Možná se vám stává, že knížky v angličtině už čtete bez větších obtíží, těšíte se, jak vám ta angličtina jde, ale pak si pustíte film, nebo na vás někdo vychrlí spršku slov, a vy máte pocit, že jste zase na začátku. Horko těžko rozeznáváte jednotlivá slovíčka a chytáte se každého, které je vám aspoň trochu povědomé.

Nezoufejte, určitě v tom nejste sami. „Vytrénovat uši“ není jen tak, chce to čas a disciplínu. Naštěstí už v dnešní době nejste odkázáni na nudné poslechy z učebnic a já bych vám chtěla představit deset webových stránek, které vám s tréninkem mohou pomoci.

Chci se učit a zároveň být v obraze.

Pokud jste pravidelnými čtenáři novin a zpravodajských webů, proč alespoň občas nevyměnit ty české za anglické? Oba uvedené weby mají oproti novinám a psaným článkům jednu velkou výhodu. Články si totiž můžete nejenom přečíst, ale také poslechnout.

Breaking News English nabízí nový článek každé dva dny, přičemž se střídají jednodušší („easier“) a náročnější („harder“) texty. U každého článku máte navíc možnost zvolit si úroveň a pro zájemce je připraveno hned několik různých cvičení a her, ve kterých si můžete zopakovat například nová slovíčka.

Na stránce News in Levels najdete rovněž články ve třech různých úrovních obtížnosti. Opět můžete zároveň číst i poslouchat a v porovnání s Breaking News English jsou zde články i poslechy o poznání kratší, takže vám celý trénink zabere třeba jen pár minut denně.

newsinlevels.com

Chci se učit, ale nemám čas.

…jedna z nejčastějších výmluv studentů, proč se angličtině nevěnují i mimo učebnu. Nezpochybňuji, že v dnešní hektické době je těžké najít si čas na cokoli, ovšem volnou minutu denně si může najít každý z nás a právě onu minutu můžete využít k poslechu.

Stránka Listen a Minute nabízí velké množství krátkých minutových poslechů na všemožná témata. Můžete si tam tedy najít, co vás zajímá, a rozšířit si slovní zásobu v různých oblastech.

A pokud přeci jenom máte těch volných minut trochu víc, možná se vám zalíbí stránky BBC, kde jednou týdně vychází šestiminutový poslech. Tyto stránky jsou určeny studentům na pokročilejší úrovni a opět nabízí širokou škálu témat. U každého poslechu je navíc vybráno několik nejdůležitějších frází a slovíček, která, pokud si je zapamatujete, posunou vaši znalost angličtiny zase o příčku výš.

www.bbc.co.uk/learningenglish/english/features/6-minute-english

Tento článek pro vás sepsala naše lektorka Taťána. Již jsme zveřejnili i pokračování 2. dílu „Co poslouchat pro lepší angličtinu„. S Taťánou se můžete potkat třeba na brněnských kurzech angličtiny u nás v Jazykovém centru Correct. Mezi kurzy si můžete vybrat i online variantu skupinových kurzů, příp. online výuku angličtiny.

Máte chuť číst dál? V tom případě tu pro vás máme mnoho dalších článků se spoustou tipů, jak vylepšit cizí jazyk, jenž se učíte. Jak zlepšit svou němčinuitalštinušpanělštinu či švédštinu poslechem? Co číst pro lepší italštinu a jakou hudbu poslouchat, abyste vyšperkovali svou španělštinu? Načerpejte inspiraci a naučte se něco nového!

Facebook Comments