Každý, kdo si vyslechne nějakého rodilého Španěla, zůstane zřejmě v úžasu, kolik slov dokáže člověk vyslovit za jedinou sekundu. Rychle plivaná slova navíc dokonale splývají v melodickou linii, v níž je velmi těžké přesně vymezit, kde začíná jedno slovo a končí druhé. Španělé jsou navíc velmi hrdí na přízvuk svého kraje, v nichž se písmena často ztrácejí, protože bez koncovky přece slovo lépe vyzní, anebo se výslovnost jiného písmene zcela změní, a každý tak hned pozná, odkud pocházím. Po prvním poslechu se mohou pověry o tom, že španělština je lehký jazyk a že text Despacita zná přece každý, rozplynout jako příslovečná pára nad hrncem.

Sebastián Yatra
musicstartshere.org

Zas tak hrozné to ale nebude. Co je možné udělat, abychom rodilým Španělům rozuměli vše a ne jen sprostá slova, která často představují stěžejní osu jejich promluvy, která je jimi většinou tak šťavnatě prošpikovaná? Jedna z nejzábavnějších cest může začít u poslouchání písní (třeba zmíněného Despacita, které nám ani po létech nedá spát). Po jejich poslechu se nám bude snáz číst a překládat jejich text. Brzy zjistíme, že se některá slova nepřestávají opakovat. Snad každý si nedokáže španělskou píseň představit bez slova „corazón“ (srdce), hrdě následuje „amor“ (láska) a v dnešní době stále častěji „odio“ (nenávist), které někdy hned střídá slovíčko „muerte“ (smrt).

Rosália
world-music.cz

Učarovala-li vám během návštěvy Španělska kultura flamenca a jeho rytmy, nezklame vás umělec, který proslul pod uměleckým jménem Tomatito (Rajčátko). Mladé publikum na celém světě si pak získala šestadvacetiletá Rosalía a třeba okouzlí i vás. Máte-li raději pop v mezinárodní tónině, pak v dnešní době boduje Danna Paola z Mexika, Natti Natasha z Dominikánské republiky, anebo Cami z Chile. Z mužů snad netřeba představovat Malumu, který se proslavil spoluprací se Shakirou, ale i různými machistickými výroky, idolem dívčích a ženských srdcí se nedávno stal například Sebastián Yatra z Columbie.

Nejznámější španělské interprety pro vás dala dohromady naše lektorka španělštiny Šárka. Můžete se s ní potkat na některém z našich kurzů španělštiny.

Skupinové kurzy pro vás nejsou to pravé? Můžete vyzkoušet individuální výuku, klidně i online. Jsme tu pro vás, neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoli dotazem.

Facebook Comments