Vánoční čas ve Švédsku začíná stejně jako v Česku dobou adventní. Ovšem již 13. prosince se koná jeden z největších svátků a to svátek svaté Lucie. V našich zvycích ji známe jako „Lucku“, která chodí a kontroluje ženy a dívky, aby podle tradice tento den nevykonávaly žádné domácí práce. Pokud se tak ale stane, „Lucky“ za trest vše rozházejí. To, že je ve Švédsku Lucie svatá, je již samo o sobě zajímavým faktem. Podle luteránské církve je svatých jen velmi málo. Proč zrovna svatá Lucie?

Svatá Lucie s hvězdným doprovodem
alamy.com

Symbol světla

Když si vzpomeneme na ono známé „Lucie noci upije“, dojdeme k tomu, že na severu je světla velmi málo a právě ve dnech před Vánocemi ho je vůbec nejméně. Proto Lucie přicházející s korunou se svíčkami, jako symbolem světla, a červenou stuhou ovázanou kolem pasu, jako připomínka její útrpné smrti, je pro mnohé Švédy radostným znamením nejen blížících se Vánoc, ale také nadějí na opětovný příchod delších dní.

Jen pomyslete na to, že ve Stockholmu slunce v těchto dnech vychází kolem 8:45 a zapadá již ve 14:45! 13. prosince se pořádají po celé zemi koncerty a to nejen v kostelech, ale i ve školách, na pracovištích, knihovnách či nemocnicích. Lucie je doprovázena jak družičkami, tak i „hvězdnými chlapci“ s hvězdami na velkých kloboucích a v rukou, a pak také malými dětmi, perníčkovými chlapci a děvčaty, kteří vypadají, jako by z oka vypadli Perníčkovi z filmu Shrek.

Přestože je tradice průvodu svaté Lucie stará (datuje se už ve 13. století), tak až ve 20. století dostala dnešní podobu. Po několik desetiletí se v novinách vyhlašovala nejkrásnější Lucie, ale protože časy se mění, mohou dnes být Lucií i muži. Ano, ti jimi totiž byli v průvodech v 19. století na tehdejších univerzitách, kde žádné ženy nestudovaly.

Operní pěvec Rickard Söderberg jako svatá Lucie
wikipedia.com

Máte chuť si zkusit zazpívat při svátku svaté Lucie a neumíte švédsky ani slovo? Nevadí, pokud jste studenti! Můžete si zapsat předmět Švédština v písních na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity a absolvovat zápočet jako koncert každý semestr! Na jaře se vystupuje s programem k svátku letního slunovratu, který je ve Švédsku také významnou oslavou. A pro všechny (studenty i nestudenty) je tu možnost navštěvovat kurzy švédštiny v Jazykovém centru Correct.

Poslechněte si úžasné vícehlasy z koncertu v Brně 2016!

Svátek svaté Lucie znamená, že Vánoce jsou již blízko. Jak slaví Švédové Vánoce? Čtěte dále.

Facebook Comments