Paprika, guláš, termální prameny a magyar (jazyk, který je pro většinu z nás velmi krkolomný). To se nejspíš vybaví nám, Čechům, když někdo zmíní Maďarsko. Pojďme ale poznat Maďarsko z pohledu někoho, kdo z této malebné země pochází. Studentka Esther, se kterou jsem měla možnost strávit několik pracovních měsíců v rakouských Alpách, se s námi podělila o své mínění o rodné zemi.

Esther, co máš na Maďarsku ve srovnání s ostatními zeměmi obzvlášť ráda?

Když se nad tím zamyslím a porovnám Maďarsko s ostatními státy, asi to bude ta obrovská rozmanitost naší společnosti. Je to dáno tím, jakou má Maďarsko za sebou historii. Maďaři mají velmi různorodý a zamíchaný původ.

Na internetu se dočteme o mnohých známých maďarských místech. Které místo není tak proslavené a přesto nádherné?

Ačkoli je Maďarsko většinou placka, nějaké hory tu najdete. V nich se skrývají nádherná horská jezera, o kterých mnohdy neví ani zdejší. Navzdory tomu, jak jsou krásná, mraky návštěvníků u nich nenajdete. Mám teď na mysli třeba jezera Megyer-hegy, Jósvafö nebo Rudabánya.

jezero Rudabánya

Co by lidi překvapilo, kdyby v Maďarsku strávili delší dobu?

Myslím si, že je to pohostinnost Maďarů. Lidé, kteří Maďarsko navštívili i na delší dobu mi říkali, že právě tohle na ně udělalo pozitivní dojem.

Jak bys popsala povahu Maďarů?

Právě proto, že je původ Maďarů tak různorodý, se nějaký obecný charakter obtížně hledá. Jedna společná vlastnost by se snad ale našla. Často se o Maďarech říká, že jsou celkem temperamentní.

V jaké oblasti má Maďarsko ještě co zlepšovat? Na co si tamní obyvatelé často stěžují?

Takových oblastí je hodně. Nedostatky nejvíce pociťujeme v infrastruktuře, zdravotnictví a školství.

V jakém sportu jsou Maďaři skuteční přeborníci?

Maďarsko je velmi úspěšné především ve vodních sportech, jako je plavání nebo vodní pólo.

Bez jakého nápoje nebo jídla by Maďaři nemohli žít?

Většina tradičních pokrmů se neobejde bez masa. Vegetariánů, natož veganů tu mnoho nemáme, na rozdíl od ostatních zemí, kde takový životní styl začíná být velkým trendem. V našich domácnostech najdete maso v každé ledničce!

Jaké zvyky a tradice jsou v Maďarsku oblíbené? Jsou nějaké zvyky, které by měl člověk určitě znát, když do Maďarska jede?

U nás se konají akce a slavnosti, které jinde nenajdete. Nebo alespoň způsob jejich slavení je odlišný. Třeba na Velikonoce jsou paní a slečny polévány kolínskou. Muže pak za to obdarují pestře malovaným velikonočním vajíčkem. Před 40–50 lety se místo kolínské ještě používal kýbl studené vody!

zdroj: absolutetours.com

Kam Maďaři nejdaději cestují a proč?

Maďaři milují moře a za tím také velmi rádi cestují. Tráví hodně času v zemích jako Chorvatsko, Itálie nebo Řecko. Důvodem je, že sami žádné moře nemají, tak je to pro ně něco vzácného.

Proč je maďarština tak náročná?

Maďarština má úplně jiný gramatický systém, než ostatní jazyky. To dělá učení maďarštiny nadmíru obtížným pro všechny lidi ze zahraničí. Němci se dobře učí anglicky, Španělovi se dobře učí italsky, ale s maďarštinou je trochu příbuzná pouze estonština nebo finština.

Zajímavé mi však přijde tohle. Po roce 1920 ztratilo Maďarsko dvě třetiny svého území, a proto i dnes žije mnoho Maďarů mimo vlastní zemi. Ti se pak učí jazyk svého partnera či rodičů. Takže v našem okolí najdete spoustu bilingvních lidí, u nichž je právě maďarština jedním z jazyků, který perfektně ovládají.

Jaké nejsložitější slovo znáš? A co třeba nějaký maďarský jazykolam?

Myslím, že nejsložitější maďarské slovo, co znám, má 44 písmen a hravě splní i funkci jazykolamu.

Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért

Což by se dalo přeložit jako: „pro vaše konání ve smyslu nemožnosti vás znesvětit“. Jazykolamů máme hodně, ale nejznámější bude asi právě tento.

Mit sütsz kis szűcs, tán sós húst sütsz kis szűcs.

Co smažíš malý kožešníku, smažíš solené maso, malý kožešníku? Vidíte, i v jazykolamech máme maso.

Esther, moc ti děkujeme! Tyhle jazykolamy nejspíš nikdy nevyslovíme, ale dozvěděli jsme se něco nového o Maďarsku. Aź se někdy do Maďarska podívám, zkusím kromě Budapešti navštívit i některé z horských jezer.

Máte chuť na další čtení? Zabrouzdejte na našem blogu!

Pokud byste potřebovali překlad z/do maďarštiny, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám pomůžeme.

Facebook Comments