Také si někdy připadáte, že se s mezinárodními dny roztrhl pytel? Není úplně obvyklé, že by si v mezinárodních dnech obhájil své místo i pokrm. Inu… stalo se a není divu, že se jím stal právě popcorn. A tomu je zasvěcen devatenáctý leden.

Ale zpět k popcornu – nejedná se o žádnou novinku a rozmlsanost 20. a 21. století. Nejstarší popcorn byl objeven v Novém Mexiku v Netopýří jeskyni. Stáří tohoto popcornu je zhruba 5000 let.
Oblíbenost popcornu ale zažila boom až o několik tisíc let později, konkrétně v roce 1885 a opět v Americe. V tom roce totiž Charles Cretors představil svůj stroj na výrobu popcornu (kterým není nic jiného než popcornovač).

Samotná výroba popcornu je jednoduchá a finančně vychází také velice dobře. Což způsobilo další vlnu jeho oblíbenosti v období Velké hospodářské krize v Americe, kdy popcorn byl populární svačinou.
V horších časech se začal používat i jako vánoční dekorace, kdy se z něj dělal ozdobný řetěz. Všimli jste si někdy v amerických filmech, že lidé mají jako tradici navlékání popcornu na niť a vytváření řetězu?

Na závěr nesmí chybět ani vzdělávací okénko – věděli jste, že existují dva druhy popcornu? Pojďme si je představit.
V žargonu znamená popcorn „vystřelené jádro kukuřice“, kterému se také říká vločka. U popcornu rozlišujeme dva druhy vloček. Prvním druhem je motýli vločka s nepravidelným tvarem a řadou vyčnívajících „křidélek“. Motýlí vločka je považována veřejností za lepší – asi za to může její konzistence a to, že se rozplývá na jazyku. Vedle toho existuje ještě druhý typ popcornu, který má konzistenci houbovité vločky. Má kulatý tvar a její primární využití je pro balený popcorn, případně k výrobě cukrovinek.

Asi není člověka, který by si návštěvu kina (byť jen podvědomě) nespojoval s popcornem. Nebo vy někoho takového znáte?

Facebook Comments