Pohodáři i workoholici. Labužníci i všežrouti. Staří i mladí. Ženy i muži. Ti všichni ji milují. Je to kultura, je to setkání. Je to nápoj štěstí, Felix Felicis.

Káva.

Káva je něco, bez čeho můžeme bez problému žít, ale pořád říkáme, jak bez ní žít nemůžeme. Je to naše chvilka klidu v dnešním chaotickém světě. Je to něco, za co jsme ochotni utratit opravdu hodně peněz.

Takto bychom kávu mohli opěvovat ještě dlouho. Ať už jsme pravidelnými konzumenty, nebo si dáme kávu jen občas, vždy nás potěší, když někde zavoní nebo když nám ji někdo nabídne. Je jen málo lidí, kteří by kávě řekli ne.

Káva v číslech

Věděli jste, že odhad vypitých šálků kávy za den po celém světě je zhruba tři biliony? A tipněte si, kolik kilogramů kávy spotřebuje jeden Čech za rok. Asi 1,82 kila. Vlastně je to ještě o něco víc, protože 15,9 % českého obyvatelstva tvoří děti do 15 let.

Pro kávu se spousta lidí opravdu hodně napracuje. Pěstitelé, pracovníci pražíren, baristé, majitelé kaváren a mnoho dalších. Nejtěžší práci mají právě pěstitelé v Asii, Africe a Latinské Americe. Za jeden šálek kávy si vydělají v přepočtu asi jeden cent (USD).

Den kávy

Mezinárodní den kávy vyhlásila Mezinárodní organizace pro kávu právě proto, abychom nejen oslavili výbornou chuť a kulturu tohoto nápoje, ale abychom si zároveň uvědomili, kolik úsilí za naším šálkem kávy stojí.

Zajímáte se, odkud káva, kterou pijete, pochází? Jaký je to druh a jak je káva připravována? V poslední době si na kvalitu kávy více potrpí i Češi. Záleží nám na čerstvosti, čím dál oblíbenější je u nás zrnková a kapslová káva. Obě jsou zároveň podstatně dražší než dříve populární mletá či instantní varianta.

Káva je vskutku mezinárodní záležitostí a vlastně i mezinárodním slovem. Uměli byste přiřadit jednotlivé výrazy pro kávu k jednotlivým jazykům? Na konci článku si pak můžete zkontrolovat svoje odpovědi…

Jak oslavit Mezinárodní den kávy?

  • Pozvěte kamaráda na kávu. Nebo na dvě.
  • Zjistěte si původ kávy, kterou pravidelně pijete. Kolik kilometrů musí zrnka kávy procestovat, aby se dostala až do Vašeho šálku?
  • Naučte se připravovat kávu novým způsobem.
  • Zjistěte si něco o pěstování kávy a o životních podmínkách pěstitelů.

Pokud jste na kávu dostali během čtení článku chuť, utíkejte si nějakou připravit. S horkým šálkem v rukou se pak můžete ponořit do našich dalších jazykově či cestovatelsky laděných článků. Uvítali byste tipy, jak si poslechem zlepšit svoji němčinu, španělštinu či italštinu? Láká vás dozvědět se něco o výstupu na švýcarskou čtyřtisícovku Bishorn? Zajímá Vás, jaké to je, studovat v Dánsku? Ať už volba padne na cokoli, přejeme vám příjemné začtení!

Zde si můžete zkontrolovat své odpovědi:

Facebook Comments