazují, že byl tento pořad v roce 2018 nejsledovanějším vůbec. A to s necelými 4 miliony diváky, přičemž Švédsko má skoro stejně obyvatel jako ČR.

kallenanka.se

Na večerním stole se objevuje řada specialit, jako například vánoční šunka, vepřové párky, tlačenka, masové kuličky a „dopp i grytan“, což je chléb namočený v šunkovém vývaru. Kromě toho nesmí chybět ryby, takže zde najdeme i nakládané sledě doplněné bílou omáčkou, ale také zelím, rýžovým pudinkem či kaší s mandlemi.

brickfarmmarket.com

Co přidáte letos do svého seznamu cukroví?

Co se týče vánočního cukroví, na slavnostní tabuli nesmí chybět perníčky pepparkakor, šafránové závitky lussekatter, mandlové tartaletky mandelmusslor či mentolové karamelky polkagriskola. Chtěli byste si nějakou ze švédských specialit upéct? Není nic jednoduššího, než zabrousit na blog Děvčete u plotny — pekařky, která sama švédštinu studovala, a pustit se do pečení třeba právě zmíněných lussekatter

ikea.com

Pod vánočním stromem čekají na Švédy dárky, které si rozbalí po štědrovečerní večeři. Na rozdíl od našeho Ježíška ale dárky přináší vánoční skřítek, dříve také vánoční kozel, který je dodnes velmi častým dekoračním doplňkem v období svátků.

cloudberryliving.co.uk

Svátky pokračují Silvestrem přes Tři krále a končí pak tzv. Dvacátým vánočním dnem (Tjugondedag jul), který připomíná Knuta, dánského prince, který byl zavražděn svým bratrancem a poté svatořečen. Na tento den je tradicí vyhazovat vánoční jedli a sklízet dekorace.

Ve Švédsku je také velmi významný předvánoční svátek svaté Lucie. Co vše se v tento den odehrává? Přečtěte si další článek.

Autorem článku je Tomáš S., lektor švédštiny.

Facebook Comments