Když se řekne kulturní rozmanitost, co se vám vybaví? Vzpomínky na cizokrajná místa? Rozhovory s lidmi jiných národností? Různé barvy pleti? Pestré slavnosti a rituály z jiných zemí? Konflikty s menšinami, které žijí v České republice?

Skoro by se dalo říct, že co Čech, to jiná představa, jiné pocity, jiné myšlenky. Zvláště pokud bychom se zeptali různých generací nebo lidí na různých pracovních pozicích. Cestovatelé jsou ovlivněni svými zážitky ze zahraničí, studenti si přiváží dojmy z Erasmu. Pracovníci v korporátech zase vnímají různorodé způsoby práce, komunikace a morálky jednotlivých národností. A majitelé stavebních firem v naší zemi by do diskuze pravděpodobně přispěli také úplně jinými podněty. Pokud se naše povědomí o „kulturní rozmanitosti“ tolik liší, máme tento den co oslavovat?


OSN

Začněme nejdříve tím, co na to říká OSN. Úplný název zní Světový den kulturní rozmanitosti pro dialog a rozvoj. OSN jej vyhlásila jako příležitost pomoci jednotlivým komunitám porozumět tomu, jakou hodnotu pro nás kulturní rozmanitost má. Učí nás, jak spolu mají jednotlivé komunity žít v harmonii. Pokud se podaří překlenout propast mezi jednotlivými kulturami, povede to k míru, stabilitě a ekonomickému rozvoji. OSN dokonce napsala, že kulturní rozmanitost je tažnou silou rozvoje. Nejen ekonomického, ale také intelektuálního, morálního, emočního a duchovního. Ve zkratce řečeno, vzájemné pochopení jednotlivých kultur nám přináší více dobrého než špatného.

Co vedlo k ustanovení tohoto dne?

Buddhové z Bámjánu byly dvě obří sochy Buddhů, které až do roku 2001 stály v Afghánistánu a představovaly obrovské dědictví indické kultury již od 6. století, kdy byly do skalního masivu vytesány. Roku 1996 přišla v Afghánistánu k moci radikální islámská skupina Tálibán a usilovala o zničení soch. Buddhové z Bámjánu byly velmi významným místem i proto, že tudy proudilo velké množství turistů, které představovalo pro zemi značný finanční příjem. Přesto byly sochy v roce 2001 Tálibánem zničeny (pomocí asi 50 tun výbušnin). Na Wikipedii o tom najdete velmi vyčerpávající článek. Výsledkem těchto událostí bylo i ustanovení Světového dne kulturní rozmanitosti.

zdroj: khanacademy.org

Jak můžeme tento den oslavit my?

Příležitostí je spousta. Zkusme na chvíli zapomenout, jaké nešvary přináší „kulturní rozmanitost“ uvnitř České republiky a pojďme vstříc té světové. Díky ní nás láká cestovat a poznávat svět. Jak by klesla naše motivace navštěvovat cizí země, kdybychom všude našli na jídelním lístku vepřo knedlo zelo?

Máme tu pro vás pár tipů:

  • Zkuste zapátrat po kulturních odlišnostech Čechů a nějakého jiného národa. Když se o nějaké věci více dovíme, přináší nám to více pochopení v různých souvislostech.
  • Poslechněte si nějakou zahraniční hudbu. Ne mainstream, ale folklór. A odvažte se i mimo Evropu!
  • Učíte se cizí jazyk? Zkuste zjistit, z jakých jiných jazyků vznikl a najděte slovíčka, která mají původ právě v nějakém dalším cizím jazyce.
  • Přečtěte si něco o historii jiného národa. Vždyť naše historie velmi utváří to, kým jsme.
  • Napište dopis vašemu kamarádovi ze zahraničí, nebo mu zavolejte. Přátelství s lidmi z jiných zemí je náš velký poklad!
  • Přečtěte si něco o obchodních zvyklostech v různých zemích. Ne všude ocení vaši podanou ruku!
  • Zkuste najít nějakou bizarní tradici nebo zvyk z jiné země a pochlubte se s ním v komentářích!

Je toho mnoho, co můžete vyzkoušet, vyberte si podle vašeho gusta. Pokud vaše objevování kulturní rozmanitosti bude směřovat k cizím jazykům, ve kterých se budete chtít zdokonalit, rádi vás uvidíme v některém z našich jazykových kurzů (i online). Nabízíme také individuální výuku či překlady z/do více než 40 jazyků. Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoli dotazem, rádi vám pomůžeme!

Facebook Comments