Hyvää päivää!

Poznali byste hned, že se jedná o finštinu? Je to finský pozdrav „Dobrý den!“. Na první pohled je jasné, že finština není jen tak ledajaký jazyk. Jak je obtížný a čím je specifický? Dokážeme my, kteří mluvíme hlavně česky a anglicky, proklouznout do její gramatiky? A čím nás finština nejvíce pobaví? Kdo chce znát odpověď, nechť se pustí do článku.

Dokážu se vůbec naučit finsky? Jaké to je oproti angličtině?

Nutno říci, že učit se finsky není sice nejjednodušší, není to však nemožné. Na rozdíl od angličtiny má finština mnohem pravidelnější gramatický systém. V podstatě nemá nepravidelná slovesa, dokonce se v ní téměř nevyskytují výjimky ve skloňování podstatných a přídavných jmen. Kdo s finštinou začíná, nejdříve bojuje především se slovní zásobou, protože si nová slovíčka nemá k čemu připodobnit a špatně se mu proto pamatují. Finština je ale mistr v odvozování slov, takže jakmile se dotyčný naučí nějaké základní penzum, spoustu dalších slov dokáže jednoduše vytvořit. Když vidí nové slovíčko, snadno si odvodí význam na základě slovního kmene a odvozovací koncovky.

visitfinland.com

Jaká je finština ve srovnání s ostatními skandinávskými jazyky?

Co se týče jazykové podobnosti, je finština na Skandinávském poloostrově tak trochu osamocená. Zatímco švédština, norština a také dánština jsou příbuzné s angličtinou a jsou si vzájemně podobné, finština je příbuzná s estonštinou. Mezi těmito jazyky je velká podobnost jak v jazykovém systému, tak i ve slovní zásobě. Příbuzná je finština i s maďarštinou, kde sice také funguje podobný gramatický systém (pády, slovesné časy, či tvoření slov), ale slovní zásoba je úplně jiná a Fin s Maďarem si nerozumí ani „ahoj“.

Co je na finštině nejzábavnější? 

Studenti většinou říkají, že nejvtipnější je první vyučovací hodina, kdy se všichni snaží vyslovit finské ä, y, kk a dlouhá slova. Nejzábavnější jsou pro mnohé začátečníky dlouhá slova, která musíme do češtiny přeložit celou větou, někdy i souvětím. A pak také slovní zásoba spojená s alkoholem a jeho požíváním.

Co je na ní speciální, jaké má gramatické zajímavosti? 

Finština nemá budoucí čas, zato má ale 14 pádů. Velmi oblíbené je skládání slov, případně odvozování nových pomocí odvozovacích koncovek.

Např. Kirja – kirjasto – kirjoittaa – kirjaaminen – kirjailija – kirje – kirjain – allekirjoitus – kirjallisuus – kirjallinen – kirjakauppa – kirjakauppias – kirjaamo

Překlad: Kniha – knihovna – psát – psaní – spisovatel – dopis – písmeno – podpis – literatura – písemný/literární – knihkupectví – knihkupec – matrika

epäjärjestelmällistyttämä­ttömyydelläänsäkäänköhän

nejdelší finské slovo

Poznám skrze finštinu lépe finskou kulturu? 

Rozhodně. Naučíte se například slovíčko Kalsärikännit – opít se sám doma ve spodním prádle.

Jak mohu v Evropě a v ČR finštinu uplatnit?

Přinejmenším při cestování do Finska. Ale nejen to. Například i v Brně jsou firmy, které hledají finské mluvčí. Je tu i vcelku početná skupina Finů, kteří sem jezdí na zkušenou, a někteří zde i zůstávají a mají rodiny.

Tuhle písničku už jsem někdy slyšel. Tato kapela pochází z Finska?

To platí třeba pro Nightwish nebo Apocalypticu. Z Finska pochází také spousta dalších rockových a metalových kapel. Finsko má největší počet (amatérských) kapel na počet obyvatel ve světě. U nás je i vcelku známá folková kapela Värttinä, případně Bomfunk MC´s. Určitě jste již někdy slyšeli také píseň Levan Polkka od skupiny Loituma.


Hudební skupina Värtinnä
fullmoonzine.cz

Nakonec pár perliček o Finsku

  • Finové opravdu milují saunu. Jedna je i v parlamentu nebo v helsinském Burger Kingu.
  • Finové vypijí nejvíce mléka na světě a přidávají do něj vitamín D, aby v zimě netrpěli depresemi z nedostatku slunce.
  • Stejně tak vypijí nejvíc kávy na světě – průměrná spotřeba (v roce 2016 nebo později) byla 12,2 kg na osobu.
  • Chystáte se cestovat po Finsku? Tak jistě oceníte informaci, že všechny autobusy i tramvaje jsou ve Finsku na znamení. Takže pokud nebudete na řidiče už z dálky mávat, zvesela si to profrčí kolem vás a vy můžete čekat na další spoj (pokud nějaký pojede). 
blog.radissonblu.com

Tak. Jistě Vám nestačil jen tento článek a vypátráte o Finsku spoustu dalších věcí, poslechnete si hudbu nebo ještě lépe – pojedete se tam podívat. Kdybyste se na to chtěli patřičně připravit, můžete vyzkoušet třeba Correcťácké kurzy finštiny.

Nenechte si ujít další články o různých zemích světa či o jazykových zajímavostech a sledujte náš Facebook a Instagram. Máte chuť na další článek právě teď? Zabrouzdejte více na našem blogu.

Facebook Comments