Na co se dívat?

A teď už k tomu nejdůležitějšímu, tipům na konkrétní seriály a pořady. Vzhledem k tomu, jak obrovské množství jich existuje, zde uvádíme vždy jen pár příkladů ke každému žánru, které nám připadají obzvlášť povedené, dobře hodnocené či zpracované, nebo prostě něčím zajímavé:

Pohádky

Ideální pro začátečníky a mírně pokročilé ruštináře. Velkou výhodou je jednoduchá, základní slovní zásoba a většinou i srozumitelná řeč. Pokud se sami dívat na pohádky stydíte, doporučujeme pokusit se nalákat k sobě před obrazovku jakékoli dítě ve svém okolí.

Máša a medvěd - ruské seriály pro děti

Prvním tipem je Свинка Пеппа (Prasátko Peppa), původně britský seriál, který má ovšem dnes díky své popularitě celou řadu jazykových mutací. Jeho výhodou je, že je docela vtipný i pro dospělé. Navíc se v něm obohatíte o celou řadu užitečných základních slovíček.

Další, trochu starší (1969), ale krásně graficky zpracovaný pohádkový seriál představuje Винни-Пух (Medvídek Pú), natočeným na základě světoznámé knihy pro děti od Alana Milneho. Seriál je milý, vtipný, a jestli čirou náhodou pohádku znáte v češtině, může vám to s porozuměním hodně pomoci.

Posledními a tentokrát čistě ruskými tipy jsou seriály Маша и медведь (Мáša a medvěd) a Антошка (Antoška). První je nejznámější a v Rusku v současné chvíli asi nejoblíbenější seriál pro děti o přátelství malé holčičky a obrovského, ale přátelského medvěda. Místy vtipné a roztomilé, proložené mnoha (překvapivě chytlavými) písničkami. Pozor, v některých dílech se mluví více, v jiných méně, zkuste si tedy vybraný díl nejdřív zběžně proklikat. Druhý seriál je starší, sovětský, nicméně pro svou řemeslnou kvalitu, roztomilost a veselé písničky stále velmi populární. Je o malém zrzavém chlapci s pihami, žijícím v nejmenované ruské vesnici. Jednotlivé díly mají kolem 5 minut, obdoba našeho večerníčku.

Sitcomy

Ruské seriály - sitcomy - upoutávkové foto k sitcomu Kuchnja (Kuchyně) - fotka hlavních hrdinů. Uprostřed stojí šéfkuchař a kroutí si knír

Chcete si zlepšit náladu a pořádně se zasmát? Následující ruské seriály – sitcomy – vám takové přání zaručeně splní:

Pokud mezi vaše dvě hlavní životní vášně patří jídlo a ruština, nenajde se pro vás lepší seriál než Кyxня (Kuchyně). Tento výborně hodnocený a opravdu vtipný sitcom se odehrává v prostředí luxusní moskevské restaurace, která má poněkud svérázného a mezi podřízenými obávaného (ale milovaného) šéfkuchaře. Kromě skvělého diváckého zážitku si ze seriálu odnesete spoustu užitečných slovíček nejen o jídle. A kdyby vás seriál zaujal, můžete hned navázat jeho volným pokračováním Hotelem Eleon (Отель Элеон).

Druhý seriál, Жуки (Žuki), nás naopak zavede mimo Moskvu, do zapadlé vesnice Žuky kdesi v Saratovské oblasti. Právě tam totiž za trest poslali hlavní hrdiny seriálu, tři kamarády ajťáky z Moskvy na náhradní civilní službu. Na vlastní kůži tam zažívají, jak se žije v Rusku mimo hlavní město, a ve snaze dostat se zpátky domů se zamotávají do řady zapeklitých situací. Seriál vás kromě nových slovíček obohatí o zábavný, ale v jádru v mnoha směrech pravdivý pohled na to, jak se na mnoha místech v Rusku žije.

Pokud máte rádi Dr. House, mohl by vás zaujmout sitcom z lékařského prostředí Интерны (Medici), v němž se skupinka mladých mediků dostane na své praxi do rukou poněkud neortodoxního hlavního lékaře.

Jestli vás baví politická satira, určitě vyzkoušejte ukrajinský (ale ruskojazyčný) sitcom Слуга народа (Služebník lidu) – politická komedie o tom, jak se z běžného učitele v podstatě omylem stane prezident Ukrajiny. Zajímavé na seriálu je i to, že představitel hlavní role (Volodymyr Zelenskyj) se později stal skutečným prezidentem tohoto státu.

Zde jsou už v rychlosti tipy na další velmi dobře hodnocené sitcomy, které stojí za to vyzkoušet: kriminálka říznutá sitcomem Полицейский с Рублевки (Policajt z Rubljovky), Как я стал русским (Jak jsem se stal Rusem) o americkém novináři, který se dostane na stáž do Moskvy a jeho střetu s ruskou realitou, a jako poslední Физрук (Tělocvikář), v němž bývalý šéf ochranky jednoho z šéfů ruského podsvětí ne úplně dobrovolně mění obor a začíná pracovat jako tělocvikář na střední škole.

Historické seriály

Ruské historické seriály - upoutávkové foto k seriálu Vělikaja (Veliká) - fotka hlavní hrdinky Kateřiny Veliké v růžových šatech

Zbožňujete intriky, propracované kostýmy a ruskou historii? Pak Vás určitě osloví výpravný ruský historický seriál Великая (Veliká) o cestě k moci a panování ruské carevny Kateřiny II. Veliké. Jestli byste radši něco současnějšího, můžete vyzkoušet seriál Фарца (Vekslování) odehrávající se v 60. letech 20. století v SSSR. Tento vizuálně přitažlivý seriál s mnoha zajímavými historickými reáliemi najdete na Netflixu pod názvem Fartsa.

Detektivky, kriminálky, thrillery, drama

Máte rádi napětí a trocha krve vás nemůže rozhodit? Pak určitě neváhejte a vyzkoušejte jeden z nejlépe hodnocených seriálů na ruských filmové databázi – Метод (Metoda). Detektivní psychologický thriller, v něčem podobný americkému Dexterovi, kde hlavní hrdina, osamělý, geniální vyšetřovatel řeší mysteriózní vraždy. Dostupný je i na Netflixu s ruskými a anglickými titulky. Až se dodíváte, můžete plynule navázat populární kriminálkou Мажор, nebo seriálem Бригада o čtyřech kamarádech, kteří si během let 1989 – 2000 vytvoří velice úspěšnou zločineckou organizaci. Seriál Чики vás zase zavede na ruský jih za horkého kavkazského léta. Podaří se čtyřem kamarádkám, prostitutkám, založit vlastní business a začít nový život? Posledním tipem je velký netflixový hit, seriál o útěku před smrtonosným virem: Эпидемия (Epidemie). Anglický název seriálu je To the Lake.

Cestopisy a dokumentární pořady

Pokud po některém seriálu z předchozí sekce pocítíte tlak na hrudi a zvýšený tep, možná je nejvyšší čas přeladit na něco poklidnějšího. Jestli rádi cestujete, mohl by vás zaujmout cestopis Путешествия Познера и Урганта (Cesty Poznera a Urganta). V pořadu se tito dva průvodci vydávají do nejrůznějších zemí světa a snaží se je divákovi přiblížit z co nejrůznějších stránek a úhlů pohledu, a zachytit tak (celkem úspěšně) alespoň něco z duše daného státu a národa. Máte-li chuť na něco lehčího, vyzkoušejte pořad Жизнь других (Ze života druhých), svižný, lehký cestovatelský pořad s lehce afektovanou průvodkyní, která v každém díle navštěvuje jiné hlavní město, poznává ho a zjišťuje, jak se v něm jeho obyvatelům žije. Jako české patrioty vás určitě potěší díl věnovaný Praze.

Máte-li raději historii, pak je tu pro vás vynikající pořad Намедни (Stalo se) – každý díl pořadu se zabývá jedním rokem v dějinách Ruska (od roku 1961). Co se tehdy dělo, čím lidé žili, co měli rádi apod. Pořad trochu připomíná české Retro a je doslova nabitý zajímavými ruskými reáliemi ze společnosti, kultury a politiky.

Televizní show

Že byste dávali přednost něčemu lehčímu? Máme něco přesně pro vás. Pokud jste tak trochu romantici, co takhle vyzkoušet lehce bizarní reality show Давай поженимся (Pojďme se vzít)? Českému divákovi pořad může trochu připomínat pořad Farmář hledá ženu. V každém dílu tu tři dívky zápasí o přízeň jednoho vyvoleného muže a snaží se ho přesvědčit, že právě ona je pro něho ta pravá. Pro fanoušky módy je tu proměnová show Модный приговор (Módní rozsudek).

Pamatujete si ještě na Výměnu manželek? Tady najdete její ruský ekvivalent. Pro dramatické životní osudy si zapněte pořad Мужское Женское (Muži a ženy), v němž se rozebírají nejrůznější damatické životní situace ve snaze je s pomocí psychologů, právníků a dalších odborníků nějak vyřešit. Pořad trochu připomíná Poštu pro tebe, ale poněkud silnějšího kalibru. Fanouškům Show Jana Krause nakonec nabízíme jeho ruský protějšek: Вечерний Ургант (Večerní Urgant), kam si oblíbený ruský moderátor, Ivan Urgant, zve zajímavé ruské osobnosti – v tomto díle například známou ruskou tenistku, Jelenu Isinbajevovou.

Tak co, našli jste si už svůj nový oblíbený seriál? A chybí vám tady nějaký váš oblíbený ruský pořad nebo seriál? Napište nám, rádi ho do článku přidáme 🙂 Pokud byste chtěli u ruské kultury ještě chvíli zůstat, můžete načerpat inspiraci u našeho článku Ruský stand-up: seznamte se s nejlepšími ruskými komiky.


Zajímalo by vás, jak na tom s ruštinou vlastně jste? Vyzkoušejte náš online test z ruštiny, který vám s určením úrovně pomůže.

Probudilo se ve vás po zhlédnutí některého ze seriálů studijní nadšení a rádi byste se ruštině začali věnovat intenzivněji? Ani to není problém. Stačí vyplnit náš formulář pro individuální výuku a můžete začít studovat buď přímo v učebnách Correctu, nebo pohodlně doma online. Že byste dávali přednost skupinové výuce? Rádi vás uvidíme na našich skupinových kurzech ruštiny.

Načerpejte inspiraci a naučte se společně s námi něco nového 🙂

Facebook Comments