Přemýšleli jste někdy o tom, že byste začali s nějakým netradičním jazykem? Tento článek přináší spoustu zajímavého o švédském jazyce. Dozvíte se, co má společného s ostatními jazyky a čím se naopak liší, co je na něm obtížné a co je ve skutečnosti hračka. Dejte se to toho!

Švédská gramatika a fonetika

Umíte anglicky a německy? Pak už to se švédštinou budete mít překvapivě jednoduché, protože mnoho slov zní takřka stejně.

anglicky – tape, švédsky – tejp, česky – páska
německy – ungefähr, švédsky – ungefär, česky – zhruba

V jednoduchosti časování švédština dokonce porazila angličtinu. Má pouze jeden slovesný tvar pro všechny osoby.

Fonetika nám dá zabrat, ale jakmile ji zvládneme, jsme za vodou, protože ve švédštině platí heslo „píšu jak slyším“ velmi často – mnohem častěji než třeba v dánštině. Právě fonetika bezesporu patří k nejzábavnějším oblastem švédštiny. Výslovnost některých hlásek se neobejde bez napodobování zvuků některých zvířat či běžců dobíhajících maraton.

Můžeme skrze jazyk částečně poznat kulturu země?

U švédštiny rozhodně ano. Tento jazyk je v mnohých ohledech poněkud jednodušší, dokonce i v byrokracii. Švédové si tak ulehčují práci a komunikaci. Věděli jste, že vykání Švédové vytěsnili během několika málo roků na konci 60. let? Zjednodušili si komunikaci a tykají všem. Dost možná za to může i tehdejší hippie a demonstrační vlna.

Stockholm

Jsou si skandinávské jazyky podobné?

V severských zemích je švédština srozumitelná i s ostatními skandinávskými jazyky. Švédština a norština je jako čeština se slovenštinou. V psané formě je švédština také velmi dobře srozumitelná s dánštinou. Horší je to s finštinou, ale ve skandinávských zemích většina lidí mluví perfektně anglicky, takže s dorozuměním problém nemají.

Jaké známe švédské hudební skupiny?

Nejznámější je samozřejmě ABBA, dále pak Roxette, Ace of Base, z novějších je to Mando Diao, The Hives či Hammerfall. Švédsky z nich však pořádně nezpívá ani jedna. Opravdu švédské písně uslyšíme například od skupin Kent, Familjen či Säkert.

Pokud vás zajímá švédská hudba podrobněji, pak se můžete začíst do našeho dvoudílného článku o švédských hudebních skupinách.

Co o Švédsku možná ještě nevíme?

  • Švédsko zrušilo levostranný provoz až v roce 1967 jako předposlední země v Evropě před Velkou Británií, která jej má dodnes.
  • Švédština se učí jako povinný jazyk i ve Finsku (z historických důvodů). Žije zde také početná švédsky mluvící menšina. Věděli jste, že mumínky vymyslela a namalovala právě finská Švédka Tove Jansson a že mluví pro Švédy velmi vtipnou finskou švédštinou?
  • Švédsko je v EU, ale platí se zde švédskou korunou.
  • Vánoční dárky nosí vánoční skřítek, dříve to byl vánoční kozel.
  • V Brně existuje na Filozofické fakultě jak švédský pěvecký sbor SIST, tak i divadelní skupina SveTr, které pořádají veřejná vystoupení (divadlo i s titulky). Věděli jste, že ve SveTru vystupují naši švédštináři Tom a Bětka? Toma uslyšíte i zpívat ve sboru SIST. Kromě toho se můžete připojit do Skandinávského domu v Brně, který také pořádá akce se severskou tematikou.

Pohráváte si s myšlenkou, že byste se zkusili učit švédsky? U nás tak můžete učinit prostřednictvím online či skupinových kurzů švédštiny, příp. přes firemní/individuální výuku. Pokud máte zájem o překlad z/do švédštiny, také Vám rádi pomůžeme.

Na Facebooku se každý měsíc věnujeme jiné zemi, nenechte si ujít další zajímavosti ze světa!

Facebook Comments