Dnes se budeme věnovat konverzaci. Snažíte se při konverzaci komunikovat nebo se bojíte? Nebojte se a hlaste se ke slovu.

Ostych při hodinách konverzace

Spousta lektorů vyučujících anglický jazyk, by jistě potvrdila, že Češi, coby studenti jazyka, se velmi často ostýchají při anglické konverzaci projevit.

Jistěže nelze dlouze vykládat o jakémkoli konverzačním tématu – některá jsou vám bližší, některá naopak vzdálená. Přiznejte si však, že někdy se do hovoru ale nepustíte i přesto, že byste rádi něco podotkli.

Proč? Bojíte se, že uděláte v promluvě chybu nebo že si o vás ostatní účastníci kurzů něco negativního pomyslí, pokud vyjádříte svůj radikální názor. Nebo že Vás snad odsoudí samotný lektor?

Nebojte se a konverzujte

Zapomeňte na tyto negativní myšlenky a uvědomte si, že hodina anglické konverzace je zkrátka určená k tomu, abyste se projevovali, dělali chyby a učili se z nich.

Čím méně chyb uděláte, tím méně se za danou hodinu naučíte.

Ve skutečnosti je důležité si z hodiny odnést co nejvíce, ne se snažit ovlivnit to, co si myslí ostatní účastníci kurzu.

Povzneste se nad to, co si ostatní myslí

Až budete jednou muset v reálné situaci angličtinu použít, nic vám nepomůže, že jste v kurzu mluvili pouze, když jste si formulací byli naprosto jisti.

Komunismus je pryč, hlaste se ke slovu

Obava z toho, že budeme svým názorem vyčnívat z davu, je snad zakořeněná v dobách bývalého režimu, ve kterém bylo lišit se od davu považováno za něco špatného nebo minimálně nebezpečného.

Tato doba je dávno pryč. Dnes se naopak oceňuje originalita a nové úhly pohledu na věc. Při hodinách konverzace tedy říkejte, co máte na srdci, kdykoli pro to bude prostor.

Hlaste se ke slovu.

Facebook Comments