V předchozím díle pro vás naše lektorka Taťána nachystala tipy na anglické podcasty pro ty, kteří se při poslechu chtějí dozvědět, co se aktuálně děje. A také pro ty, kteří věčně nestíhají a ocenili by krátké poslechy, které se jim podaří zařadit do svého nadupaného dne. Dnes se od ní můžete inspirovat poslechy, které vás přiučí i něčemu jinému než angličtině, nebo vás minimálně pobaví. Dejte se do čtení!

Chci se učit a zároveň se i něco dozvědět.

V tom případě pro vás mám tipy na tři užitečné stránky.

Na stránkách Plain English se sice musíte registrovat, ale jednou z možností je bezplatná registrace, kde sice máte omezené možnosti, ale poslechy vám jsou k dispozici, a ještě si můžete nastavit jejich rychlost. A kromě nahrávky vás u každého článku čeká jedno vybrané užitečné slovíčko či fráze a také fráze z hovorové angličtiny.

O National Geographic jste už jistě někdy slyšeli, ale možná vás nenapadlo využít tyto stránky ke zlepšení své angličtiny. Na stránkách najdete spoustu videí o všemožných zajímavostech a faktech, přičemž součástí některých z nich jsou anglické titulky či přepis nahrávky.

Stránky TED Talks asi není potřeba mnohým z vás vůbec představovat, ale nemůžu je nezmínit. Najdete na nich tisíce inspirativních videí a přednášek, které vás obohatí nejenom po jazykové stránce. Videa bych doporučila pokročilým studentům, ale jelikož je většina z nich doplněna titulky, mohou být výzvou i pro zapálené studenty jiných úrovní.

www.ted.com/talks

Chci se učit a zároveň se bavit.

Učení vás musí především bavit! Bez toho to nepůjde. Pokud si najdete způsob učení, který vás zároveň i baví, máte z poloviny vyhráno.

Jste-li fandové seriálů, můžete zkusit trénovat uši u Big City Small World. V celkem 36 dílech rozdělených do tří sérií se vám představí parta kamarádů, která řeší radosti i strasti běžného života v Londýně. Součástí každého poslechu je i přepis textu, ve kterém si můžete dohledat místa, kterým neporozumíte, a po poslechu si můžete udělat několik cvičení a ověřit si, zda jste poslechu porozuměli správně.

www.learnenglish.britishcouncil.org/general-english/big-city-small-world

Pokud je hudba důležitou součástí vašeho života, stránka Lyrics Training vás bezpochyby chytne za srdce. Najdete si na ní svou oblíbenou písničku, zvolíte jednu ze čtyř obtížností a způsob, jakým budete chybějící slovíčka doplňovat. V případě „write mode“ slovíčka vypisujete, naopak „choice mode“ je o něco jednodušší, neboť správné slovíčko vybíráte z několika nabízených možností. Pak už stačí jen kliknout na „start“, ponořit se do chytlavých melodií a nasávat všechna slovíčka, která se na vás pohrnou.

Jako poslední tip bych chtěla uvést jazykolamy, u kterých se možná občas zapotíte, určitě pobavíte, ale hlavně si zdokonalíte výslovnost. Zejména takový zvuk „th“ dokáže potrápit nejednoho studenta, takže se směle můžete pustit do tréninku.

www.reallifeglobal.com/improve-english-pronunciation-tongue-twisters/

Jak jsem již zmínila, u učení je nejdůležitější, aby vás vybraný způsob bavil a přinášel radost. Věříme, že jste si v článku našli ten pravý poslech a inspiraci! Pokud si totiž najdete „to své“, půjde vám učení mnohem snadněji a v zásadě ani nebudete vědět, že se učíte. A o to přece jde 🙂 .

S Taťánou se můžete potkat třeba na kurzech angličtiny u nás v Jazykovém centru Correct. Mezi skupinovými kurzy si můžete vybrat i online variantu kurzu, příp. individuální online výuku angličtiny.

Dali byste si další článek? Na našem blogu najdete mnoho dalších článků se spoustou tipů, jak vylepšit cizí jazyk, jenž se učíte. Jak zlepšit svou němčinuitalštinušpanělštinu či švédštinu poslechem? Co číst pro lepší italštinu a jakou hudbu poslouchat, abyste vyšperkovali svou španělštinu? Bavte se, inspirujte se, učte se!

Facebook Comments