Buďme k sobě tvrdí a přiznejme si, že i když řada z nás věnovala učení se angličtiny nebo jiného cizího jazyka již hodně času, někteří nejsme schopni se v daném jazyce přirozeně vyjadřovat. Může to být způsobeno mnoha faktory jako jsou přístup vyučujícího, náš vlastní přístup, typ učebnice atd.

Nejčastějším důvodem je však to, že jazyk nepoužíváme pro reálnou komunikaci. Mnozí lidé jazyk nepoužívají v zaměstnání ani ve volném čase. Pak není divu, že se výsledek nedostavuje.

I když se Vám následující doporučení budou zdát nerealizovatelná, zamyslete se. Co můžete udělat pro to, abyste jazyk začali reálně používat?

Jďete si pokecat s místními do hospůdky

Dejte se do cestování za jazykem a pokud již cestujete, bavte se na cestách s rodilými mluvčími, nejen s Čechy, se kterými jste přijeli. I když si můžete finančně dovolit luxusní hotel a luxusní restaurace pro turisty, zajděte do malé rodinné vinárny a prohoďte pár vět s místními.

Komunikace může být zprvu krkolomná, ale pokud budete milí a budete se zajímat o místní zvyklosti a respektovat je, brzy se nad sklenkou vína nebo půllitrem piva spřátelíte a naučíte se od svých nových známých nejedno slovíčko. Kromě toho se jistě dozvíte o místě věci, které Vám žádný průvodce nepoví.

Díky komunikačním technologiím se nemáme na co vymlouvat

S lidmi, se kterými si „padnete do oka“, můžete zůstat nadále v kontaktu a ze vzniklého přátelského vztahu těžit i nadále. Můžete si psát e-maily, telefonovat a hlavně se nadále navštěvovat. V dnešní době neznají možnosti komunikace hranic, využijte toho. Že se nechcete vracet na to samé místo? Seberte se a vyražte někam společně, nechte se provézt po celé zemi a pak to kamarádům z jiné země oplaťte u nás!

K rodilým mluvčím to nemáme daleko

Pokud Vám na cestování nezbývá čas nebo prostředky, jsou i jiné způsoby. V každém větším městě jistě někdo organizuje přátelská setkání za účelem konverzace v cizím jazyce. Nic Vám nebrání v tom se na takové setkání vydat. Snad jen stud nebo dokonce strach. Tak, je pro Vás znalost jazyka prioritou nebo se tohoto cíle raději vzdáte? I zde poznáte nové lidi, mnozí z nich budou rodilí mluvčí žijící ve Vaší zemi a kromě toho, že si jazyk budete pravidelně procvičovat, získáte zcela nové názory a pohledy na svou zemi a na to, jak u nás věci fungují. Nabídněte cizinci, který nemluví česky, že mu například pomůžete oběhat úřady, vyřídit nákup auta… že mu pomůžete s komunikací v situaci, kde si se svou mateřštinou nevystačí. Možná nebudete komunikovat jako zkušený tlumočník, ale věřte, že se Vám laskavost mnohanásobně oplatí.

Věřte nebo ne, schopnost efektivní komunikace v daném jazyce je mnohem cennější než nabiflované fráze z učebnice.

Facebook Comments